Dodaj do ulubionych

Ostatnio dodane wpisy

15.02.07, 13:11
Czemu wpis NIE pojawia się w "ostatnio dodanych wpisach", gdy wybierze się
opcję ZAPISZ, a PUBLIKUJ dopiero po jakimś czasie (często zaczynam wpis, potem
go dokańczam albo zmieniam)?
Obserwuj wątek
    • ols Re: Ostatnio dodane wpisy 15.02.07, 13:36
      Gdyby używać daty publikacji, to jakiś spamer mógłby cały dzień stać w tym miejscu, wielokrotnie wciskając "publikuj" swojej notce.
      • nauma Re: Ostatnio dodane wpisy 15.02.07, 13:48
        A o tym nie pomyślałem. Cóż - muka sad
      • roman_j Re: Ostatnio dodane wpisy 14.04.07, 11:59
        A nie dałoby się tego jakoś inaczej obejść? Zdaje się, że dla każdego wpisu są
        zapisywane trzy daty:: utworzenia, publikacji i modyfikacji. Wystarczy, że w
        "ostatnio publikowanych" wpis pojawiałby sie według daty publikacji, która
        byłaby ustawiona raz na zawsze niezależnie od liczby poprawek, czy klików w
        przycisk "publikuj" (a tak w ogóle, to ona chyba tak jest ustawiona).
        Obecne rozwiązanie zniechęca do przygotowywania sobie wcześniej notek (a to
        przecież czasem wygodne rozwiązanie, jak się ma kilka pomysłów na notki, które
        muszą "dojrzeć" do publikacji lub wyrzucenia). Obecne rozwiązanie ma jeszcze
        jedną wadę. Niedawno mi bloga podlinkowali na regionalnym portalu Gazety. Tam
        się na bieżąco pokazują nowe wpisy, ale tylko... jeśli są napisane od ręki. Jak
        puszczę coś z szuflady, to nadal wisi stary wątek. Przyznam szczerze, że taki
        mechanizm to ja mam w nosie, bo wiele osób widząc, że "wisi" wciąż ta sama nota
        nie wejdzie sprawdzić, czy nie pojawiło się coś nowego. W końcu nie każdy musi
        znać niuanse działania systemu. smile)
        • roman_j Hmmmm... 14.04.07, 12:15
          A może jest inaczej... W międzyczasie popełniłem manewr, w czasie którego notkę
          przygotowaną wcześniej skopiowałem do nowego wpisu i puściłem w Blogu.
          Oczywiście pojawiła się spisie nowoopublikowanych i pojawiła się na regionalnej
          stronie portalu, ale niepokoi mnie fakt. W linku ze strony regionalnej jest ta
          notka, co trzeba, ale liczba w tym linku jest mniejsza od tej, która tam była
          wcześniej, gdy prowadziła do starszego wpisu. Czyżbym więc się w poprzednim
          wpisie mylił, a wszystko, co zaobserwowałem wynikało z faktu, że serwery Gazety
          po prostu mielą powoli? Sprawdzę za jakiś czas. Jeśli dobrze podejrzewam, link
          do notki powinien za jakiś czas zawierać większą liczbę niż teraz. Jeśli tak
          będzie, to cofam wcześniejsze zastrzeżenia. Przynajmniej częściowo. A pomysł z
          datami podtrzymuję. smile)
          • ols Re: Hmmmm... 14.04.07, 12:23
            Te elementy na lokalnych stronach odświeżają się cyklicznie co jakiś czas (co godzinę?). Stąd czasem wisi nieaktualna notka.
            • roman_j Re: Hmmmm... 15.04.07, 11:25
              Faktycznie. Rzeczywisty czas powstania notki nie ma znaczenia. smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka