Dodaj do ulubionych

Propozycje zmian w blogach

• tebowicz Re: Propozycje zmian w blogach 29.12.05, 22:03
      Kolejny pomysł, który pewnie łatwy do zrobienia nie jest. Chodzi o dorobienie
      obsługi wielu wersji językowych. Tzn. mi wystarczyłaby tylko angielska. Piszę o
      tym dlatego, że widzę w statsach, że przewija się u mnie trochę ludzików ze
      świata, a jako, że mój blox jest (pseudo)techniczny, to dzięki temu mógłby być
      bardziej użyteczny. Przypuszczam, że polskiego nie znają wink
      Wybór własciwej wersji odbywałby się poprzez detekcję ustawień języka
      przeglądarki i/lub kliknięcie w odpowiedni link na stronie bloga. Przy tworzeniu
      notki byłaby możliwość wyboru do której wersji językowej notka by należała.
      Co o tym myślicie?
      • tebe Re: Propozycje zmian w blogach 30.12.05, 12:08
        Pomysł ciekawy, w zasadzie to jest do zrobienia ale Ty już masz za dużo
        kategorii... więc będzie Ci trudniej.
        Wystarczyłoby jakieś połączyć i jedną zrobić z angielskimi wersjami notek.
        O tym jakie możliwości już dziś daje blox można się przekonać oglądając blogi
        patience czy choćby kominka wink
        Pozdrawiam
      • mpieck Re: Propozycje zmian w blogach 30.12.05, 16:48
        Z mojego punktu widzenia sprawa wygląda następująco: wiele wersji językowych
        jest w tej chwili niemożliwych ze względu na to, ze serwis przetwarza wszystko
        w kodowaniu iso-8859-2 (UTF-8 póki co nie będzie), mogłaby być co najwyżej
        wersja angielska, ale i tak dorobienie takiej bliżej nieokreślonej
        funkcjonalności wymagałoby sporo zmian (www to nie wszystko, trzeba jeszcze
        uwzględnić wiele wersji w kontekscie rss, wpisy przez sms/mms, bloxer i inne
        aplikacje). Wg mnie pomysł średnio realny do wprowadzenia w życie, potrzeba
        raczej niszowa (pierwszy raz czytam o tym na forum) a nakład pracy z naszej
        strony b. duży, i wiele wątpliwości co do implementacji np. czy komentarze
        byłyby wspólne dla wszytskich wersji itd. Wg mnie najszybciej i bez wspomnianych
        komplikacji osiągniesz podobny efekt tworząc po prostu drugiego bloga w języku
        angielskim, w tytule/opisie bloga podając link do drugiej wersji językowej.
    • estiej Stałe strony 26.07.06, 17:40
      Czy są szanse lub plany na strony stałe (statyczne)? Coś takiego jak w Wordpressie czy różnych CMSach? Nie musiałbym prawdopodobnie migrować.

Blog jako pamiętnik to jedno, a blog informacyjny, w którym pewne treści wymagają czytelnego dostępu i okresowej modyfikacji to zupełnie co innego i w szeregu blogów takie cudo by się przydało.

Podstawowe wymogi:
      - możliwość niegraniczonej w czasie modyfikacji
      - hierarchia stron
      • tierralatina Re: Stałe strony 26.07.06, 22:49
        Przeciez permalinki juz sa od kilku miesiecy. Czy moze chodzi Ci o cos innego?
      • mpieck Re: Stałe strony 26.07.06, 23:35
        Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale przypuszczam, że chodzi o szeroko
        rozumianą swobodę w budowaniu bloga. Wordpress czy darmowe CMSy tym różnią się
        od blox-a, że są platformami personalnymi. To znaczy, że instalujesz sobie taką
        aplikację na serwerze i robisz z nią praktycznie co chcesz. Gdybyśmy chcieli
        dać użytkownikom pełną swobodę w budowaniu bloga/serwisu/czegokolwiek to
        zamiast serwisu blogowego stworzylibyśmy usługę webhostingu (po co komplikować
        sobie życie robiąc serwis blogowy, na którym można postawić cokolwiek, w
        szczególnym przypadku nawet bloga...).
        Co do wymogów, które wymieniłeś:
        - wszystkie zasoby bloga wraz z notkami można edytować bez ograniczeń
        czasowych. Archiwalność notek nie ma związku z możliwością ich edycji.
        - jak wiadomo notki na bloxie można kategoryzować. Zdefiniowanie przez
        użytkownika innej hierarchii równa się definiowanie własnej struktury serwis, a
        to oznacza udostęnienie użytkownikowi możliwości modyfikacji aplikacji, czyli
        docieramy do hostingu.
        • estiej Re: Stałe strony 27.07.06, 13:28
          > Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale przypuszczam, że chodzi o szeroko
          > rozumianą swobodę w budowaniu bloga.Gdybyśmy chcieli
          > dać użytkownikom pełną swobodę w budowaniu bloga/serwisu/czegokolwiek to
          > zamiast serwisu blogowego stworzylibyśmy usługę webhostingu (po co
          > komplikować sobie życie robiąc serwis blogowy, na którym można postawić
          > cokolwiek, w szczególnym przypadku nawet bloga...).

Nie. To co mam na myśli, jest raczej dalekie od hostingu w pełnym zrozumieniu tego słowa. Chodzi mi jedynie o dodatkową, choć ograniczoną, funkcjonalność, w postaci stron i możliwości hierarchizowania ich. Nie mam na myśli pełnej swobody, bo jest mnóstwo darmowych hostingów, na których mogę coś takiego zrobić, nie oglądając się na niczyje zdanie wtedy.
          Rozumiem już, że wraz z wprowadzeniem permalinków i możliwością edytowania wpisów, pierwszy krok mamy za sobą.

> - jak wiadomo notki na bloxie można kategoryzować. Zdefiniowanie przez
          > użytkownika innej hierarchii równa się definiowanie własnej struktury serwis,
          > a to oznacza udostęnienie użytkownikowi możliwości modyfikacji aplikacji,
          > czyli docieramy do hostingu.

No właśnie nie. Dodatkowa opcja hierarchii kategorii moim zdaniem nie oznacza wprowadzenia hostingu jakąkolwiek miarą.
          Tak jak piszesz, hosting daje swobodę wyboru aplikacji i budowy strony. Blox takiej swobody nie oferuje i nie musi oferować. Dodatkowa funkcja może i powinna być wpisana w dotychczasową strukturę i bynajmniej nie oznacza tomożliwości modyfikacji aplikacji, przynajmniej nie bardziej niż grzebanie w css, albo dodanie własnego kodu html.

Potrzebę takiej zmiany widać zwłaszcza tam, gdzie tych kategorii pojawia się multum. Widziałem kilka blogów z kilkudziesięcioma kategoriami. Powiedzmy, że ktoś ma kategorię >>Podróże<<, w której notuje swoje wrażenia z kolejnych wycieczek:
          > Podróże
          >> Kraj A
          >> Kraj B
          >> Kraj C
          Obecnie nie ma dla niego innej możliwości niż wprowadzenie kolejnych kategorii dla każdej podróży, jeśli chce trzymać je osobno. Podkategorie załatwiłyby tu pięknie sprawę.
          Powiedzmy, że oprócz swych bezpośrednich wrażeń z każdego kraju, chciałby dodać gdzieś jego opis, porady, czy zmieniające się w czasie informacje:
          Kraj A
          - opis
          - porady
          - wymagania wizowe
          Dzięki permalinkowi jest to w tej chwili możliwe, ale bardziej na zasadzie niezręcznego wybiegu, niż przejrzystej struktury strony.

Podsumowując, jest to forma hostingu blog+strona, ale w ograniczonym zakresie, opartym na dotychczasowych rozwiązaniach. Nie jest to pełny hosting ze swobodą wyboru aplikacji lub jej modyfikacji. Osobiście nie widzę w tym nic złego. Wprost przeciwnie.
          • mpieck Re: Stałe strony 27.07.06, 13:59
            Nie przewiduję wprowadzenia podkategorii wpisów. Co do stron statycznych to
            możesz ładować do zasobów bloga strony html na tej samej zasadzie co zdjęcia
            czy inne pliki. Nie bedziesz miał oczywiście szablonu, całą stronę będziesz
            musiał wyprodukować sam. Strony w zasobach nam się nie podobają i to raczej
            nasze przeoczenie w początkowej fazie działania serwisu, ale skoro już są to
            nie będziemy tego wycofywać.
            • hrabina_feu Re: Stałe strony 27.07.06, 22:44
              mpieck napisał:

> Nie przewiduję wprowadzenia podkategorii wpisów.

