wadera3 24.05.10, 17:15 Kupiłam bakopę, nie mam pojęcia co z nią dalej Powinnam chyba powiesić pod sufitem(balkonowym rzecz jasna)? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: Bakopa 25.05.10, 08:44 Posadź w żyznej ziemi, podlewaj, nawoź. Może stać/wisiec w lekkim cieniu, czyli pod sufitem będzie jej dobrze. Rośnie sama. Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Bakopa 25.05.10, 10:47 W skrzynce balkonowej z innymi roślinami też dobrze rośnie. W słońcu też pięknie rośnie. Ja ją wsadzam tak by zwieszała się do wewnątrz balkonu. Zasłania balustradę, trochę skrzynki i robi się przyjemnie zielono w "środku" balkonu. Odpowiedz Link
yoma Re: Bakopa 25.05.10, 20:15 Polemizuję w pełnym słońcu, żeby rosła, trzeba by ją podlewać ze trzy razy dziennie, a i to efekty niepewne. Jasno tak, patelnia nie. Odpowiedz Link
wadera3 Re: Bakopa 25.05.10, 20:46 Jako rzekłam będzie wisiała na balkonie pod sufitem, jasno, ale nie patelnia, bo na dni słoneczne spuszczam rolety(słońce od 13tej do 20-tej) Odpowiedz Link
yoma Re: Bakopa 25.05.10, 21:49 I OK też mam na balkonie pod sufitem, rolet nie, ale daszek od deszczu. Rośnie (bakopa, nie daszek) Odpowiedz Link
ha.anka Re: Bakopa 04.06.10, 11:33 Bacope trzeba podlewać regularnie ale z rozsądkiem. Wymaga ona stałej wilgotności, przewiewnego i widnego miejsca. Zresztą pod sufitem chyba dobrze jej będzie o bacopie możesz więcej dowiedziec się tutaj - Bacopa i Bidens Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Bakopa 04.06.10, 13:29 U mnie rośnie pięknie na patelni. Podlewanie w normie, bez przesady. To zresztą roślina na pełne słońce, do półcienia również. Poszukam zdjęć to wkleję. Odpowiedz Link
yoma Re: Bakopa 08.06.10, 10:14 No właśnie. Po pięciu dniach mojej nieobecności moja poddaszkowa też się zmarnowała, na szczęście to twarda sztuka i już dochodzi do siebie. Może Kotka ma jakąś wilgotną patelnię Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Bakopa 08.06.10, 11:04 Balkon jest południowo-zachodni. Podlewam nawet 3 razy dziennie, ale też mam straszny tłok w skrzynkach, w jednej 50 cm jest 5-6 roślin więc wypijają wszytko natychmiast. Odpowiedz Link
yoma Re: Bakopa 08.06.10, 11:38 > Podlewam nawet 3 razy dziennie No toż mówię A balkon piękny. Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Bakopa 08.06.10, 13:34 Dzięki serdeczne Nie, to nie jest dużo wody bo mam w małej skrzynce kilka roślin. Rosła z pelargonią, calibrachoą, słonecznkami, scewolą, skrętnikiem i paroma małymi dosadzanymi i często wymienianymi (lobelie, begonie, ogóreczniki). Średnio 5 roślin w skrzyneczce. Tam prawie nie było ziemi, wszystko przerośnięte korzeniami. Jak jest sama to spokojnie wystarczy raz dziennie albo rzadziej. Wymagania ma jak pelargonia. Podlewania to jak da mnie potrzebują uczepy, wyrośnięte osteospermum, surfinie. Inne spokojnie zniosą podsuszenie. No i ja dużo nawożę. Fakt, raz zapuściłam ją strasznie, ale za dużo powsadzałam tego wszystkiego, nic nie nawoziłam i była kiepska, jak wszystko zresztą. Odpowiedz Link
yoma Re: Bakopa 08.06.10, 15:31 No a u mnie siedzą sobie uczepy na patelni i wcale nie krzyczą co chwila o podlewanie Dziwa jakieś. A to, co wymieniłaś, wszystko znam poza calibrachoą. Idę szukać Odpowiedz Link
bakali Re: Bakopa 08.06.10, 15:35 Calibrachoa to taka miniaturowa surfinia, bardzo wdzięczna roślinka, miałam właśnie rok temu w jednej doniczce z bakopą, jest właśnie fioletowa na zdjęciach u kotki. Bakopa zdechła, a calibrachoa rozrosła się w wielką fioletową chmurę. Odpowiedz Link
kaszka07 Re: Bakopa 10.06.10, 17:01 Piekny balkon......zazdroszczę.Zaczynam dopiero w tym roku przygodę BALKONOWĄ. Mam nadzieję, że sie uda Ale, mam pytanie: co to jest za kwiatek na zdjęciu nad zdjeciem kota , rózowy wiszący? w ogóle te wiszace rosliny......jestem zachwycona pozdrawiam Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Bakopa 11.06.10, 11:10 To osteosperum. Tu masz z google jak może wyglądać: http://www.google.pl/images?q=osteospermum&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=wPsRTKydB86VOKPiwI4I&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CDEQsAQwAw Długi ten link, ale nie wiem jak skrócić. Mają jednak pokrój wzniesiony a nie zwisający. U mnie się tak rozszalały, że rozrosły się na boki i kładły się w dół (efekt substrala, sama byłam w szoku). To białe drobne to właśnie bakopa, różowe delikatne za bakopą to pelargonia. Jeszcze jest calibrachoa, o której pisała bakali. Odpowiedz Link
kaszka07 Re: Bakopa 11.06.10, 12:31 serdeczne dzięki bakopę poznałam...chociaz jest tak IMPONUJĄCA, że rózni sie od tych na wpisach wcześniejszych.Spojrzałam na swój balkon i muszę koniecznie zając się jego intensywniejszym ukwiecaniem. Odpowiedz Link
kaszka07 Re: Bakopa 11.06.10, 12:34 rany....ale dopiero teraz sprawdziłam to osterospermum....Znam ten kwiatek, ale z życiu nie pomyslałabym, żeby mógł tak wygladać naprawde zazdroszczę Odpowiedz Link
dorota.1234 Re: Bakopa 21.06.10, 22:43 Najpiękniejsza roślinka jest na ostatnim zdjęciu przepiękne oczy wspaniałe futerko co to za roślinka i jak się nazywa? Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Bakopa 22.06.10, 10:33 Tak, to najpiękniejsza roślina jaką mamy. Wieloletnia, pospolita odmiana europejska o niezwykłym naturalnym uroku. Znosi każde warunki, jednak preferuje stanowiska słoneczne i ciepłe. Niewymagająca. Bardzo dobrze znosi zimowanie w domu, szczególnie na kaloryferze Nazwa własna - Fiona. Odpowiedz Link
mik_uta Re: Bakopa - PYT do kotki.szrotki :) 18.06.10, 21:30 Twój balkon jest cuuuuuuuuudny! po prostu! mam pytanie - o tak okazałe rośliny - czy kupujesz je już duże czy jednak małe i taaaak Ci rosną??? ja kupuję kwiaty w ogrodnictwie, na giełdzie kwiatowej w maju i one są przeważnie sprzedawane w takich średnio małych plastikowych doniczkach każdy. Czy Ty kupujesz też takie i tak Ci rosną, czy kupujesz jednak takie już "wyrośnięte"? będę wdzięczna za informację pozdrawiam PS mi powiedziano że w skrzynce 80cm powinno się sadzić max 5 roślin. Ty widzę sadzisz o wiele więcej w mniejszym korytku. Czy bez problemu rosną pomimo małej ilości ziemi? na załączonych obrazkach widać że tak . Mnie się też marzą takie ilości kwitów w skrzynce aby nie było w ogóle jej widać ale obawiam się że jak będą za ciasno posadzone to nie urosną... Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Bakopa - PYT do kotki.szrotki :) 19.06.10, 22:35 Bardzo dziękuję za komplementy Bardzo mi miło Kwiaty kupuję tak samo jak Ty - w większości na giełdach w maju, w takich typowych niewielkich doniczkach. Na te wyrośnięte, w amplach szkoda mi kasy i aż tak ich nie pragnę. Znajdę zdjęcie z początku sezonu to wkleję. Zwraca się uwagę żeby nie sadzić za dużo kwiatów w małej skrzynce - bo nie urosną, bo się zagłuszą, bo szkodniki i grzyby. Fakt, ale można i trzeba regularnie, i dużo nawozić i podlewać (i to nie wg zasad, że nie podlewamy w dzień i nie na słońcu bo podlewam kiedy tylko mają sucho, czasem po 3 razy dziennie). Trzeba rośliny oglądać i czasem spryskać owado- czy grzybobójczym środkiem. Ilekroć oglądam albumy (w uwielbiam) i gazetki z kompozycjami balkonowymi i tarasowymi to widzę, że w niewielkiej donicy jest wsadzonych naprawdę dużo roślin. I to daje efekt! Sama może niezbyt świadomie zagęszczam rośliny, po prostu ilekroć widzę wolny skrawek ziemi, to zaraz szczęśliwa, że jeszcze coś zmieszczę, wsadzam alko kładę doniczkę. Lubię rośliny drobnokwiatowe, z drobnymi liśćmi - świetnie wypełniają. Balkon ma się prezentować niekoniecznie na zewnątrz ale przede wszystkim od wewnątrz, bo jest dla mnie przede wszystkim Cześć roślin czasami jednak marnieje i przekwita, zawsze dosadzam nowe sezonowe np. po lobeliach wrzosy, cyklameny, begonie. Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Bakopa - PYT do kotki.szrotki :) 22.06.10, 10:25 Tak wyglądał balkon na koniec czerwca: a tak w połowie września: Odpowiedz Link
yoma Re: Bakopa - PYT do kotki.szrotki :) 22.06.10, 10:32 łomatulu moje rejony??? A balkon piękny Odpowiedz Link
yoma Re: Bakopa - PYT do kotki.szrotki :) 22.06.10, 15:46 Ups Wawa, ale słowo daję, dwa takie bloki o takich kształtach i kolorach widzę z okna i się zastanawiałam, z którego miejsca to ujęcie i gdzie u licha na osiedlu jest taki ukwiecony balkon... Odpowiedz Link
dorota.1234 Re: Bakopa 21.06.10, 22:38 Nie koniecznie jak posadzisz w gruncie to będzie się płożyła po zimi bardzo fajnie wygląda Odpowiedz Link
bakali Re: Bakopa 22.06.10, 15:38 Ale piekny oleander! Świetny balkon, zielona bariera od ulicy, mój mąz by się zazgrzytał zębami na taką bujność roslinności, niektórzy nie doceniają inwencji zielonych maniaków Odpowiedz Link
yoma Re: Bakopa 22.06.10, 15:47 Mąż, powiadam z doświadczenia, podlega resocjalizacji Refloryzacji? Reflorosocjalizacji? Odpowiedz Link
mik_uta Re: Bakopa 24.06.10, 11:45 dziękuję pięknie za informacje i za śliczne zdjęcia! pozdrawiam Odpowiedz Link