Dodaj do ulubionych

Propozycja nowego "Top"

31.05.06, 15:13
Mamy Top 75.
Mamy Top 18+.
Proponuję zrobić trzeci "Top" i wywalić do niego te wszystkie blogi, które
traktują o badziewiach typu seriale, witch, plotki o aktorkach czy durne
zespoliki a'la Tokio Hotel. Niech ranking będzie rankingiem blogów-
pamiętników, rankingiem tego, co ludzie mają do powiedzenia nt. życia,
codzienności, przemyśleń i odbioru tegoż przez czytelników, ergo niech to
będzie ranking doceniający wpisy autorów, a nie najpopularniejsze zjawiska
plastikowej, tandetnej pseudokultury, których nazwy wpisane w wyszukiwarki
powodują lawinę równie badziewnych stron...
Obserwuj wątek
    • kominek Re: Propozycja nowego "Top" 31.05.06, 15:54
      nauma napisał:

> Proponuję zrobić trzeci "Top" i wywalić do niego te wszystkie blogi, które
      > traktują o badziewiach typu seriale, witch, plotki o aktorkach czy durne
      > zespoliki a'la Tokio Hotel.

Z całym szacunkiem, ale wszedłem na twoją stronę, którą podałeś w linkach. Te z
      kobietami. Tokio Hotel bije cię na głowę jeśli chodzi o zawartość merytoryczną.
      Jakie to uczucie robić badziewną stronę i naśmiewac się z innych badziewnych stron?

Jeśli chcesz ranking blogów, które teoretycznie(!) mają coś do powiedzenia to
      masz przecież dział "Polecane". W czym problem?
      Co tak naprawdę chcesz zmienić i dla kogo? Może naiwnie wierzysz, że wyrzucenie
      z rankingu Tokio Hotel podniesie poziom blox.pl?

Zgadzam się, że top75 nijak ma się do realnej popularności danego bloga. W
      pierwszej szóstce widzę tylko dwa blogi godne polecenia - blog o serialu "Lost"
      i "Rozmawiamy". Oba czytam regularnie. Reszta to albo Tokio Hotel, albo usilnie
      promowane przez gazeta.pl "przystanki europa" i "blogifm".

Admini pół roku temu zauważyli, że blogi dla dorosłych kasują popularnością
      wszystkie inne i - z tym także się zgadzam - źle wpływają na wizerunek blox.pl.
      Wymyślili TOP18.
      Tyle że robiąc to wpadli z deszczu pod rynnę. Na sex.blox, do mnie, Arundati a
      także Alkuda przychodzą codziennie dziesiątki tysięcy ludzi. I niech mi ktoś
      powie, że cała nasza czwórka + Lost:Zagubieni i "Rozmawiamy" nie byłaby idealną
      reklamą bloga? A tak, to mają na głównej stronie "googlowe" tokio hotele, które
      nawet głupiego nie zachęcą do powrótu na blox.pl a tylko rozśmieszają gości oraz
      irytują użytkowników.

Idealnym rozwiązaniem wg mnie byłoby prezentowanie na głównej stronie pierwszej
      piętnastki blogów z TOP75 i nie więcej jak piątki z TOP18. Każdy znalazłby coś
      dla siebie i każdy poczytny blog miałby szansę na promocję, A odgórne udupianie
      tokio hoteli uważam za krzywdzące dla ludzi, którzy poświęcają swój czas i je
      tworzą.
      • nauma Re: Propozycja nowego "Top" 31.05.06, 16:14
        Wszystko pięknie, tylko zrobiłeś dwa błędne założenia. Primo: moj "badziewny"
        blog nie jest czymś dla mnie istotnym, jest tylko wyrazem mojego hobby i sam
        nie miałbym nic przeciwko temu, żeby znalazł się w grupie blogów "do kitu" (i
        głęboko mi wisi, czy będzie w jakimś rankingu, czy nie). Ładuję tam fotki,
        które mi się podobają i mam radochę, jeśli komuś się też spodobają, podobnie
        jak akceptuję fakt, iż dla kogoś mogą mieć zerową zawartość merytoryczną.
        Secundo: dział "Polecane" jest rzadko aktualizowany i dziwnym trafem rzadko
        znajdują się w nim rzeczy naprawdę warte polecenia.
        A i owszem - idealizuję. Chciałbym, żeby "klasyczne" blogi były wyodrębnione,
        bo lubię je najbardziej smile
        Zresztą "+18" też jest do kitu, kiedyś nawet o tym pisałem. Np. Twój blog
        powinien być w zestawieniu normalnym, bo (aczkolwiek czasami piszesz rzeczy, z
        którymi bardzo się nie zgadzam a z reguły językiem, który mnie razi) ma w sobie
        ten nieodzowny dla mnie element WŁASNEGO POMYŚLUNKU, zaś arbitralną zasadę
        filtrowania treści "dla dorosłych" można o kant d**y potłuc, przy założeniu, że
        większość dzieciaków doskonale wie, jak znaleźć gołą babę w necie a bluzgami
        może zakasować naprutego budowlańca. GW powinno dać całkowitą wolną rękę w
        tworzeniu wstępnych ostrzeżeń dot. treści bloga (nie dała o tyle, że samemu
        trzeba na to wpadać), zamiast robić sztuczne podziały.
        Aha, i jeszcze jedno: ja się nie naśmiewam, a jedynie stwierdzam, że właśnie
        tego typu blogi powinny być zaszufladkowane (i z moim eroticonem) w
        kategorię "plastik" albo coś w tym guście.
        • kominek Re: Propozycja nowego "Top" 31.05.06, 17:26
          nauma napisał:

> Wszystko pięknie, tylko zrobiłeś dwa błędne założenia. Primo: moj "badziewny"
          > blog nie jest czymś dla mnie istotnym, jest tylko wyrazem mojego hobby i sam
          > nie miałbym nic przeciwko temu, żeby znalazł się w grupie blogów "do kitu" (i
          > głęboko mi wisi, czy będzie w jakimś rankingu, czy nie).

Lubię samokrytykę. Plus dla ciebie. Ja także mam ochotę założyć badziewnego
          bloga, tyle że o tematyce sportowej. Chodzi to za mną od dwóch miesięcy i jakoś
          nie mogę się w końcu za to zabrać.

> Secundo: dział "Polecane" jest rzadko aktualizowany i dziwnym trafem rzadko
          > znajdują się w nim rzeczy naprawdę warte polecenia.

Cos w tym jest, choć jak zajrzałem tam dwa razy to dwa razy znalazłem dwa
          świetne blogi. jeden z gierkami online i drugi "zjadamy reklamy", który
          przeczytałem od dechy do dechy.

Ktoś na forum dał całkiem fajny pomysł - zamiast polecania całych blogów,
          mogliby wyznaczyć kogoś do polecania poszczególnych notek.
          Takie TOP10 każdego dnia.
          Warunek - pełen obiektywizm. Nawet notki z takiego "tańca z gwiazdamia" mogłyby
          się tam znaleźć jako popis absolutnego braku znajomości ortografii. Takie TOP10
          musiałby robić ktoś z jajami - nie cierpiący na polityczną poprawność.

> A i owszem - idealizuję. Chciałbym, żeby "klasyczne" blogi były wyodrębnione,
          > bo lubię je najbardziej smile

Z punktu widzenia firmy byłaby to strata miejsca. Klasyczne, poza takimi
          perełkami jak wymienione przeze mnie w poprzedniej wiadomości, są nudne jak
          flaki z olejem.
          Dość powiedzieć, że z całego TOP 75 jedynymi blogami pamiętnikowymi, jakie mnie
          nigdy nie nudzą to jeszcze "małżeński dialog" i "lilastar".
          Twój w wolnej też poczytam, bo jak widzę estetycznie wykonany szablon, to
          zakładam, że reszta też może być godna uwagi.

> Zresztą "+18" też jest do kitu, kiedyś nawet o tym pisałem. Np. Twój blog
          > powinien być w zestawieniu normalnym, bo (aczkolwiek czasami piszesz rzeczy, z
          > którymi bardzo się nie zgadzam a z reguły językiem, który mnie razi) ma w
          sobie ten nieodzowny dla mnie element WŁASNEGO POMYŚLUNKU

Ja i kwestia top18 to jest jedyny raz, kiedy zostałem potraktowany przez adminów
          jak dupek. Z pewnych uzasadnionych powodów miałem do nich żal, ale wszystkie
          późniejsze kontakty były bez najmniejszego zarzutu i zapomniałem już o tym.

Nie ma co gdybać, dopóki będzie top18, zostanę w top18.

> zaś arbitralną zasadę
          > filtrowania treści "dla dorosłych" można o kant d**y potłuc,

Zgadzam sie z tym.

> Aha, i jeszcze jedno: ja się nie naśmiewam, a jedynie stwierdzam, że właśnie
          > tego typu blogi powinny być zaszufladkowane (i z moim eroticonem) w
          > kategorię "plastik" albo coś w tym guście.

Parę wątków niżej pisała na forum autorka jednego z tych blogów.
          Cytuję:
          "spędzam tyle czasu na poszukiwaniu zdjęć, artykułów lub sama tłumaczę te
          artykuły"

To jedno zdanie udowadnia, że ta dziewczyna przykłada sie do swojej roboty, ten
          blog jest jej pasją, chce dawać i daje fanom rzetelnie przygotowany produkt. Nas
          z "top18" ukarano chowając do drugiego rankingu, ale krzywda się nam nie stała.
          Publicznie ośmieszyć takie osoby jak ona, wkładając je do, jak to nazwałeś,
          "plastikowego" rankingu, to wysoka niesprawiedliwość i brak szacunku do czyjejś
          pracy.
          • nauma Re: Propozycja nowego "Top" 01.06.06, 11:10
            Kominek, jeżeli "plastikuję" swój drugi blog SAM, to mam prawo plastikować i
            inne. Tak BTW: wiesz ile czasu i wysiłku kosztuje wyfiltrowanie jednego setu
            golizny, którą uważa się za warty polecenia? smile
      • mpieck Re: Propozycja nowego "Top" 31.05.06, 19:59
        > reklamą bloga? A tak, to mają na głównej stronie "googlowe" tokio hotele,

To się niedługo może zmienić, zastanawiamy się czy by np. nie pokazywać na
        zajawce losowej piątki blogów z top-a. Obawiam się, że to jednak nie zmniejszy
        popularności blogów typu tokio hotel, bo wejścia z jedynki blox.pl stanowią nie
        wielki procent ich odsłon.
        • kominek Re: Propozycja nowego "Top" 31.05.06, 21:05
          mpieck napisał:

> To się niedługo może zmienić, zastanawiamy się czy by np. nie pokazywać na
          > zajawce losowej piątki blogów z top-a.

Takie manewry mogą się skończyć tym, że wylejecie dziecko z kąpieląsmile
          Czy Tokio Hotel to naprawdę taki problem, żeby niszczyć dotychczasowe reguły
          rankingu?
          Prawda i tak leży w googlach. Wytnijcie je z podliczeń do rankingu i wywrócicie
          go do góry nogami.
          Pytanie - po co?
          Żeby zrobić blox.pl na modłę grzecznych i politycznie poprawnych ludzi?
          Tego schować, to zmienić, tych usunąć...
          A na głównej stronie dalej zostaną nudne "Polecane". Zostaną jeszcze nudniejsze
          "euroblogi", które zastąpią nieśmiertelne nieśmiertelne "Waldemary" i "Blogfm".

Zrobić losowo pojawiające się blogi to:
          - zabijanie rankingu, który sam w sobie bardzo zachęca ludzi do pisania i dla
          wielu jest swoistą nobilitacją
          - w praktyce zdublowanie "Polecanych"
          - niekończące się zarzuty, że jedni są częściej, a inni rzadzej.
          Uwierzcie mi - nie trzeba wam jeszcze więcej plotek o manipulowanie rankingami i
          promowaniem "pewnych" blogów, bo z tygodnia na tydzień wyrastać będzie wam
          etykietka serwisu "kolesi z Agory".

Moja propozycja to zostawić ten ranking albo tak jak pisałem w poprzedniej notce
          - powiększyć liczbę prezentowanych blogów i być może dodać te z top18.

Za to wziąć się wreszczie za lepsze wykorzystanie strony głównej i promowanie
          tych blogów, które trafiają w gusta większości. "Manchester", co widać po ilości
          komentarzy, chyba nie trafia do wielusmile

I skoro już sobie marudzę to takie malutkie propozycje:
          - połączyć zalogowanie na bloga z forum. irytujące, że i tu i tu trzeba się
          logować osobnosmile
          - wprowadzić coś, czego chyba(?) nie ma na żadnym blogu w Polsce - powiadamianie
          o nowych wpisach za pomoca znaczków(kropek, serduszek, cycuszków - czegokolwiek)
          w zakładkach.
          Przykład: ktoś ma w zakladce link do bloga Tokio Hotel i jeśli dziewczynka znowu
          napisze coś o Billu, to przy jej nicku pojawi się jakiś "znaczek" albo cały link
          zmieni kolor.
          To zmotywuje ludzi do wymiany linkami oraz do samego pisania, bowiem autorzy
          będą mieli pewność, że ich nowe wiadomości będą zuważane u znajomych.
          No i da początek temu, o czym już kilka razy pisałem - pomoże tworzyć małe
          społeczności na bloksie. A w dalszej przyszłości to wszystko połączyć z serwisem
          ludzie.gazeta.pl i konkurencja zdechnie.
          • ols Re: Propozycja nowego "Top" 31.05.06, 21:49
            Wybiórczo odpowiem, bo niektóre rzeczy były już tu wałkowane, a inne (przeorganizowanie strony głównej Bloxa) będziemy ruszali później.

> Prawda i tak leży w googlach. Wytnijcie je z podliczeń do rankingu
            Sęk w tym, że wiele ciekawych blogów (na przykład jeden z wymienionych przez ciebie jako "świetne") w dużym stopniu zawdzięcza swą pozycję w rankingu Googlom. Wycięcie Google też byłoby wylaniem dziecka z kąpielą....

>Zrobić losowo pojawiające się blogi to:
            > - zabijanie rankingu
            To nie byłoby zupełnie losowe - myślimy o tym, żeby na głównej stronie serwisu mogły pojawiać się blogi spoza pierwszej szóstki rankingu. Sam TopIleśtam (nie jesteśmy przywiązani na zawsze do liczby 75) na pewno by nie zginął, mamy różne pomysły na jego uatrakcyjnienie.

> powiadamianie o nowych wpisach
            Ech, od tego jest RSS. Serduszka i cycuszki nie przejdą wink
            Dodatkowo wprowadzimy powiadomienia via komunikator jabberowy. Jeśli chodzi o pisanie, tworzenie społeczności etc. to zrobimy coś lepszego niż proponujesz. Na razie pracujemy - efekty pokażemy za jakiś czas.
            • kominek Re: Propozycja nowego "Top" 31.05.06, 22:47
              ols napisał:

> Sęk w tym, że wiele ciekawych blogów (na przykład jeden z wymienionych przez
              ciebie jako "świetne") w dużym stopniu zawdzięcza swą pozycję w rankingu
              Googlom. Wycięcie Google też byłoby wylaniem dziecka z kąpielą....

Wiem, zapomniałęm dać tam emotikona. W końcu sam zawdzięczam wiele wejśc z googli.

> > powiadamianie o nowych wpisach
              > Ech, od tego jest RSS. Serduszka i cycuszki nie przejdą wink

Blogi są dla mas, a nie pojedynczych uzytkownikow znających RSS.
              Tu nie chodzi o samo powiadamianie, ale o łączenie ludzi. Nie organizu

> Dodatkowo wprowadzimy powiadomienia via komunikator jabberowy.

Jak wyżej. Kto używa Jabbera? Co dziesięciotysięczny użytkownik?
              Strata czasu, choć oczywiście jest to jakaś zmiana na lepsze ktoś_tam się ucieszy.

> Jeśli chodzi o pisanie, tworzenie społeczności etc. to zrobimy coś lepszego
              > niż proponujesz. Na razie pracujemy - efekty pokażemy za jakiś czas.

Wszystkie dotychczasowe zmiany, były zmianami na lepsze. Mam obawy, czy tak
              będzie i tym razem, bo jak widzę, że nawet adminom zaczyna przeszkadzać
              nieszczęsny tokio hotel, to nie wróży to dobrzewink
              Koniec marudzenia, hehe.
              • ols Re: Propozycja nowego "Top" 31.05.06, 23:32
                > nawet adminom zaczyna przeszkadzać
                > nieszczęsny tokio hotel, to nie wróży to dobrzewink

nadinterpretujesz. tak naprawdę większość z nas jest kryptofankami Tokio Hotel ;-P
                • tebe Re: Propozycja nowego "Top" 01.06.06, 11:19
                  Ja efentualnie mogę być kryptofanem.
                  Swoją drogą to musi być jakaś ważna sprawa, skoro tyle o tym się pisze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka