Dodaj do ulubionych

Dlaczego w Czechach?

IP: *.core.lanet.net.pl 30.07.06, 17:48
Odpowiedż tu =>
kamiennagora.vel.pl/forum/viewtopic.php?t=95
Obserwuj wątek
    • Gość: poiu Re: Dlaczego w Czechach? IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.07.06, 18:12
      Lechu, jaja sobie robisz?
      Rozumiem, że to pytanie w tytule to tylko zaczepka, bo przeczytałem Twóje PS.

W przeciwnym razie ja bym napisał bez znaku zapytania a wtedy gramatyczny wydźwięk byłby nieco inny. Czyżbym nie miał racji ?:-)

Pozdrawiam!
      • Gość: Lech Re: Dlaczego w Czechach? IP: *.core.lanet.net.pl 30.07.06, 20:51
        > ja bym napisał bez znaku zapytania

Masz rację, bo ta sprawa nie jest pytaniem, a stwierdzeniem faktów. Pytaniem
        jest natomiast to, dlaczego ustawodawca wprowadza bezsensowne ograniczenia i
        nie dopuszcza w polskich górach nawet w warunkach letnich możliwości wybrania
        przez zorganizowaną grupę ze swego grona doświadczonego turysty, który by im
        przewodził na szlaku? W końcu to są ludzie dorośli z dużym doświadczeniem
        górskim, a nie grupa przedszkolaków, mają wolność wyboru bo są pełnoletni,
        wiedzą co robią, chcą we własnym gronie realizować program wędrówek, i nie
        życzą sobie żadnej płatnej eskorty.

Co w takiej sytuacji ma do, za przeproszeniem, wpieprzania się w ich prywatne
        życie towarzyskie jakaś państwowa machina biurokratyczna? Upór ministerstwa,
        które nie chce uznać uprawnień publicznych m.in. społecznej kadry PTTK dowodzi
        tylko, jak fałszywe są twierdzenia naszych władz o chęci budowy spoleczeństwa
        obywatelskiego.

No ale cóż. Skoro już postawili szlaban przed społecznikami i sankcjonują
        jedynych słusznych monopolistów posiadających patent na wiedzę o górach, to nic
        dziwnego, że przykładowo w Jarkowicach u podnóża Karkonoszy, czyli w regionie
        dość popularnym, z powodu braku obłożenia cieszącymi się kiedyś dużym popytem
        wycieczkami z młodzieżą trasami typowymi PTSM, w 2005 r. zamknięto ostatnie
        czynne na terenie powiatu kamiennogórskiego schronisko młodzieżowe. A było tam
        takich schronisk około dziesięciu. To jest oczywisty skutek działania
        rzeczonego rozporządzenia władz państwowych, hamującego rozwój turystyki w
        polskich górach.

Bardzo trafnie ten problem skwitował w 2004 roku na konferencji we Wrocławiu
        Jacek Musiał, wiceprezes Karkonoskiej Organizacji Turystycznej "Śnieżka".

"Ja mam nadzieję, że ta strategia dotrze do tych, którzy rządzą naszym
        państwem, ponieważ również z uprzejmości DOT-u około roku temu brałem udział w
        takim sympozjum na temat prawa i wpływu prawa zarówno na polską turystykę jak i
        na turystykę czeską. Niestety, refleksja była bardzo smutna. My mamy doskonałe
        strategie, mamy doskonałe prawo. Czesi mają turystów i jest to powiedziałbym,
        rzecz zasadnicza.

Jeżeli ci, którzy decydują o sprawach w państwie, ci, którzy ustalają przepisy,
        nie zrozumieją, że turystyka jest gałęzią niezwykle ważną i niezwykle
        potrzebną, dalej będziemy pisali wspaniałe opracowania, bo tych opracowań jest
        ogromnie dużo, te opracowania są nam bardzo potrzebne, ja naprawdę bardzo
        dziękuję...".
        • Gość: poiu Re: Dlaczego w Czechach? IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.07.06, 23:50
          Mój wpis miał oczywiście charakter pewnego "gramatycznego" żartu :-)
          Wiele razy pisałeś, ja też parokrotnie coś tam stuknąłem i wychodzi nam na to, że co do pryncypiów się zgadzamy.
          Czy to będzie społeczny przewodnik czy a "papierami" na wyłączność, to jest dla mnie nieistotne. Jednak jakieś dokumenty potwierdzające kompetencje powinien posiadać.
          Pisałem kiedyś o wycieczkach szkolnych, przypomnę więc jedynie, że żadna dyrektorka nie zaryzykuje powierzenia grupy społecznikowi bez papierów, bo - w przypadku jakieś nieszczęścia - nie wyjdzie z sądu i straci posadę.

I tak juz zupełnie na wesoło, przypomniało mi się ostatnie rozprządzenie najwyższego ministra o kolonijnych ciążach.
          Nie oczekuj więc, Kolego, że będzie łatwo.
          Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka