Dodaj do ulubionych

cla na fury

02.01.11, 19:06
Czesc.Jakie saa stawki na przywoz aut z UE?? Zalezne od rocznika? wyceny izby celnej? itp.Czy rejestruje sie auta z prawaa kierownicaa i czy kosztuje to wieecej?
Ewentualnie jak jest ze zbytem auta na polskich numerachjako "nierastamozen" i zalatwieniem papieru np.ze zlomowania..??czy raczej placi sie "w ruku" przy wyjezdzie celnikowi i ile?
Obserwuj wątek
    • Gość: lex Re: cla na fury IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.11, 21:29
      ogólnie jeżeli chodzi o wwóz samochodów osobowych oraz rejestrację to kompletna d.... stosują wycenę wg swojej skali, a nie wg faktury(skala dostępna zapewne na stronie Urzędu Celnego). im starszy samochód, tym mniej opłacalne jest jego sprowadzenie (chociaż sprowadzanie na Ukrainę auta nie należy rozpatrywać w kategoriach opłacalności, gdyż jest arcynieopłacalne,w postaci cła zapłacisz równowartość połowy wartości samochodu, a być moze i drugie tyle). jeżeli samochód ma być zarejestrowany na Ukrainie, to najprościej kupić go w salonie na Ukrainie (gdyz cło będzie już opłacone przez salon).
      Zbyt auta na polskich numerach nie jest możliwy, nikt nie kupi takiego auta, gdyz sam by musiał wnieść za niego cło, które jest nieproporcjonalnie wysokie stosownie do wartości samochodu.
      Rejestracji aut z prawą kierownicą się nie stosuje.
      O sprowadzaniu samochodów na Ukrainę,- zapomnij.
      • Gość: LHD Re: cla na fury IP: *.tvk.torun.pl 03.01.11, 01:42
        widziałem fury z kiera po prawej-nie tyle co w Rosji,ale są--i to raczej starsze roczniki...Jedyny zakaz rejestracji to jest w polsce...Cła makabryczne.Pewno jak masz tam wtyki to kazdy woz zarejestrujesz...
    • Gość: jw Re: cla na fury IP: *.multi-play.net.pl 03.01.11, 09:06
      Taryfikator celny - grupa 8702-8704 cło 10-20% do tego inne opłaty; ograniczenie wieku pojazdu (nie mogę znaleźć, ale jest 5 lub 10 lat). Norma emisji spalin - znalazłem wzmiankę o EURO-2, ale może być nieaktualna. Zgodnie z przepisami o ruchu drogowym na Ukrainie kierownica powinna być z lewej strony. Jeżeli masz dużo kasy i zdobędziesz odpowiedni certyfikat w Urzędzie Celnym, to będziesz mógł jeździć samochodem z kierownicą z prawej strony. Za odpowiednią kasę możesz zarejestrować auto nawet bez kierownicy. Jednak taki manewr wykonują doświadczeni handlarze z odpowiednimi kwalifikacjami.

Służba celna - odpowiedzi o wwozie transportu na Ukrainę
      Wzór opłat celnych cło 10-20% wartości celnej samochodu+akcyza 0,03 euro za każdy 1 cm3 + podatek VAT 20%

Kodeks Celny Ukrainy

Ustawa 341 o wwozie transportu na Ukrainę
      Przepisy o wwozie transportu na Ukrainę
    • jasiek-23 Re: cla na fury 03.01.11, 20:32
      Handel kwitnie..kliknalem tylko vw /wg ceny i po kolei to same "не рacтaмoженo"
      Znalezione na aukro..
      1. auto.ria.ua/auto_volkswagen_3801818.html
      2. auto.ria.ua/auto_volkswagen_3767549.html
      3. auto.ria.ua/auto_volkswagen_3800772.html

W Pl kiedys bylo tak,ze ludzie ciagneli auta z niemiec a na miejscu kwitl handel papierami .Patrzac na aukro widac ze na Ukrainie jest tak samo..
      1. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:dQDxkG9QbS0J:www.autosvit.com.ua/BMW_7-seriy_auto_156885.html+%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%B0+bmw&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl

2. severodonetsk.olx.com.ua/bmw-545-i-2003-iid-14091816

Zatem reasumujaac.Schodzaa i auta na czesci z Polski i saa cheetni na kwity.Jak saa kwity to mozna olac tamoznie.Tylko pytanie brzmi.. jak sie zalatwia sprawe przy wyjezdzie..?? Bo sam fakt przywozenia aut i sprzedazy jak widzicie dziala swietnie..
      Pozdr
      • jasiek-23 Re: cla na fury 03.01.11, 20:35
        Aha i dodam,ze ceny jakie saa za te nieoclone trupy saa po prostu super.Ludzie za te stare grzmoty nawet bez cla dajaa 10x tyle co w PL..
        • insignia928 Re: cla na fury 04.01.11, 00:33
          jest jeden mały szczegół:za te stare graty proszą x10 tyle, co w PL, co niekoniecznie musi oznaczać, że ktoś tyle za nie zapłaci w realu.
          drugi mały szczegół: załóżmy, że wjeżdżasz autem,które zarejestrowane jest w PL, zbywasz auto, a w jaki sposób powrócić do kraju? (przecież wjechałeś autem, a przy wyjeździe tego auta nie ma)
      • Gość: jw Re: cla na fury IP: *.multi-play.net.pl 04.01.11, 09:31
        Jestes przekonany, ze mozesz sprzedac auto na Ukrainie jako nierezydent? I nie zaplacic cła, akcyzy i VATu? Sprawdz dokladnie czy jest taka mozliwosc. Jak wytłumaczysz na granicy przy powrocie brak auta?
        • jasiek-23 Re: cla na fury 05.01.11, 09:24
          • insignia928 Re: cla na fury 05.01.11, 11:52
            pomysł nr 2 niestety odpada: idziesz na policję, zgłaszasz kradzież (moim zdaniem to już podejrzana sytuacja, gdyż na Ukrainie w dużych miastach więcej jeździ Lexusów i Porsche,niż w Polsce,kto by kradł te golfy II dwudziestoletnie? że niby AC wyłudzić,- nic z tego, bo na terenie UA i RF żaden polski ubezpieczyciel się tego nie podejmuje, co wyraźnie określone jest w umowach:),podajesz do protokołu swoje dane(nr dowodu, serię i nr paszportu i t.d.,-i już nie mają problemu, żeby Cię znaleźć),szukają-znajdują,okazuje się zupełnie co innego, jak tylko pokażesz się na granicy,-zaczną się kłopoty.
            wszystkie pomysły mają jedną wspólną cechę:są jednorazowego użytku.
            a problem nadal pozostaje: w postaci rejestracji auta w PL.
            • Gość: jw Re: cla na fury IP: *.multi-play.net.pl 05.01.11, 12:18
              mam AC w Warta i polisa obejmuje kradzież auta na Ukrainie.
              Podobnie za dopłatą jest w Hestii 7.
              • Gość: jw Re: cla na fury IP: *.multi-play.net.pl 05.01.11, 17:21
                drobna poprawka: AC Ergo-Hestia obejmuje na Ukrainie tylko zderzenie z innym pojazdem/obiektem na zewnątrz
                • insignia928 Re: cla na fury 05.01.11, 19:31
                  ja mam w PZU i w umowie wyraźnie jest to napisane. miałam też w HDI i też na terenie UA, RF i Mołdawii nie obowiązuje,-cały czas mówię w kontekście kradzieży.ale rzeczywiście można sobie wykupić.
                  • Gość: jw Re: cla na fury IP: *.multi-play.net.pl 05.01.11, 22:05
                    Tak jak napisałem: Warta ubezpiecza od kradzieży auta na Ukrainie - bez dopłat, AC działa na terytorium Ukrainy, Białorusi i europejskiej części Rosji.
                    W PZU masz możliwość niewielkiej dopłaty za ryzyko kradzieży, podobnie jest w Allianz, ale dopłacasz wtedy już 20% wartości polisy AC. W Hestii dopłaca się sporo ponad 20%, ale bez ryzyka kradzieży, tylko od ryzyka zderzenia.
                    • jasiek-23 Re: cla na fury 14.01.11, 19:16
                      Szczerze powiedziawszy nie chcialem wyludzac ubezpieczenia tylko po prostu opylic wozek.Ale widze,ze nikt nie wie jak sie zalatwia papier ze zlomowania,za ile i gdzie..W sumie przeciez moge wyjezdzac i 100x starymi golfami a jak to stare auta zawsze mogaa siee psuc,wiec "zlomuje" grzmoty i lecee po nasteepny.Kolegee co pisze o tych lexusach informujee ,ze wole sprzedawac towar ktoory nic nie kosztuje w Pl a dobrze schodzi na Ukrainie..A swojaa drogaa to zamiast lexusoow o ktoorych pisal kolega ,ze niby same lexusy, widzialem 30letnie lady ,wolgi z czasoow brezniewa,tavrie ktoore w Pl juz wygineely a jak saa to nie przekraczajaa 200zl no i 20stoparoletnie VW ktore saa na Ukr obiektem wielkiego kultu..
                      • insignia928 Re: cla na fury 14.01.11, 22:36
                        Nigdzie nie napisałam że na Ukrainie jeżdżą "same Lexusy", tylko że w dużych miastach więcej jest samochodów luksusowych niż w Polsce (chodzi o mentalność ludzi,a nie o dane statystyczne). Pewnie że są wołgi,łady, tavrie,moskwicze.Powiem więcej:chińczyków też jest dużo ,-Amulet,Jilly i takie tam,-w żadnym europiejskim kraju nie ma takich pseudosamochodów,bo kto by je kupował?
                        Wspomniałam o tych nieszczęsnych Lexusach, gdyż pomysł o zgłoszeniu na Policji kradzieży golfa II wydał mi się absurdalny. To tak samo, jak by Niemiec przyjechał do Polski, poszedł na Policję i zgłosił kradzież piętnastoletniej zdezolowanej Skody Favorit albo VW Lupo,-ciekawe co by pomyśleli na komisariacie:)
                        Nigdy nie słyszałam o tym, że dwudziestoletnie VW i ogólne VW są obiektem kultu na Ukrainie;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka