Dodaj do ulubionych

brak miejsca na nowe pliki

04.03.13, 16:44

jestem nowym uzytkownikiem Blox- a. opowiadam o Italii . Zalozylam blog, zeby kontynuowac moje wloskie opowiesci, ktore prowadzilam w DTS-u. Bylam bardzo zadowolona do dzisiejszego poranka kiedy to nie moglam dodac zdjec. Wyglada na to, ze limit wyczerpalam.
Moje opowiesci ilustruje wlasnie zdjeciami z Italii i bez nich wpisy sa zwyczajnie mniej atrakcyjnie.
Pochlebiam sobie, ze mam spore grono osob czytajacych moj blog ".
Poza granicami Polski i nie tylko ".
jezeli, jest to mozliwe prosze o zwiekszenie limitu. W kolejce czeka opowiesc o wiekowym platanie i kolejna Lucia Modna czyli to co nosi ulica wloska. Moda zmienia sie szybko i dziziejsze nowinki przestana byc aktualne za jakis czas. Pozdrawiam 2 lucia
Obserwuj wątek
    • pan-hiszpan Re: brak miejsca na nowe pliki 05.03.13, 05:06
      Na Blox.pl ciężko prowadzić bloga ze zdjęciami, to nie Wordpress niestety. Jeśli ktoś często wrzuca duże fotki, to podstawowy limit wyczerpie po zaledwie kilkunastu wpisach. Chyba lepszą alternatywą jest założenie konta na jakimś serwisie, gdzie można wgrywać zdjęcia i udostępniać. Np. imageshack.us albo photobucket.com . Ten pierwszy daje 5 GB wolnego miejsca, a drugi 2 GB. Oczywiście to wartości dla darmowych kont (jakby co, można mieć płatne konto i dużo więcej miejsca na pliki). Jeśli w każdym Twoim wpisie będzie około 4 MB zdjęć, to na takim photobucket.com limit wyczerpiesz dopiero po 500 wpisach, czyli zapewne po kilku latach pisania, a wtedy można się przerzucić np. na imageshack.us i pisać kolejne kilka lat. Jeśli założysz darmowe konto, to zdjęcia będą dostępne do czasu, aż ich nie usuniesz (lub zdjęcie nie złamie regulaminu serwisu).

Jedynym minusem takich serwisów (jeśli posiada się darmowe konto) jest to, że może zdarzyć się sytuacja, w której zostaną zmienione (na gorsze) warunki użytkowania serwisu, szczególnie jest to nieprzyjemna sytuacja dla darmowych kont, ponieważ komfort takich użytkowników jest pierwszy do odstrzału.
      • 2lucia Re: brak miejsca na nowe pliki 05.03.13, 08:20
        Bardzo dziekuje za podpowiedz. Juz wiem, jaki blad popelnilam. Wklejalam za duze zdjecia. Kiedy usune stare fotki ( np. mode ) powinnam sie spokojnie zmiescic w limicie. ja duzo pisze. Nieraz i 2 wpisy dziennie. Nie zawsze je ilustruje ale czesto. zwlaszcza wtedy kiedy opowiadam o Italii, modzie wloskiej i przyrodzie. Tak, ze musze sie sciesnic. Jeszcze raz dziekuje i serdecznie pozdrawiam.
    • bartoszcze Re: brak miejsca na nowe pliki 05.03.13, 09:00
      1. Ilość miejsca na zdjęcia jest zwiększana raz w tygodniu (z niedzieli na poniedziałek), a w pozostałych przypadkach na podstawie indywidualnych wniosków do administracji, które najlepiej wysyłać mailem.
      2. Jeżeli zamierzasz umieszczać duże zdjęcia, to lepiej je wrzucać na serwisy całkowicie zewnętrzne (choć wtedy może grozić utrata jakości, np. przy korzystaniu z Picasy), albo na fotoforum.gazeta.pl . Choć moim zdaniem, kompresja zdjęć do sensownego rozmiaru wystarcza na wrzucenie ich duuużo więcej, ale u mnie zdjęcia (szerokość do 540, żadne nie ma więcej niż 200 KB)) są dodatkiem, a nie celem samym w sobie.
      3. O 1 i 2 było już wielokrotnie pisane na tym forum...
      • bartoszcze PS 05.03.13, 09:10
        Choć jak zajrzałem na Twój blog (swoją drogą dobrze jest podać linka, żeby było wiadomo o jaki blog chodzi: luciabloxitalia.blox.pl/html ), to wygląda, że z wielkościami plików nie przesadzasz (choć może byłoby dobrze, żeby Ci ktoś pomógł zmienić szablon bloga, bo moim skromnym zdaniem główna kolumna jest za wąska i wcale dobrze nie wyglądają zdjęcia wystające z boku)..
      • 2lucia Re: brak miejsca na nowe pliki 05.03.13, 09:39
        Dziekuje. masz racje co do tej kolumny. pewnie nie jest to ostateczny wyglad mojego bloga ale te maki kojarza mi sie z Italia. czas pokaze co jeszcze ulegnie zmianie. Rzeczywiscie powinnam podac adres bloga.
        To moj pierwszy prawdziwy blog wiec poruszam sie troche po omacku.
        dziekuje, za wiadomosc i pozdrawiam
        • nicka1 Re: brak miejsca na nowe pliki 05.03.13, 20:30
          szablon z makami jest sliczny smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka