Dodaj do ulubionych

Profil Veka czy Brugmann?

15.09.11, 11:14

Witam,
w tym roku chcę wstawić okna w domku jednorodzinnym. Zastanawiam się nad 2 producentami : okna z Krakowa na profilu Veka lub okna MS na profilu Brugmann. Który profil lepszy? Największe okno 1500x1500. Okna miałyby być PCV, drewnopodobne.
Obserwuj wątek
    • Gość: literka_m Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.11, 21:50
      pytanie jest w stylu, co jest lepsze czerwony ford czy niebieski opel.

MS to renomowana firma. w zależności od modelu okna używają różnego rodzaju profila tego samego producenta (prosty w tanich modelach i bardziej "zaawansowany" w drogich). Strona Brugamana podaje, że mają 6 rodzai profili. który chcesz kupić ?

nie podałaś producenta okien z Krakowa. Veka ma też różne profile od zwykłych i prostych bo drogie i z "bajerami". ich strona podaje, że mają 4 rodzaje profili. który bierzesz pod uwagę ?
      • agrafa83 Re: Profil Veka czy Brugmann? 16.09.11, 09:58
        Oknoplast Platinum contra MS TYTANOWEtermo PVC ?
        • Gość: literka_m Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.11, 16:59
          oby dwa to dobre i porównywalne produkty. ja wziąłem ms termo, bo oferta była o 1 tys. niższa.
          3 szybę dostałem za złotówkę.
          • Gość: Pablo Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.04.12, 14:19
            Złapałeś się na chwyt marketingowy z 3 szybą za złotówkę, ja niestety też. Szyby w oknach MS Tytanowe mają 3 mm (3 szyby x 3 milimetry daje 9mm) Szyby w oknachach Oknoplast mają 4mm x 3 12mm, stąd różnica w cenie :( Mój sąsiad kupił okna Oknoplast Platinium Evolution i porównaliśmy pewien istotny parametr jeszcze parametr grubość wzmocnienia stalowego w oknoplaśccie jest chyba 0,5 mm grubsze, to sporo :( mam nadzieje że przy moich dość małych oknach będzie odpowiednia sztywność
            • Gość: lolo Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 13:40
              kolego nie patrzy sie tylko na grubość szyb OKNOPLAST ma szyby 4mm ale przerwe między szybami 12mm czyli 4/12/4/12/4 w sumie 36 mm , a MS ma szyby 3mm ale 3/16/3/16/3 w sumie 41 mm i to jest ta róznica bo liczy sie grubość całej tafli szyb
              • Gość: Rafał Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 22:53
                G .prawda liczy się zawartość i rodzaj gazu w komorach a nie grubość pakietu oraz ile jest powlok tlenku metali szlachetnych .
                • Gość: gosc Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.12, 16:15
                  zdecydowanie veka z nowym energooszczędnym profilem
                  <iframe width="560" height="315" src="www.youtube.com/embed/qhL1oR4Si1g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
                  www.youtube.com/watch?v=qhL1oR4Si1g
    • Gość: gosc Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.12, 14:57
      Energooszczędna stolarka na pas nadmorski

Okna Kołobrzeg Koszalin
      • Gość: drozd Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.hostingcan.com 04.10.12, 13:14
        My mamy w domu okna ALPHALINE 90 Veka, zamawialiśmy w fabryce Sapor. Polecam, bo bardzo ładne robią okna.
    • Gość: Mona Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: 195.205.24.* 18.09.12, 13:12
      Nie kupujcie Veki! My mamy profil Veka....całe pół roku po zamontowaniu okna sie od słońca powyginały! i teraz Veka ekspertyza...mówią że montaż ok! Potem fabryka okien oczywiście nie ich wina i montaż ok! a w raporcie nie mieli na kogo zwalić więc napisali że montaż zły.... wygięcia w normie, więc firma montażowa ma je wyciągnąć - wyprostować (chyba na kolanie) i zamontować te same! a co z tynkami , malowaniem, podłogami.... koszty moje. i po co brałam polecany profil.....bo dobr? gó... dobry jak na słońcu się wygina!
      • Gość: Załamany Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.skomur.pl 02.10.12, 22:41
        Tez mi się powyginaly na profilu veki z oknoplastu platinum2. Masakra jakaś i to wszystkie
        • Gość: OKNOPLAST Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: 81.21.201.* 03.10.12, 09:45
          Szanowny Panie
          Pański post jest bardzo ogólny, więc trudno się do niego odnieść. Bardzo proszę o przesłanie na adres: m.rainer@oknoplast.com.pl danych kontaktowych oraz dokładnego opisu usterki, która wystąpiła. Wyślemy do Pana pracownika serwisu Oknoplast, który po dokonaniu oględzin będzie mógł zaproponować odpowiednie rozwiązanie dla tej sytuacji.
          Z poważaniem
          Monika Sosnowska-Rainer
          Specjalista ds. PR
          OKNOPLAST Sp. z o.o.
        • Gość: . Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: 195.205.194.* 14.10.12, 00:27
          No to mam problem, co kupić wobec tego...
          • Gość: M&S Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.play-internet.pl 13.11.12, 00:35
            Wtrącę swoje 5 groszy - posiadam okna "Brugmann" 3 szyby i moja rada jest taka aby nie napalać się na ilość szyb czy odległości między nimi, ponieważ to są różnice mało odczuwalne w eksploatacji. Wszystko fajnie wygląda teoretycznie. W praktyce jest tak że największe straty ciepła są na ruchomych powierzchniach - czyli uszczelki. Moje 3 szyby i profil mają super małą przenikalność cieplną ale niestety przy niskiej temp zewnętrznej da się wyczuć jak dosłownie wieje z okien. Nie wiem czy to wina profilu, montażu czy promocyjnej ceny tych okien ale wiem że już dawno po gwarnacji i kolejny wydatek 15000 będzie pewnie za 20 lat jak wytrzymają jeszcze te okna.
            Pozdrawiam
            • Gość: rufuss Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: 217.97.154.* 16.12.12, 15:28
              stawiam na wekę i do tego jeszcze trzeba dobrać do tego okucia !!!i tu jest sprawa, wytrzymałos na wycieranie no i jaka regulacja i ilu stopniach
    • Gość: olo Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.14, 15:41
      Odradzam szczerze firmę PETECKI , do rekalamacji zdeformowanych uszczelek jadą już 5 tygodni i nie wiadomo kiedy przyjadą bo podobono oszczędności, tylko czego i kogo,brak znawstwa tematu u przyjmującego rekalmację,ogólna olewka klienta.
      • Gość: s. Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.fiberway.pl 21.07.14, 17:43
        A ja właśnie mam Peteckieg na mojej budowie koło Wieliczki. Jestem bardzo zadowolony - okna są solidne i tańsze o ok. 30% od OknoPlastu. Szczerze? Polecam.
    • olgaolka Re: Profil Veka czy Brugmann? 16.07.14, 13:19
      Ja mam u siebie VEKĘ i jestem bardzo zadowolona. Jeśli chodzi o producenta to mogę polecić tego - wesa.pl/ Polecam w szczególności, jeśli tak jak ja myślisz też o zamontowaniu rolet zewnętrznych.
    • Gość: s. Re: Profil Veka czy Brugmann? IP: *.fiberway.pl 21.07.14, 17:45
      Do domku tylko Veka. Stalowe zamknięcie w środku robi swoje, dodatkowo mam ciepłą ramkę w kolorze profilu (złoty dąb). Mi okna montowała firma ZPT Pająk z okolic Wieliczki, bardzo solidnie to robią. Ponadto robią też tynki i elewacje, przez co są dość konkurencyjni cenowo (nie chcą zrazić Klienta po oknach pod kątem ceny :)
      • emsememsik Re: Profil Veka czy Brugmann? 31.08.14, 19:25
        Zależy też kto na tej Vece zrobi okna. Jest kilka mocnych producentów z drugiej ręki ale znajdziesz i kilka wyjątków. Bo to, że sama veka i przykładowy oknoplast zrobili dobry pr wokół tych profili to wiadomo ale nie zawsze ma się tę gwarancję. Radzę ze zdrowym rozsądkiem dobierać finalnych producentów okien i nie patrzeć tylko na samego producenta profilu. To tylko składowa okna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka