03.02.06, 21:23
mam to na blogu, a nie chce mieć, jak moge to usunąć? i do czego to wogole
sluzy? z gory dzieki za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • mpieck Re: RSS? 03.02.06, 21:36
      Najpierw należałoby się dowiedzieć co to jest, do czego służy i dlaczego w
      świecie blogów jest popularne, a dopiero później wyłączać. Gdy już się dowiesz
      i nadal będziesz chciała wyłączyć, to powiem Ci jak to zrobić. Zdobywanie
      informacji można zacząć np. od goole'a smile
      • ossi_pl Re: RSS? 03.02.06, 21:40
        a ty myslisz, ze tego nie zrobilam? dlatego sie na forum pytam, bo nie jestem
        informatykiem i nie rozumiem nawet definicji. odnosze wrazenie, ze meczy cie odp
        na posty, to po co to robisz? ja zadalam konkretne pytanie - co to jest i co
        moge zrobic, zeby nie bylo widac na blogu napisu RSS. przejzalam blogi i nie na
        wszystkich to jest.
        • mpieck Re: RSS? 03.02.06, 21:53
          Ok, zaraz Ci powiem, jak to wyłączyć, po prostu chciałem spradzić czy się
          oburzysz dlatego, że zaproponowałem próbę samodzielnego rozwiązania swojego
          problemu, który przecież nie wymaga posiadania wiedzy informatycznej i... się
          nie rozczarowałem smile

Musisz przejść do edycji cssa w wyglądzie bloga i dopisać do deklaracji
          szablonu np. na samym dole następującą linkijkę:

#BlogRss {display: none}

i link RSS zniknie.
          • ossi_pl Re: RSS? 03.02.06, 21:58
            dziwny jestes, ale dzieki mimo wszystko smile a powiesz mi jeszcze w uproszczonym
            jezyku co to jest? bo wyglada na skrot do źródła, no ale...
            • mpieck Re: RSS? 03.02.06, 22:17
              W uproszczeniu RSS jest ustrukturyzowanym językiem do przesyłania wiadomości.
              Jest używany np. przez czytniki RSS. Czytnik raz na jakiś czas odpytuje źródło
              RSS czy nie ma nowych informacji, jeżeli są, informuje o tym swojego
              użytkownika.
              W przypadku blogów osoby używające czytników i mające zasubskrybowany twój
              blogowy RSS, będą automatyczne informowane o nowych notkach które napiszesz
              (będą mogły je sobie przeczytać w uproszczonej formie), bez potrzeby częstego
              zaglądania na bloga.
              • Gość: ossi Re: RSS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 09:45
                ale gdzie te osoby maja ten ... skrot?
                • Gość: perrier Re: RSS? IP: *.78-200-80.adsl.skynet.be 06.02.06, 16:56
                  jak przycisniesz na RSS to zobaczysz nowa strone, tylko text, cos jak rodzaj
                  kodu. Ten link wkleja sie do czytnika i od tej pory osoba, ktora to zrobila moze
                  sledzic Twoj blog sprawdzania, czy jest nowa notka czy nie. Czytnik co jakis
                  czas sprawdza zrodlo i jak pojawi sie nowa notka, to jak w mailu, zostaje ona
                  sciagnieta do programu. Mozna po prostu kliknac i czytac w uproszczonej formie
                  (tylko text) lub w bogatej, razem z grafika
                  • Gość: villemou Re: RSS? IP: *.chello.pl 06.02.06, 17:09
                    a gdzie dokładnie jest ten czytnik w firefoxie i jak potem widać ze jest nowy
                    wpis?
                    • Gość: perrier Re: RSS? IP: *.78-200-80.adsl.skynet.be 06.02.06, 21:20
                      trzeba sciagnac odpowiedni extension (chyba Sage). Jak juz to bedziesz mial to
                      przyciskasz na pomaranczowy kwadracik w adresie przegladarki, a potem to juz
                      sam program powie co dalej. Wtedy w zakladkach ukaza Ci sie wybrane blogi z
                      linkami do ostatnich notatek.
                      Sa tez osobne programy, ktore czytaja RSS i te dzialaja mniej wiecej jak e
                      mail. Wygoniejsze, jezeli ma sie duzo blogow do czytania smile
          • hrabina_feu Re: RSS? 15.02.06, 14:44
            Znaczy dla leniwcow idealne. Tez chcialam zapytac co to za diabel, ale czulam
            pismo nosem ze na tym sie skonczy tj na wymijajacej wypowiedzi, ktoregos z
            Adminow. smile)
            A co jesli ktos chcialby akomentowac owa notatke czy ten "przecudowny" wymysl
            nowowczesnej techniki pozwoli napisac i komentarz i umiescic go w odpowiednim
            miejscu czy taki Leniwiec [biedaczek smile)] musi sie pofatygowc na strone?
            • Gość: ossi Re: RSS? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 13:40
              dziki wam wszystkim smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka