Dodaj do ulubionych

Auto-współwłasność.

13.06.12, 17:01
Witam, chcę w najbliższym czasie wybrać się na ukrainę i interesuję mnie kwestia przekroczenia autem granicy, mianowicie mam współwłasność z ojcem auta i czy muszę także sporządzić notarialnie umowę użyczenia+tłumaczenie na ich język? Wiem że takie coś jest przy jeździe cudzym autem ale w przypadku współwłasności?
Z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • troms Re: Auto-współwłasność. 29.06.12, 10:28
      Przy okazji dowiedz się jak to jest nie tylko na przejściu, ale i na ukraińskich drogach - mają bardzo rygorystyczne przepisy odnośnie prowadzenia pojazdu bez obecności w nim właściciela.
      • no_nick Re: Auto-współwłasność. 29.06.12, 23:12
        W kwestii podrozowania samochodem z wpisanym w dowodzie innym wlascicielem niz kierowca przepisy sie ostatnio zmienily , nie jestem jednak pewnien czy dotycza rowniez pojazdow z zagranicznymi numerami. Do niedawna majac pojazd w leasingu (ukrainskie numery) nie wystarczalo posiadanie dowodu rejestracyjnego,gdzie jako wlasciciel wpisany byl leasingodawca - potrzebne bylo dodatkowe, imienne , szczegolowe i notarialne upowaznienie dla kierowcy,wydane przez leasingodawce. Teraz wystarczy dowod rejestracyjny. Jednak z ostroznosci (i oszczednosci na lapowkach) doradzalbym posiadanie notarialnego upowaznienia wspolwlasciciela , przetlumaczonego na ukrainski , z duza iloscia pieczatek. Kosztuje troche wysilku , ale pewnie i tak mniej niz tlumaczenie kazdemu DAIsznikowi o co chodzi + 100 UAH przy kazdym zatrzymaniu.
    • jarekkar_1 Re: Auto-współwłasność. 02.07.12, 21:08
      W ubiegłym roku jechałem samochodem w dowodzie którego byłem wpisany jako współwłaściciel. Przejechałem około 4 tys. km. Kilkakrotnie zatrzymywała mnie Milicja i nie było jakichkolwiek zastrzeżeń co do dodatkowych tłumaczeń czy dokumentów. Współwłaściciel ma takie prawa jak właściciel i bez przeszkód może podróżować autem po Ukrainie.
    • Gość: tajga Re: Auto-współwłasność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.12, 12:27
      Właśnie załatwiamy upoważnienie.
      Czy może być w języku rosyjskim, czy koniecznie w ukraińskim?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka