Dodaj do ulubionych

Pytanie do userów bloxa o moderację komentarzy

27.06.06, 12:54
Niedługo udostępnimy funkcjonalność moderacji komentarzy, a wraz z nią
planujemy dodać dla każdego bloga kanał RSS z wszystkimi komentarzami. Są
następujące możliwości takiego RSS-a:
- dostępny dla wszystkich z wszystkimi widocznymi komentarzami z bloga
- dostępny dla właściciela (admina) bloga po zalogowaniu z wszystkimi
komentarzami, również niezmoderowanymi
- dostępny dla właściciela bloga po zalogowaniu tylko z komentarzami
niezmoderowanymi (oczywiscie ma sens tylko gdy właściciel włączy moderację).

I prośba do was o szybką ocenę, które RSSy akceptujecie, a które nie. Dodam
tylko, że nie przewidujemy kolejnej opcji włączającej/wyłączającej wybrane
kanały RSS, więc wszyscy będą mieli ten sam zestaw.
Obserwuj wątek
    • ols Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 17:30
      Coś userzy nie piszą wink
      W takim razie ja się odezwę: jestem za 1 oraz 2.
      • eela Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 18:33
        Ja bym napisała, ale nie rozumiem o czym Wy mówicie? Może bardziej prostym językiem, bo upał jednak osłabia. smile
        • mpieck Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 18:55
          Chodzi o nowy RSS, w którym będą wszystkie komentarze z bloga. I pytanie było o
          to jakie to mają być komentarze (widoczne, niezmoderowane) i czy mają być
          dostępne dla wszystkich czy tylko właściciela bloga.
          • eela Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 20:51
            Jak to czy dostępne dla wszystkich czy tylko właściciela bloga? Co znaczy "dostępne"? Czy RSS ma umożliwiać przekazywanie komentarzy wszystkim lub tylko właścicielom???
            • ols Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 21:42
              Ok, spróbuję ja.
              Mamy przygotowany nowy ekran, który pokazuje wszystkie komentarze na blogu. Do tej strony można dodać dostępnego dla wszystkich RSSa (to propozycja nr 1).

Oprócz tego zmajstrowaliśmy opcję, która pozwala właścicielowi bloga przeglądać komentarze PRZED ich publikacją.
              No i teraz jest dylemat - czy właścicielowi bloga, który sobie włączy taką premoderację udostępnić dodatkowy RSS z wszystkimi komentarzami (również tymi nieopublikowanymi) - to propozycja nr 2; czy też RSS wyłącznie z wpisami czekającymi na zatwierdzenie przez niego (propozycja nr 3).
              • eela Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 21:49
                No właśnie, trzeba pisać jasno. smile Wydaje mi się, że propozycja 2 jest lepsza, wolałabym widzieć wszystkie.
              • hrabina_feu Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 23:43
                Czyzby propozycja nr 3 dawała włascicielowi bloga mozliwosc na nie wyrazenie
                zgody na opublikowanie czyjegosc komentarza?
        • perrier Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 18:56
          No tak, tez zagladam, czytam i nie bardzo wiem o co chodzi... smile
          • eela Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 20:52
            To już nas dwoje niekumatych. smile
            • kropka Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 22:01
              to narazie grajmy w tysiąca, a jak ktoś dojdzie to przejdziemy na brydża.
              To znaczy, że będe musiała "wpuszczać" każdy komentarz? Nie będzie sie
              pokazywał sam po napisaniu?!
              • eela Ols wyjasnił 27.06.06, 22:04
                Tu jest napisane w sposób przystępny.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=8&w=44277354&a=44308720
              • ols Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 22:52
                Kropko, nie będziesz musiała, tylko będziesz mogła. To taka opcjonalna funkcja dla miłośników ordnungu i cenzury prewencyjnej.
                Tak naprawdę ciekawa jest strona z wszystkimi komentarzami z bloga - dzięki niej nie będziesz musiała latać od wpisu do wpisu, żeby zapoznać się z tym co Ci ludzie napisali.
                • hrabina_feu Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 27.06.06, 23:55
                  To ja "chciec" popieram przyszlosciowo (jak nie bede miała czasu, by sie
                  szwedac po blogach)nr 2 i nr 1.
                  Chociaz musze przyznac, ze upal mnie rozlozyl. Tego nie umiem sobie wyobrazic "
                  Tak naprawdę ciekawa jest strona z wszystkimi komentarzami z bloga - dzięki nie
                  będziesz musiała latać od wpisu do wpisu, żeby zapoznać się z tym co Ci ludzie
                  napisali."
                  Chyba musze sie zapoznac z wygladem RSS od strony praktycznej, ktore
                  przegladarki go posiadaja?
                  • ols Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 28.06.06, 00:30
                    hrabina_feu napisała:
                    > Chyba musze sie zapoznac z wygladem RSS od strony praktycznej, ktore
                    > przegladarki go posiadaja?

Zdaje się, że wszystkie współczesne (oprócz tej najpopularniejszej sad
                    • hrabina_feu Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 28.06.06, 00:48
                      Obawiam sie, ze masz racje. Wielka szkoda smile)
                      Czy Admini to wcale nie chodza spac? Sadziłam ze o tej porze, nikt (zaden
                      Admin) nie udzieli mi odp na zadane pytanie smile)
                      Ponadto sama sobie odpowiedziałam na swoje pytanie. Zdołałam znalesc kilka
                      czytnikow RSS. I podglad jak wyglada taki tekst widziany przez czytnik RSS'a
                      Urody nie widze w tym zbytniej. Rozumiem ze trzeba uwielbiac takie nowinki, by
                      widziec w tym sens. Prawdziwego szwedania sie po blogu RSS nie zastapi tak jak
                      ksiazka internetowa nie zastapi tej prawdziwej uncertain
                      Jeszcze jedno pytanie Firefox posiada czytnik RSS? Jakas podpowiedz skad go
                      sciagnac (no chyba ze los szczescia mi nie poskapi i zaraz to odgadne sama)?
                      Rozumiem ze to jakowas wtyczka bedzie. Firefoxa juz mam. Od godziny. I nad czym
                      sie tu zachwycac? takie to sobie. Malo lepsze od Mozilli zwyklej smile)
                      • hrabina_feu Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 28.06.06, 00:57
                        Juz wiem! smile)
                      • hrabina_feu Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 28.06.06, 01:08
                        Cofam to co napisałam o RSS i czytnikach tegoz. Nic juz nie rozumiem, ale to
                        jest całkiem fajne. smile)
                      • mpieck Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 28.06.06, 10:15
                        hrabina_feu napisała:

> Obawiam sie, ze masz racje. Wielka szkoda smile)
                        > Czy Admini to wcale nie chodza spac? Sadziłam ze o tej porze, nikt (zaden

To nie wiedziałaś, że admini nie śpią, tylko przechodzą w stand-by? smile
                        • hrabina_feu Re: Czy Admini spia... 28.06.06, 23:10
                          No własnie, nie smile) Mnie sie zawsze wydawało, ze Admin to tez czlowiek (znaczy
                          sie Admini z innych serwerow domagali by brac ich za ludzi...), ale teraz to nie
                          wiem... Admin nie je, nie pije, nie spi i zyje? DziwoLudek taki jakis? smile))
    • Gość: dr_ewa999 Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz IP: *.onecik.pl / *.onecik.pl 28.06.06, 21:58
      Mnie się podoba opcja druga...ale nie jestem przekonana czy wasze propozycje
      drodzy Admini są konieczne sad((, a nie może zostać tak jak jest?
      • zibiczek Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 29.06.06, 10:11
        Ano właśnie. Odnoszę wrażenie, że Admini zakochali się w RSS, ponieważ dodają go
        wszędzie gdzie się da wink
        Jak dla mnie dodanie RSS-a do śledzenia komentarzy w każdej notce było nadmiarem
        szczęścia, z którego nie korzystam i pewnie nie skorzystam nigdy - nie będę
        przecież dodawał kanału RSS tylko po to, aby za chwilę go usunąć. Mi (i
        przypuszczam też, że większości) wystarcza śledzenie RSS-em tylko nowych notek
        pojawiających się na wybranym blogu.

Co do moderowania komentarzy - jeżeli jest na to zapotrzebowanie to OK, jednakże
        też nie zamierzam z tego korzystać - nie cieszę się aż taką "popularnością" i
        byłoby to dla mnie tylko utrudnieniem, a przed automatami chroni doskonale Captcha.

Jeśli chodzi o Wasze pytanie: niech będzie opcja 1 i 2 smile

Jeszcze tak przy okazji:
        - proponowałbym wygodniejsze usuwanie komentarzy - coś w rodzaju ikonki (np.
        kosza) po kliknięciu której pojawiałaby się strona logowania, i po zalogowaniu
        komentarz byłby usuwany (z ew. jeszcze potwierdzeniem). Obecna metoda usuwania
        komentarzy jest nieco męcząca i czasochłonna.

- czy będzie kiedyś logowanie po SSL?

- jak postępy z serwerem Jabbera?

Pozdrawiam
        --
        tebowicz.blox.pl
        • mpieck Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 29.06.06, 13:43
          zibiczek napisał:

> Jeszcze tak przy okazji:
          > - proponowałbym wygodniejsze usuwanie komentarzy - coś w rodzaju ikonki (np.
          > kosza) po kliknięciu której pojawiałaby się strona logowania, i po zalogowaniu
          > komentarz byłby usuwany (z ew. jeszcze potwierdzeniem). Obecna metoda usuwania
          > komentarzy jest nieco męcząca i czasochłonna.

Jeżeli chodzi o mnie, to nie chcę z różnych powodów wprowadzać funkcji
          edycyjnych na stronach prezentacji bloga (w domenie prezentacji bloga), choć
          zgadzam się, że pewne rzeczy byłyby wygodniejsze.

> - czy będzie kiedyś logowanie po SSL?

nie w najbliższym czasie

> - jak postępy z serwerem Jabbera?

brak sprzętu odwleka włączenie tej usługi
    • kominek Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 30.06.06, 16:34
      mpieck napisał:

Pała za umiejętność komunikowania się z użytkownikamismile
      Generalnie ja też nie zrozumiałem, ale jeśli chodzi o to, że admin będzie miał
      możliwość moderowania komentarzy poprzez dawanie "zgody" lub "niezgody" na daną
      ilość komentarzy - jestem ZA.
      Nie wiem tylko po co do tego wszystkiego RSS, chyba tylko po to, że tak łatwiej
      tę funkcję wprowadzić, bo przecież RSS używa mniej niż co 10 blokser.
      • ols Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 30.06.06, 17:49
        Wy tu o mpiecku a on tymczasem wszystko po cichu powłączał. Nowe funkcjonalności komentarzowe już są: blox.blox.pl/2006/06/Nowosci-w-komentarzach.html
      • ols Re: Pytanie do userów bloxa o moderację komentarz 30.06.06, 17:58
        kominek napisał:
        > Nie wiem tylko po co do tego wszystkiego RSS, chyba tylko po to, że tak
        > łatwiej tę funkcję wprowadzić, bo przecież RSS używa mniej niż co 10 blokser.

Co do RSS - to świetna alternatywa dla powiadomień mailowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka