nauma 15.02.07, 13:11 Czemu wpis NIE pojawia się w "ostatnio dodanych wpisach", gdy wybierze się opcję ZAPISZ, a PUBLIKUJ dopiero po jakimś czasie (często zaczynam wpis, potem go dokańczam albo zmieniam)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ols Re: Ostatnio dodane wpisy 15.02.07, 13:36 Gdyby używać daty publikacji, to jakiś spamer mógłby cały dzień stać w tym miejscu, wielokrotnie wciskając "publikuj" swojej notce. Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Ostatnio dodane wpisy 15.02.07, 13:48 A o tym nie pomyślałem. Cóż - muka Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Ostatnio dodane wpisy 14.04.07, 11:59 A nie dałoby się tego jakoś inaczej obejść? Zdaje się, że dla każdego wpisu są zapisywane trzy daty:: utworzenia, publikacji i modyfikacji. Wystarczy, że w "ostatnio publikowanych" wpis pojawiałby sie według daty publikacji, która byłaby ustawiona raz na zawsze niezależnie od liczby poprawek, czy klików w przycisk "publikuj" (a tak w ogóle, to ona chyba tak jest ustawiona). Obecne rozwiązanie zniechęca do przygotowywania sobie wcześniej notek (a to przecież czasem wygodne rozwiązanie, jak się ma kilka pomysłów na notki, które muszą "dojrzeć" do publikacji lub wyrzucenia). Obecne rozwiązanie ma jeszcze jedną wadę. Niedawno mi bloga podlinkowali na regionalnym portalu Gazety. Tam się na bieżąco pokazują nowe wpisy, ale tylko... jeśli są napisane od ręki. Jak puszczę coś z szuflady, to nadal wisi stary wątek. Przyznam szczerze, że taki mechanizm to ja mam w nosie, bo wiele osób widząc, że "wisi" wciąż ta sama nota nie wejdzie sprawdzić, czy nie pojawiło się coś nowego. W końcu nie każdy musi znać niuanse działania systemu. ) Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Hmmmm... 14.04.07, 12:15 A może jest inaczej... W międzyczasie popełniłem manewr, w czasie którego notkę przygotowaną wcześniej skopiowałem do nowego wpisu i puściłem w Blogu. Oczywiście pojawiła się spisie nowoopublikowanych i pojawiła się na regionalnej stronie portalu, ale niepokoi mnie fakt. W linku ze strony regionalnej jest ta notka, co trzeba, ale liczba w tym linku jest mniejsza od tej, która tam była wcześniej, gdy prowadziła do starszego wpisu. Czyżbym więc się w poprzednim wpisie mylił, a wszystko, co zaobserwowałem wynikało z faktu, że serwery Gazety po prostu mielą powoli? Sprawdzę za jakiś czas. Jeśli dobrze podejrzewam, link do notki powinien za jakiś czas zawierać większą liczbę niż teraz. Jeśli tak będzie, to cofam wcześniejsze zastrzeżenia. Przynajmniej częściowo. A pomysł z datami podtrzymuję. ) Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Hmmmm... 14.04.07, 12:23 Te elementy na lokalnych stronach odświeżają się cyklicznie co jakiś czas (co godzinę?). Stąd czasem wisi nieaktualna notka. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Hmmmm... 15.04.07, 11:25 Faktycznie. Rzeczywisty czas powstania notki nie ma znaczenia. ) Odpowiedz Link Zgłoś