Gość: Lech IP: *.core.lanet.net.pl 30.07.06, 17:48 Odpowiedż tu => kamiennagora.vel.pl/forum/viewtopic.php?t=95 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poiu Re: Dlaczego w Czechach? IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.07.06, 18:12 Lechu, jaja sobie robisz? Rozumiem, że to pytanie w tytule to tylko zaczepka, bo przeczytałem Twóje PS. W przeciwnym razie ja bym napisał bez znaku zapytania a wtedy gramatyczny wydźwięk byłby nieco inny. Czyżbym nie miał racji ?:-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Dlaczego w Czechach? IP: *.core.lanet.net.pl 30.07.06, 20:51 > ja bym napisał bez znaku zapytania Masz rację, bo ta sprawa nie jest pytaniem, a stwierdzeniem faktów. Pytaniem jest natomiast to, dlaczego ustawodawca wprowadza bezsensowne ograniczenia i nie dopuszcza w polskich górach nawet w warunkach letnich możliwości wybrania przez zorganizowaną grupę ze swego grona doświadczonego turysty, który by im przewodził na szlaku? W końcu to są ludzie dorośli z dużym doświadczeniem górskim, a nie grupa przedszkolaków, mają wolność wyboru bo są pełnoletni, wiedzą co robią, chcą we własnym gronie realizować program wędrówek, i nie życzą sobie żadnej płatnej eskorty. Co w takiej sytuacji ma do, za przeproszeniem, wpieprzania się w ich prywatne życie towarzyskie jakaś państwowa machina biurokratyczna? Upór ministerstwa, które nie chce uznać uprawnień publicznych m.in. społecznej kadry PTTK dowodzi tylko, jak fałszywe są twierdzenia naszych władz o chęci budowy spoleczeństwa obywatelskiego. No ale cóż. Skoro już postawili szlaban przed społecznikami i sankcjonują jedynych słusznych monopolistów posiadających patent na wiedzę o górach, to nic dziwnego, że przykładowo w Jarkowicach u podnóża Karkonoszy, czyli w regionie dość popularnym, z powodu braku obłożenia cieszącymi się kiedyś dużym popytem wycieczkami z młodzieżą trasami typowymi PTSM, w 2005 r. zamknięto ostatnie czynne na terenie powiatu kamiennogórskiego schronisko młodzieżowe. A było tam takich schronisk około dziesięciu. To jest oczywisty skutek działania rzeczonego rozporządzenia władz państwowych, hamującego rozwój turystyki w polskich górach. Bardzo trafnie ten problem skwitował w 2004 roku na konferencji we Wrocławiu Jacek Musiał, wiceprezes Karkonoskiej Organizacji Turystycznej "Śnieżka". "Ja mam nadzieję, że ta strategia dotrze do tych, którzy rządzą naszym państwem, ponieważ również z uprzejmości DOT-u około roku temu brałem udział w takim sympozjum na temat prawa i wpływu prawa zarówno na polską turystykę jak i na turystykę czeską. Niestety, refleksja była bardzo smutna. My mamy doskonałe strategie, mamy doskonałe prawo. Czesi mają turystów i jest to powiedziałbym, rzecz zasadnicza. Jeżeli ci, którzy decydują o sprawach w państwie, ci, którzy ustalają przepisy, nie zrozumieją, że turystyka jest gałęzią niezwykle ważną i niezwykle potrzebną, dalej będziemy pisali wspaniałe opracowania, bo tych opracowań jest ogromnie dużo, te opracowania są nam bardzo potrzebne, ja naprawdę bardzo dziękuję...". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poiu Re: Dlaczego w Czechach? IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.07.06, 23:50 Mój wpis miał oczywiście charakter pewnego "gramatycznego" żartu :-) Wiele razy pisałeś, ja też parokrotnie coś tam stuknąłem i wychodzi nam na to, że co do pryncypiów się zgadzamy. Czy to będzie społeczny przewodnik czy a "papierami" na wyłączność, to jest dla mnie nieistotne. Jednak jakieś dokumenty potwierdzające kompetencje powinien posiadać. Pisałem kiedyś o wycieczkach szkolnych, przypomnę więc jedynie, że żadna dyrektorka nie zaryzykuje powierzenia grupy społecznikowi bez papierów, bo - w przypadku jakieś nieszczęścia - nie wyjdzie z sądu i straci posadę. I tak juz zupełnie na wesoło, przypomniało mi się ostatnie rozprządzenie najwyższego ministra o kolonijnych ciążach. Nie oczekuj więc, Kolego, że będzie łatwo. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś