Dodaj do ulubionych

Lwów - Euro 2012

02.05.12, 15:43
Wybieram się na mecz do Lwowa. 9 czerwca Niemcy -Portugalia, kupiłem bilety i planuje podróż. Proszę o pomoc i wyjaśnienie kilku nurtujących kwestii.
1. Granica - planuje przejechać ja samochodem - przejście graniczne Hrebenne. Proszę o info ile czasu potrzebuje zarezerwować sobie żeby spokojnie przejechać przez granicę. Proszę również o informację jaki dokument potrzebuję aby przejechać granicę samochodem, który nie jest moją własnością
2. Czy są jakieś stałe marszrutki które kursują z granicy do Lwowa i z powrotem?
3. Parkingi we Lwowie - gdzie można zostawić samochód na parkingu strzeżonym, aby w miarę łatwo dojechać do centrum miasta.
4. Na noc wracamy do Polski do Tomaszowa Lub., na tą chwilę nie ma szans znaleźć noclegu we Lwowie za rozsądne pieniądze, ale może ktoś z Was może pomóc coś znaleźć na 1 noc?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

Obserwuj wątek
    • jarunek Re: Lwów - Euro 2012 02.05.12, 15:58
      Jak chodzi o euro to jedna wielka niewiadoma, a jazda samochodem na jeden dzień to absolutne samobójstwo bo od razu można doliczyć 2 noclegi przed i po na granicy w kolejce samochodów. Najlogiczniejsze rozwiązanie to nocleg w Przemyślu i zostawienie w nim samochodu... przejście piesze max 3h i busikiem do Lwowa. Ewentualnie można przez mistrzostwami pojechać do Lwowa i wyrwać kwatery prywatne.
      • maciek7 Re: Lwów - Euro 2012 04.05.12, 11:24
        Chciałem prosić o odpowiedzi na pytania.
        Trasa alternatywna może i przydatna ale nie dla mnie. Do Medyki mam 1,5 godziny dalej niż do Hrebennego. Będę jechał swoim samochodem ze względu na chęć powrotu w nocy (nie wiem jak będą kursować busiki). Z medyki do Lwowa jest dalej niż z Hrebennego, wiec plan może byłby OK jakbym miał nocleg we Lwowie...
        Proszę o info jakich dokumentów potrzebuje jadąc na Ukrainę samochodem którego nie jestem właścicielem i info jak wygląda przejście w Hrebennem w weekend.
        • Gość: euro Re: Lwów - Euro 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 12:45
          Jadąc na euro do Lwowa ja polecam trasę przez Przemyśl. Na stronie 2012.przemysl.pl/granica.html można znaleźć nieco przydatnych informacji o przekraczaniu granicy z Ukrainą.
    • jesien884 Re: Lwów - Euro 2012 08.05.12, 10:04
      Własnie wróciłam ze Lwowa. Wiem dokładnie gdzie jest stadion .Radze ci szukać hotelu w Dawidowie ,Starym Siole, Bóbrce lub okolicy , bo tam masz blisko na stadion, samochod zostawisz na parkingu hotelowym i po co ci wjezdżac do Lwowa , tam nawet dobremu kierowcy jest trudno jezdzic .
      • maciek7 Re: Lwów - Euro 2012 09.05.12, 10:41
        Tylko że mam problem a nawet 2 chcąc tam jechać
        1. Te miejscowości o których piszesz są na płd-wschód od Lwowa więc chcąc się do nich dostać albo jadę przez Lwów, albo nadrabiam kilometry i tracę czas jadąc wielkim objazdem (jadę od strony Hrebenne)
        2. Nie wiem czy znajdę tam nocleg, przez net nie mogę, na miejscu nie mam żadnej gwarancji, więc ciężko o takie ryzyko.
        O samo dotarcie na stadion się nie martwię bo dotrę tam komunikacją miejską, a samochód chcę zostawić w Lwowie.
        Nie mam jednak odpowiedzi na 1 najważniejsze pytania które tu zadałem:
        Jakiego dokumentu potrzebuję jeżeli jadę na Ukrainę samochodem który nie jest moją własnością i nie jest rejestrowany na mnie?
        • no_nick Re: Lwów - Euro 2012 09.05.12, 11:48
          maciek7 napisał:

> Jakiego dokumentu potrzebuję jeżeli jadę na Ukrainę samochodem który nie jest m
          > oją własnością i nie jest rejestrowany na mnie?

Notarialnej zgody wlasciciela wpisanego w dowodzie , przetlumaczonej przysiegle na ukrainski (dla bezpieczenstwa oba dokumenty proponuje miec przy sobie - polski oryginal z notarialnie potwierdzony podpisem wlasciciela oraz tlumaczenie przysiegle).Na obu dokumentach mozliwie duzo pieczatek, w kolorze czerwonym lub niebieskim - zeby nie bylo watpliwosci ze to ORYGINALY a nie kolorowe kopie. Pewnie przyda sie kopia paszportu wlasciciela - ale to juz na zasadzie,ze dwa gwozdzie lepiej trzymaja. I pewnie jakies 20-30 euro , jakby sie jednak okazalo ze dokumenty sa np. nieczytelne ,robil je nie ten notariusz, czy ze po prostu sie nie da :).
        • no_nick Re: Lwów - Euro 2012 09.05.12, 11:51
          maciek7 napisał:

> Jakiego dokumentu potrzebuję jeżeli jadę na Ukrainę samochodem który nie jest m
          > oją własnością i nie jest rejestrowany na mnie?

Notarialnej zgody wlasciciela wpisanego w dowodzie , przetlumaczonej przysiegle na ukrainski (dla bezpieczenstwa oba dokumenty proponuje miec przy sobie - polski oryginal z notarialnie potwierdzonym podpisem wlasciciela oraz tlumaczenie przysiegle).Na obu dokumentach mozliwie duzo pieczatek, w kolorze czerwonym lub niebieskim - zeby nie bylo watpliwosci ze to ORYGINALY a nie kolorowe kopie. Pewnie przyda sie kopia paszportu wlasciciela - ale to juz na zasadzie,ze dwa gwozdzie lepiej trzymaja. I pewnie jakies 20-30 euro , jakby sie jednak okazalo ze dokumenty sa np. nieczytelne ,robil je nie ten notariusz, czy ze po prostu sie nie da :).
          • maciek7 Re: Lwów - Euro 2012 10.05.12, 12:29
            Wielkie dzięki za info i pomoc - o to mi właśnie chodziło!!!
            Pozdrawiam
            Maciek
    • Gość: Smutny Re: Lwów - Euro 2012 IP: *.net155.okay.pl 09.05.12, 19:31
      Na nurtujące cię pytania najlepiej odpowiedzą ci bywalcy forum na www.rosjapl.info które jest kopalnią wiedzy na temat kolejek na granicy jak również znajdziesz tam wątek dot. przejazdu samochodem przez granicę i dokumentów które musisz mieć.
      Wg mojego doświadczenia - marne szanse abyś zrealizował swój plan jednodniowego pobytu.
      Musisz wziąść pod uwagę że to nie granica z UE.....no i EURO 2012 !!!!
      • maciek7 Re: Lwów - Euro 2012 10.05.12, 12:33
        Bardzo Ci dziękuję za podanie forum rosjapl.info - rzeczywiście od razu znalazłem wszelkie informacje, których szukałem.
        Co do mojego planu to może uda mi się jeszcze znaleźć nocleg we Lwowie i nie będzie żadnego problemu. Wiem, że wyjazd na 1 dzień jest nieco szalony, ale dla chcącego nic trudnego. Liczę na to, że będą specjalne warunki dla kibiców na Euro i będzie łatwiej na granicach. Poza tym mam spore doświadczenie z innych przejść i niestraszne mi oczekiwanie w kolejkach.
        Jeszcze raz dzięki za pomoc!
        • jesien884 Re: Lwów - Euro 2012 10.05.12, 12:49
          Tylko zdaj sobie sprawę ,ze stadion jest ok. 10 km za miastem w strone Dawidowa i po co Ci wjezdzac i nocowac w miescie , będziesz mial tylko problemy ,jak juz pisałam szukaj hotelu w Dawidowie ,Starym Siole sa piekne.
          • maciek7 Re: Lwów - Euro 2012 12.05.12, 19:06
            Jeden szczegół, bardzo ważny, utrudnia mi nocleg poza Lwowem.
            Ze stadionu jest transport publiczny do miasta. Dodatkowo będzie pewnie jeszcze więcej opcji powrotu do miasta, więc wrócić do Lwowa nie problem a do Dawidowa pewnie tak...
            Poza tym jak będę chciał wrócić do Hrebennego i tak muszę przejechać przez Lwów, więc nie ma co kombinować z noclegiem blisko stadionu. Fajnie będzie spędzić wieczór po meczu we Lwowie - na pewno znajdziemy więcej atrakcji niż poza miastem...
    • Gość: Marcin Re: Lwów - Euro 2012 IP: *.77.classcom.pl 16.05.12, 18:38
      Kilka przydatnych informacji można znaleźć na 2012.przemysl.pl/info.html, np.:
      Transport do Lwowa:
      www.albatros.przemysl.pl
      www.pks-przemysl.pl
    • Gość: helmut Re: Lwów - Euro 2012 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.12, 10:21
      Witam, wybieramy się autkiem na mecz 11 czyli Dania - Portugalia, 13.06. Czy bedzie też ktos jechał z Podkarpackiego lub innych? Proszę o wpis na forum. Jakie macie plany na parking autka? Pozdrawiam
      • Gość: turysta-amator Re: Lwów - Euro 2012 IP: *.dab.02.net 24.05.12, 21:12
        ja sie wybieram na ten mecz. tzn dania-portugalia z rzeszowa....
      • Gość: anton Re: Lwów - Euro 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 19:39
        ja rowniez sie wybieram na ten mecz. skontaktuj sie ze mna email aantonczyk90@gmail.com
    • Gość: acza Re: Lwów - Euro 2012 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.05.12, 21:23
      a ja wybieram się na Portugalia - Niemcy . Z Przemyśla z biurem podróży CHORTYCIA
      Wyjazd o przed 5 do Lwowa, jak ktoś chce to zwiedza z przewodnikiem albo jak kto woli, Potem
      zawioza nas na stadion i po meczu odbiora i odwioza do Przemysla. Za jedyne 123zl.
      Na granicy najwyzej godzina stania.
      Pojedziesz samochodem to nawet sie piwa nie napijesz
      Pzdr. A
      • Gość: opo Re: Lwów - Euro 2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 19:20
        z lublina
        www.quand.com.pl/offer_43_5727.html
    • gerv.azy Re: Lwów - Euro 2012 20.06.12, 13:44
      Od razu Ci radzę - zostaw Samochód w domu, jedź pociągiem np. do Przemyśla, stamtąd busikiem do granicy - granicę na piechotę i od granicy do Lwowa znowu busikiem. Tak jest najszybciej. Oczywiście ma to swoje wady ;) A jeżeli zdecydujesz się jechać autem do Lwowa, to zostaw je na parkingu i po mieście poruszaj się komunikacją, albo na piechotę bo we Lwowie korki potrafią być zupełnie koszmarne.
    • maciek7 Byłem:) Lwów - Euro 2012 26.06.12, 13:21
      Troszkę czasu minęło, ale chciałem mimo wszystko podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami odnośnie wyjazdu do Lwowa.
      Piłkarskie Euro się już kończy, moja wycieczk miała miejsce ponad 2 tygodnie temu, ale była miła udana i sympatyczna:)
      Wyjazd do Lwowa z Warszawy w sobotę godzina 8:00. Droga do granicy bez większego ruchu, czy kłopotów. Obiad po drodze w restauracji, gdzie czekaliśmy na zupę 40 minut!:) Na granicy byliśmy około 13:00, tego miejsca obawiałem się najbardziej po wszystkich opowieściach na forum, ale mimo 1,5 km kolejki nie staliśmy w niej zbyt długo - po 10 minutach puścili nas lewym pasem dzięki temu, że jechaliśmy na mecz (tzw. zielona linia), odprawa pół godziny i lecimy do Lwowa. Staraliśmy się dojechać jak najbliżej centrum ,żeby po chodzić sobie po Lwowie i potem pojechać na mecz. Bez problemów wbiliśmy się w samo centrum ul. Rapoporta (5 minut na piechotę od Opery) i dalej spacerkiem po starym mieście, trochę zwiedzania, pyszny ukraiński obiad, wypoczynek i niestety deszcz, który wygonił nas szybciej na stadion. Sam stadion jest poza Lwowem, ale dzięki darmowym autobusom z centrum dotarliśmy pod stadionu w 20 minut. Powrót był równie sprawnie zorganizowany - ulice w kierunku centrum zamknięte dla prywatnych aut, jeździły tylko busy - jeden za drugim - chyba wszystkie we Lwowie:) Do naszego auta dotarliśmy chwilę po północy (naszego czasu) i prowadzeni przez GPS najgorszymi drogami po jakich w życiu jeździłem (bruk Lwowski tak dziurawy i krzywy, że poezja) wyjechaliśmy w stronę granicy. Tam ponownie szybko i bez kolejki (pół godziny) dotarliśmy po 2:00 do Tomaszowa Lubelskiego do naszego noclegu.
      Dzięki tej szybkiej wycieczce i kilku godzinom spędzonym we Lwowie postanowiłem, że na pewno wybiorę się tam na dłużej, żeby zobaczyć więcej. Miasto jest bardzo ładne, choć zaniedbane (dużo starych i pięknych kamienic wymaga mocnego remontu) i warte odwiedzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka