szaruga 15.02.07, 15:03 czy ktos praktykowal? z czym się to wiąże? jakie są ew konsekwencje dla zapraszających? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kj6 Re: zaproszenie ukrainca 15.02.07, 15:35 Masz obowiązek zapewnić mu zakwaterowanie i wyżywienie, bodajże także koszty leczenia, na pewno pokrywasz koszt ewentualnej deportacji. Jeśli osoba przez Ciebie zaproszona "da ciała" - będziesz miała kłopoty z zaproszeniem jakiegokolwiek cudzoziemca w przyszłości. Zaproszenie musisz zarejstrować w Urzędzie Wojewódzkim (niektóre urzędy cedują te uprawnienia na starostwa - musisz sprawdzić jak jest u Ciebie}. Wymagane jest udokumentowanie swego stanu majątkowego, dochodów i warunków lokalowych, ilosci osób na utrzymaniu, ilości współmieszkańców - osób zameldowanym pod tym samym adresem. Trzeba opisać kiedy i w jakich okolicznościach poznało sie osobę zapraszaną. Rejestracja zaproszenia trwa około 2 tygodni. Koszt - 27 zł. Plus 17 zł. za zaświadczenie z gminy o zameldowaniu. Powodzenia! szaruga napisała: > czy ktos praktykowal? z czym się to wiąże? jakie są ew konsekwencje dla > zapraszających? Odpowiedz Link Zgłoś
szaruga Re: zaproszenie ukrainca 15.02.07, 16:02 dzięki za odpowiedź, trochę o formalnościach juz sie dowiadywałam :-) a czy wiesz co w przypadku gdy np taka osoba wejdzie w konflikt z prawem? ci jeśli np bez mojej wiedzy zacznie pracę na czarno? Odpowiedz Link Zgłoś
kresen Re: zaproszenie ukrainca 15.02.07, 16:35 Moja kuzynka zaprosiła córke kuzyna z Ukrainy i musiala miec potwierdzone 1000zl dochodu na osobe [pensji ,emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: zaproszenie ukrainca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 17:28 yyy, zaraz zaraz... ostatnio byłem na Ukrainie, mieszkałem u znajomych Ukraińców, zaprosiłem ich do siebie. Czy to znaczy, że też muszę przejść przez taką drogę? Nie mogą normalnie wjechać do kraju i przyjechać do mnie, tylko jeszcze jakieś formalności? O co chodzi? Meldunki tymczasowe to były za komuny... Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kresen Re: zaproszenie ukrainca 18.02.07, 00:15 Misza ! mogą przyjechac do Ciebie po załtwieniu bezpłatnej wizy .To zaproszenie tych ,którzy czesto wyjezdzaja i im wize moga odmówic ,to staraja sie od znajomych lub rodziny o zaproszenie . Odpowiedz Link Zgłoś
asdf401 Re: zaproszenie ukrainca 18.02.07, 01:50 Czyli Ukraińcy nie mogą sobie jeździć ze Lwowa do Krakowa raz na miesiąc? Tak to rozumieć? Myślałem, że jak już dostaną darmową wizę wielokrotnego przekraczania to mogą jeździć ile chcą. Sądziłem też, że tracą ten przywilej (wize), gdy np. popadają w konflikt z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubert Re: zaproszenie ukrainca IP: *.play-internet.pl 03.04.19, 20:48 Witam.. chciałbym się zapytać ile trwa czekanie na zaproszenie obcokrajowca bo chciałem się dowiedzieć bo też chce zaprosić znajomych i chciałbym się dowiedzieć ile się czeka na zaproszenie od wojewody jeśli mógłbym się dowiedzieć to z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
kj6 Re: zaproszenie ukrainca 15.02.07, 21:17 Nie odpowiadasz bezpośrednio za wejście w konflikt z prawem osoby zaproszonej - oprócz pokrycia kosztów deportacji. I jak juz pisałem - będziesz miała obciążoną kartotekę. Jeśli niebacznie obiecałaś zaproszenie komuś, komu nie ufasz - nie wchodź w to - dobrze radzę. Jesli chcesz zaprosić kogoś, kogo dobrze znasz i wiesz, że będzie ta osoba pracować na czarno - to już kwestia gotowości do poniesienia ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotech Re: zaproszenie ukrainca IP: *.chello.pl 23.02.07, 09:35 Ludzie, nie wariujcie z zaproszeniami przez Urzady Wojewódzkie, bo to najgorsze rozwiązanie jakie jest. Piszecie na kartce tekst " Do Wydziału Konsularnego Ambasady Polskiej w Kijowie (Lwowie, Lucku). W związku z koniecznościa wykonania szeregu spotkań biznesowych (zakup towarów) przez Pana Imią Nazwisko Otciestwo, ur dnia , zamieszkalego w , paszport nr, które to spotkania odbędą się w dniach __, uprzejmie proszę o wydanie jednorazowej wizy polskiej pozwalajacej na pobyt w wymienionym okresie w Polsce. Koszty przejazdu, zakwaterowania, ewentualnej pomocy medycznej pokrywa osoba zapraszana." Podpisujesz swoim Imieniem i Nazwiskiem, adresem, nr PESEL I NIP, i wysyłasz faxem do zainteresowanej osoby. To dziala, i jednorazowe wizy konsulowie daja bez kłopotu na takie cele. Oczywiscie zapraszana osoba będzie musiała umieć udzielic odpowiedzi na pytanie kim jestes i o jakie firmy w Polsce chodzi, ale chyba nie zapraszacie osob nie umiejących czytać. Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
kj6 Re: zaproszenie ukrainca 23.02.07, 20:35 Odebrałem dziś potwierdzenie rejestracji zaproszeń z Urzędu Wojewódzkiego - zapraszam dwóch Rosjan. Teraz wysyłam im te druczki pocztą, a oni pójdą z nimi do konsulatu. W UW zaproszenia przeleżały 2 tygodnie. Może zadziałałoby i pisemko bezpośrednio do konsulatu - jak twierdzi "przedmówca" w poście powyżej - nie sprawdzałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotech Re: zaproszenie Ukrainca IP: *.chello.pl 24.02.07, 09:28 Czas pojac, że Ukraina i Rosja to sa różne, niezalezne kraje, a nie ośmieszać sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
kj6 Re: zaproszenie Ukrainca 24.02.07, 12:42 Tylko idiota może sądzić, iż jeśli na forum rozmawiamy o Ukrainie, to każda wzmianka o Rosji jest nie na miejscu. Jesli ktoś zapyta o pogodę w Gdańsku, to odpowiedź że w Gdyni pada deszcz świadczyłaby o ignorancji geograficznej? Odrobina wyobraźni przydaje się w życiu! Czas pojąć, że zarówno obywatele Rosji, jak i Ukrainy mają obowiązek posiadania wizy w przypadku wjazdu na teren Polski. Ukraińcy wizy dostają za darmo, Rosjanie (oprócz mieszkańców obwodu kaliningradzkiego) - płacą. Procedury zaproszeń są natomiast takie same, taka sama jest też odpowiedzialność osoby zapraszającej za czyny zapraszanego - a to właśnie było wątkiem przewodnim dyskusji. Oczywiście mozna pisać długo o wyjątkach w udzielaniu wiz - jak np. w przypadku związków rodzinnych czy odwiedzin rodzinnych miejsc pochówku - ale nie o to chyba chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotech Re: zaproszenie Ukrainca IP: *.chello.pl 25.02.07, 09:22 Tylko o ile sposob "na fax" w ambasadzie w Ukrainie przechodzi bez problemu, co wiecej, wize turystyczną mozna tam dostac na podstawie samego wniosku bez żadnych zaproszeń czy czegokolwiek, to numer taki w ambasadzie w Rosji nie przechodzi. Bo nie, żebysmy mieli cos do Rosjan, nie:) albo zeby jakaś zimna wojna czy krzywe zwierciadło, nic z tych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
asdf401 Re: zaproszenie Ukrainca 02.03.07, 02:36 Może mi ktoś powiedzieć ile jest ważna taka wiza dla Ukraińca? Czy będzi on miał problemy ubiegając się ponownie o wizę wkrótce po powrocie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: zaproszenie Ukrainca IP: 62.29.136.* 02.03.07, 08:44 Viza turystyczna ma 1 miesiąc lub 6 miesięcy ważności,Viza na zaproszenie moze mieć 1 rok. turystyczna jest free,jak załatwiasz przez biuro turyst. płacisz za pośrednictwo (ale nie stoisz w kolejkach). Odpowiedz Link Zgłoś