Dodaj do ulubionych

Uwaga na LPG

21.03.06, 06:10
chciałbym ostrzec posiadacy instalacji gazowych w samochodach LPG aby nie
tankowali na niektórych stacjach gazu LPG. Nieuczciwość w tym stopniu
przechodzi samą siebie. Do najczęsztrzych nadużyć dochodzi na tankowanych
litrach, zawsze tankuje butle do pełna i wyjeżdżam do zera pojemnosć butli to
30 litrów przy czym wiadomo że gazu wejdzie co najwyżej 27 litrów do odbicia
zaworu, na niektórych stacjach tankują mi nawet i 31 litrów, pytam sprzedawcy
jak to możliwe a oni twerdzą że mam nie sprawną instalacje gazową, to
dlaczego na rzetelnych stacjach których jest na szczęście więcej wchodzi mi
maksymalnie 27 litrów.
Obserwuj wątek
    • Gość: szu Re: Uwaga na LPG IP: *.jzo.com.pl 21.03.06, 18:10
      prosimy o przykłady nierzetelności (które to stacje ?)
    • kazimierzup Re: Uwaga na LPG 21.03.06, 19:22
      nie zmyslaj. ilosci pompowane zaleza od temperatury zewnetrznej. Jak cieplej na
      zewnatrz to mniej mozna napompowac. Oczywiscie jest mozliwe ze trybik na
      liczniku jest zmieniony i wychodzi wiecej. A wiec idz do prokuratora i poskarz
      sie niech im zrobi sprawe a ty nie zajmuj tu miejsca.
      • netbot Re: Uwaga na LPG 22.03.06, 06:04
        widze kazimierzup ze chyba jestes jednym z tych właścicieli nieuczciwych
        stacji, bo wiesz jak się to robi, szkoda ze gazu nie można zatankować do
        karnistra 5 litrowego, takich g.. co oszukują ludzi na paliwie w i tak trudnych
        czasach to bym od razu zap........ł na miejscu.
        • Gość: darunia Re: Uwaga na LPG IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.03.06, 21:12
          Z uwagi na dojazdy do pracy do Wrocławia zmuszony zostałem z ekonomicznych
          względów na jazdę na gazie. Dzień w dzień tankuję gaz. Moje doświadczenie
          odnośnie tankowania jest takie, że gdy zmieniłem stację lpg a na niej zalana
          ilość gazu do zbiornika jest wyższa przez 2-3 dni niż na "sprawdzonej" stacji
          więcej tam nie tankuję. Obecnie tankuję we Wrocławiu. Ale nie wszystkie stacje
          w JG robią "wałki"
          We Wrocławiu najbardziej nieuczciwe WG. MNIE są Auchan na Bielanach i
          Petrochemia Płocka na Krzemienieckiej Polecam: Shell na Nowym Dworze
          Z jeleniogórskich stacji LPG polecam : Statoil, BP, Jet, stacje Orlenu
          Odradzam : Tesco, Małą stacyjkę za Shellem i samego Shella
          • Gość: szu Re: Uwaga na LPG IP: *.jzo.com.pl 23.03.06, 21:35
            Jakie różnice wchodzą w grę ? Może po prostu zrobiłeś więcej kilometrów po Wrocławiu i stałeś w korkach co przełożyło się na ilości spalonej benzyny ?
            • Gość: darunia Re: Uwaga na LPG IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.03.06, 19:11
              nie kolego !!
              pracuję na peryferiach Wrocławia w związku z czym nie stoję w korkach
              codzienne tankowanie dla przejechanych równo 230 km (tam i powrót)od 3 lat !!!
              Sprawdzone dla tych samych ustawień !! regulacji !! i NA TYM SAMYM
              DYSTRYBUTORZE !!
              Mam dwa samochody zasilane gazem - jeżdżę na gazie od 6 lat i uważam że
              posiadam już wystarczające doświadczenie w obserwacji "lewych" zjawisk LPG.
              Można potraktować kilku procentową tolerancję na różne ciśnienia pompy
              ale oszustwa dochodziły nawet do 25 - 30 procent codziennego zalania
              Gaz jest ciekły i ma chyba wciąż taką samą gęstość.
              Doszło nawet do tego że na stacyjce za Shellem pół roku temu moja żona
              (skuszona niską ceną) zatankowała 45 litrową butlę (znamionowy litraż - z
              homologacji i nabity na butli) i weszło 47 litrów.
              Cuda się zdarzają !! Na polecanych przeze mnie stacjach do takich wałów jeszcze
              nie dochodzi. Być może było to przypadkowe i incydentalne, albo właściciel
              odszedł od lewych praktyk ale ja u iego już nie tankuje.
              Demokracja i tyle jest wiele wg mnie uczciwszych.

Niska cena gazu nie daje gwarancji uczciwości i pozorna oszczędność po
              nieuczciwym zalaniu staje się Twoją stratą

pzdr
              • netbot Re: Uwaga na LPG 25.03.06, 19:42
                w 100 procentach zgadzam się z darunia
                • Gość: Dariusz Re: Uwaga na LPG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 23:29
                  No tak. To było zastanawiające gdy do 37 litrowego zbiornika w kole zapasowym
                  weszło mi 40 litrów.
                  • Gość: hako Re: Uwaga na LPG IP: 83.17.28.* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 14:05
                    Witam jest możliwość że do zwykłego zbiornika może wejść około 1,5l więcej jak
                    ma normalnie wchodzić np do 30 litrowego normalnie może wejść (maksymalnie
                    około 27,5 ale jest też ekstremum że wejdzie 29 i więcej)dzieje się to tylko w
                    sytuacji gdy w wężu nie ma gazu ponieważ dystrybutor pierwsze napełnia wąż a
                    potem dopiero butle jeżeli wąż jest długi gazu wchodzi więcej ale nie do butli
                    a wy sie zastanawiacie że stacje was oszukują .Jeżeli podpina sie faceta z
                    uszkodzonym wejściem gazu i wszystki gaz z węza ucieka w powietrze to potem
                    trzeba za wypełnienie węża zapłacić a nie że ci buraku weszło 41l do 40l
                    zastanów sie co ty mówisz pozdrawiam A jeszcze jedno jak byś miał sie stosować
                    do wszystkich zasad dotyczących BHP przy tankowaniu gazu to byś sobie gazowniku
                    ropniaka kupił.
                    • Gość: dede Re: Uwaga na LPG IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.03.06, 11:56
                      hako, a ty ktorą stację masz i na ile kręcisz klientów?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka