Gość: rrr
IP: *.chello.pl
10.08.09, 16:51
Byłem w Eupatorii przez 2 tygodnie przełom lipca i sierpnia.
Ceny niektórych produktów:
piwo sklep 3,5-5 UAH na plaży 5-6
piwo smakowe 6-7 na plaży 7-8
piwo bar, restauracja 5-8 zależy jakie
drinki w butelkach 6-8
czieburieki 4-5
samsa 5-6
hot-dogi 6-10 (zależy czy jedna parówka czy dwie itd. ogólnie nie polecam hot-dogów, wszystkie były paskudne, głównie przez starą bułkę, niesmaczne warzywka i jeszcze gorsze parówki, nawet raz jednego wyrzuciłem co nigdy mi się jeszcze nie zdarzyło... jedynie w Simferopolu w jednym miejscu trafiły się dobre)
hamburgery, czisburgery ok. 8
szaorma 15 (bardzo smaczne)
pizza w pizzerri duża 39-49
frytki w tej samej restauracji 7
woda litr 3-4
fanta,cola litr 6-7
garśc krewetek 7 mmmniam
bounty, twix, snickers itp. 4-6 zależy od wielkości, ogólnie zachodnie produkty droższe niż u nas
mocniejszy alkohol wiadomo
plaża 3-6 zależy gdzie
Autobusy:
Eupatoria-Simferopol 16,58 1 h 20 min
Eupatoria-Cziernomorskoje 17,54 1 h 20 min
Cziernomorskoje-Olieniowka 5,47 40 min (25 km... droga fatalna aczkolwiek ciekawa)
Eupatoria-Olieniowka 24,27 ponad 2 h
Sewastopol-Simferopol 20,43 1 h 40 min
Bakczysaraj-Sewastopol 12,02 1 h 20 min
tramwaj w Eupatorii i Lwowie 1 UAH
bilety na mecz Tavriyi Simferopol 5-30 (5 na łuki, 30 VIP)
Byłem na studenckim wyjeździe zorganizowanym, autokarem do Lwowa.Postój na granicy w obie strony po 3 godziny, ukraiński celnik który każdej osobie przypatrywał się po kilka minut porównując twarz ze zdjęciem w paszporcie, każąc przy tym poprawić/zabrać z twarzy włosy - niewiarygodne...Jednak swój urok ma, na zachodzie nie wiadomo już czasem kiedy przekroczyło się granice.Pociąg Lwów - Simferopol 24 godziny, w drugą stronę 25.Naprawde świetna sprawa, 12 godzin snu, bez porównania wygodniej niż w jakimś autokarze.Minusem ten monotonny krajobraz, jedynie przy wjeździe na Krym fajne widoki na wodę oraz przejazd przez Dniepr w Dniepropietrowsku.
Eupatoria - samo miasto troche biedne, jak się pochodzi tylko po kurortowych ulicach to troche jak w Międzyzdrojach, wieczorem kupa ludzi, a odejdzie się trochę od tych ulic - bród i syf...(wiele tam spacerowałem po takich miejscach).Naprawdę co krok widać jak tam jednak nie dbają o tą turystykę za bardzo.Jedzenie w restauracjach typu "stołówkaja" czy jakoś tak gdzie samemu sie pokazuje co mają nam nałożyć na talerz baaaardzo tanio.W restauracjach też niedrogo.
Może zbyt negatywnie napisałem o mieście, jest wiele fajnych miejsc.Plac nie pamiętam czyjego imienia, ulica Lenina tam biegnie, przepiękny, błękitny kolor jednej ze ścian, nocą ładnie oświetlony.Piękny meczet, cerkiew, kenesy karaimskie cudowne.
Plaże, nie w samym centrum gdzie jest mega tłok, bardzo pozytywnie.
Byłem w Bakczysaraju (spotkałem tam nawet Pana Leona Jabłońskiego opisywanego w przewodniku Bezdroży, kto czytał ten wie), Czufut Kale (pięknie), Ałupce, widziałem Jaskółcze Gniazdo (rejs statkiem, ogólnie całość rzeczywiście przereklamowana), Jałcie (już tak bogaciej od Eupatorii to miasto się prezentuje, troche tam pozwiedzałem, jednak nie chciałbym tam na wakacjach.Nie wiem jak tam plaże, ale współczułem masie ludzi plażujących w samym centrum na betonowych płytach, 2 metry od spacerujących turystów...)
Świetna plaża jest w Cziernomorskoje, czysta woda, fajny piasek.Jak ktoś woli spokojniejsze miejsce to te rejony, cały półwysep Tarchankut.Byłem w Olieniowce, malutkie miasteczko, od cholery namiotów poroskładanych nad morzem - widok i smród od kibli - nie polecam.Stamtąd poszedłem pieszo (ok. 7 km) nad Wielki i Mały Altiesz, rewelacyjne klify, coś pięknego POLECAM.7 km drogi przez pusty step, a nad klifami też nie dużo ludzi (kilka kempingów).
Simferopol, stolica regionu, można sie przejść ale to już po prostu duże miasto.Byłem tam na meczu, polecam, bardzo fajny klimat, w 100% bezpiecznie jeśli ktoś się tego obawia, więcej policji niż kibiców.
Sewastopol - REWELACJA ! Bardzo polecam, fajny port, piękne miasto, czyste, mnóstwo pięknych miejsc, zabytków, nie zdążałem chować aparatu bo już trzeba było go wyjmować do następnego zdjęcia.
Może nie chciał bym tam spędzic 2 tygodni, zbyt duże miasto, ale odwiedzic nawet kilka razy polecam.
Idealnie się tam samemu podróżuje, autobusy kursują non stop (z Eupatorii do Simferopola co 15 minut, idzie się na dworzec, kupuje bilet z miejscówkami i za 5 minut odjazd).
Jak dla mnie jest tam bardzo tanio, Tom porównujący tu na forum ceny na Krymie do cen w Niemczech czy Włoch trochę się pomylił albo wydaje mi sie że po prostu nie był na Krymie. We Lwowie w jednej ze "stołówek" obiad dla 2 osób: 2 dewolaje, 1 duży kotlet coś w stylu schabowy, frytki, kluski, 2 sałatki, zupa a la żurek, wszystko pyszne 70 UAH.
Minusem są fatalnie zaopatrzone sklepy...Poszedłem wieczorem do sklepi po czipsy i batony i była tylko jedna paczka czipsów, a na półce z napisami wszystkich możliwych batonów były tylko 2 bounty...Poszukiwania chleba w 4 sklepach zakończyły się niepowodzeniem, wreszcie znalezienie piekarni i kupno 1 z 2 rodzajów chleba sprzed kilku dni...Ponad połowę artykułów stanowią alkohole.
Ogólnie bardzo mi się Krym podobał, marne sklepy, taki sam stan "hotelu", czekanie na granicy dodają tylko uroku ;) nie znam czasów jakie panowały w Polsce sprzed 20 lat więc zawsze to jakaś atrakcja.
Niezwykle różnorodny jest Krym, każdy znajdzie coś dla siebie, ślady wielu różnych kultur, przeróżne krajobrazy.Także ciekawa historia Krymu dodaje mu smaczku.Po powrocie wiem że chcę pojechać tam raz jeszcze w przyszłości, tym razem na wschodnią jego cześć.I tak obiektywnie mówiąc wydaje mi się że 2 wyjazdy po 2 tygodnie wystarczą by zobaczyć z grubsza najciekawsze rzeczy.
Aha i jeszcze jedno.Zastanawiałem się nad tym czy podobałoby się tam moim rodzicom (45-55 lat mają) i muszę stwierdzić że dobrze że nie pojechali tam w tym roku nad czy myśleli.Jeździłem z nimi do Chorwacji czy Holandii.Nie przestawili by się nagle na warunki krymskie.Uważam, że Krym warto zobaczyć w miare młodym wieku.Do 35tki na Krym, kiedy ma się mniejsze wymagania i potrzeby a potem jeździć do Hiszpanii, Francji itp.Ale to tylko moja subiektwna opinia.
Pozdrawiam, jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie pomogę.