Szkoda, od czasu do czasu by sie przydało, ale rozumiem ze moze zmacic ogolny
              obraz bloga.
              Jako swoje trzy grosze i propozycje zmian dorzucam wspomniana juz w innym watku
              prosbe o usuniecie kodu antyspamowego dla zalogowanego własciciela bloga oraz co
              jest jeszcze bardziej meczace usuniecie ostrzezenia "tylko dla dorosłych" ktore
              niestety pojawia sie rowniez zalogowanemu wlascicielowi bloga, gdy wchodzi na
              swoj blog z podgladu edycji, a takze z podgladu w zakladce CSS przy tworzeniu
              nowego szablonu. Jak szablon tworzy na laik, korzystajacy czesto z podgladu by
              dostrzec swoje marne/znakomite efekty, przy kazdym klieknieciu pojawiajace sie
              ostrzezenie bywa meczace.
              • mpieck Re: Stałe strony 28.07.06, 10:27
                hrabina_feu napisała:

> Szkoda, od czasu do czasu by sie przydało, ale rozumiem ze moze zmacic ogolny
                > obraz bloga.

nie będzie bardziej ze względów technicznych niż estetycznych
            • estiej Re: Stałe strony 28.07.06, 08:57
              Nie przewidujesz, no trudno. Pal licho strony statyczne, ale jaką masz radę dla użytkowników z wieloma kategoriami?
              Zajrzałem na Twój i Tebiego bloxy. Obaj macie po kilka zaledwie kategorii, ale taka tierralatina.blox.pl/html ma ich 24. Nie ona jedna.
              • tierralatina Re: Stałe strony 28.07.06, 23:36
                Ten tierralatina! nie ta! smile
                • estiej Re: Stałe strony 29.07.06, 14:46
                  Lo siento Señor
            • tierralatina Re: Stałe strony 28.07.06, 23:37
              Nie jestem komputerowym specem... Mozesz pokazac przyklad takiego wlasnie
              wykorzystania html?
    • Gość: krasavitza Re: Propozycje zmian w blogach - BLOXER IP: *.dialup.itte.kz 31.07.06, 10:05
      Możnaby trochę nad bloxerem popracować, żeby można było wstawiać zdjęcia w
      formacie JPG
      Dobrze by było mieć jedną (albo i więcej) kategorię zabezpieczoną hasłem,
      zamiast tworzyć kolejne blogi...
      I też jestem za w kwestii automatycznego pokazywania się kategorii - możliwość
      wyboru wielu kategorii, które będą się automatycznie pokazywać - bo w tej
      chwili jeśli dobrze rozumiem, można tylko wszystkie, albo jedną wybraną ustawić
      • mpieck Re: Propozycje zmian w blogach - BLOXER 31.07.06, 11:26
        Gość portalu: krasavitza napisał(a):

> Możnaby trochę nad bloxerem popracować, żeby można było wstawiać zdjęcia w
        > formacie JPG

W najnowszej wersji już to zostało poprawione, trzeba ściągnąć i zainstalować.

> Dobrze by było mieć jedną (albo i więcej) kategorię zabezpieczoną hasłem,
        > zamiast tworzyć kolejne blogi...

Tego raczje nie będzie, wymaga za dużo pracy w stosunku do efektów.

> I też jestem za w kwestii automatycznego pokazywania się kategorii -
        możliwość
        > wyboru wielu kategorii, które będą się automatycznie pokazywać - bo w tej
        > chwili jeśli dobrze rozumiem, można tylko wszystkie, albo jedną wybraną
        ustawić

może kiedyś ...
    • estiej komentowanie przez Thunderbirda / RSS 07.09.06, 14:15
      Czy w ogóle jest taka możliwość? Jeśli tak, to jak to ustawić, jeśli nie, to czy może być?
      Zresztą nie wiem, czy mi już komputer głupieje, czy co, ale kiedyś w thunderbirdzie wyświetlała się normalnie strona bloxa ze całym layoutem i cssem, a teraz tylko treść notki. Co się zmieniło?
    • transsybir Re: Propozycje zmian w blogach 24.09.06, 22:34

Jest niezle z jednym tylko wyjatkiem - pozycjonowaniem.
      Wiem, wiem, kazdy moze indywidualnie poprawic, ale nic zlego by sie nie stalo
      gdyby centrala zrobila to systemowo.

peakoil.blox.pl

• s.z.y.m.o.n url do komentarzy do notatki w kanale RSS 29.10.06, 21:25
      Dla osób korzystających z czytników RSS przydatne byłoby dodanie do elementów
      <item> dodatkowo elementu <comments>, który zawierałby adres url do kanału z
      komentarzami dla danej notki.
      Dzięki temu zabiegowi możliwe byłoby śledzenie także komentarzy za pomocą czytników.
      • ols Re: url do komentarzy do notatki w kanale RSS 30.10.06, 09:55
        s.z.y.m.o.n napisał:
        > Dzięki temu zabiegowi możliwe byłoby śledzenie także komentarzy za pomocą
        > czytników.

Śledzenie komentarzy przez RSS jest możliwe - każdy blog oferuje kilka odpowienich kanałów - www.blox.pl/html/2686977,262146.html#12
        • mpieck Re: url do komentarzy do notatki w kanale RSS 30.10.06, 11:01
          Userowi chodziło chyba o to, żeby ten link był podany na tacy. Może być podany
          na tacy.
          • ols Re: url do komentarzy do notatki w kanale RSS 30.10.06, 11:35
            Tak też myślałem, ale postanowiłem roztoczyć przed nim wizję tysięcy kanałów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Oczywiście można mu linki do tych kanałów podsunąć tak, żeby nic nie musiał wyciągać wink
            • 22horyzont galerie zdjec 18.04.07, 17:31
              uwazam ze prawie niezbedne sa gotowe galerie zdjec na blox'a tak jak np. jest na
              onecie.... takie zeby tylko wstawialo sie zdjęcia, ktore uzytkownicy mogliby bez
              przeszkod ogladac... robienie tego samodzielnie, recznie pochlania strasznie
              duzo czasu i energii
        • s.z.y.m.o.n Re: url do komentarzy do notatki w kanale RSS 30.10.06, 19:30
          Na tą metodę, to sam wpadłem i stosuję od jakiegoś czasu wink

Chodziło mi raczej o uzyskanie efektu jaki daje, np. RssBandit - czyli
          wyświetlania komentarzy do postów jako podelementów danego wpisu, tak jak na
          załączonym obrazku
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d0a104a5253bf10.html#m
          Co do podanej metody, to jednak się pomyliłem uncertain
          Trzeba by dać mniej więcej taki RSS

<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>
          <rss version="2.0" xmlns:slash="purl.org/rss/1.0/modules/slash/"
          xmlns:wfw="http://wellformedweb.org/CommentAPI/">
          <channel>
          <title>Blox!</title>
          <link>http://blox.blox.pl/html</link>
          <description>Oficjalny blog serwisu blogów Gazeta.pl</description>
          <lastBuildDate>Mon, 30 Oct 2006 18:10:47 +0100</lastBuildDate>
          <item>
          <link>http://blox.blox.pl/2006/10/tytul-wwpisu.html</link>
          <title>Tytul wpisu....</title>
          <description>Tresc wpisu</description>
          <category>Wszystkie</category>
          <slash:comments>2</slash:comments>
          <wfw:commentRss>blox.blox.pl/2006/10/tytul-wpisu.rss
          </wfw:commentRss>
          <pubDate>Mon, 30 Oct 2006 18:11:47 +0100</pubDate>
          </item>
          </channel>
          </rss>

mpieck: Faktycznie ta metoda podaje komentarze niczym na srebrnej tacy i pozwala
          czytać tylko to, co chcemy, a przecież o to chodzi w RSS smile

P.S. Niestety nie orientuję się jak stoi obsługa tego cuda w różnych czytnikach
          - w RssBandit jest OK, ale np. FeedReadera, RssSpeed oraz linuxowego Liferea nie
          udało mi się zmusić do takiego wyświetlania - zatem gra może nie być warta
          świeczki (przynajmniej w chwili obecnej)
    • benq4 Re: Propozycje zmian w blogach 20.11.06, 00:01
      Widzę że już się kilka razy przewijała ta prośba, a mianowicie chodzi o backup
      całego bloga, wszystkich wpisów do pliku. Bo ściąganie każdego wpisu to jest
      mordęga, akurat ja nie mam zbyt wiele wpisów, ale wiem że innym też by się
      przydało. No i oczywiście potem import. Chyba każdy "usługodawca blogowy" już
      coś takiego ma. Rzecz bardzo przydatna.
    • eela Okienko dla zakładek 04.12.06, 15:12
      Okienko, w które wpisuje się tytuły zakładek jest bardzo krótkie i nie mieszczą sie tytuły. Można by wydłuzyć, bo jest miejsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka