Dodaj do ulubionych

wulgaryzmy

15.04.08, 18:15
Skoro sprawę piersi mamy wyjaśnioną, to zwracam się z pytaniem:
na wielu blogach, nawet tyxh bardzo poczytnych, nie obwarowanych klauzulą "dla dorosłych", jest bardzo dużo wulgaryzmów. słów uznanych powszechnie za obelżywe i obraźliwe. Zgodnie z kodeksem wykroczen ich używanie jest wykroczeniem i penalizowane.
Prosiłbym o rozstrzygniecie, czy takie blogi będa zamykane? a może ich własciciele napomianani przez administrację?
Bo przeciez administracja nie może dowolnie interpretować, czy słowo "k****" jest przekleństwem, czy nie, bo od tego sa sady grodzkie.
czy administracja będzie nakazywała umieszczanie na tych blogach klauzuli "powyżej 18 lat"?
Obserwuj wątek
    • ols Re: wulgaryzmy 15.04.08, 18:36
      Nie wchodzimy w kompetencje sądów powszechnych i nie zajmujemy się interpretacją kodeksu wykroczeń.
      Wszystkie interesujące Cię kwestie są uregulowane przez nasz regulamin: www.blox.pl/html/2621441,262146.html

O ewentualnych naruszeniach regulaminu można powiadamiać administrację drogą mailową, na adres pomoc@agora.pl. Administracja podejmuje wówczas odpowiednie działania.

Prosimy o nieużywanie forum do zgłaszania naruszeń regulaminu.
    • proces7 Re: wulgaryzmy 15.04.08, 18:42
      Jeśli podasz za przykład blogi, które są polecane na głównej, nazwą Cię trollem
      Lonstar.
      Nie waż się wymieniać bloga "Czarownicy Złej", która ma największe stężenie
      wulgaryzmów i ortografów na centymetr kwadratowy notki. Wtedy zostaniesz trollem
      do kwadratu, Pamiętaj, tu na Blox.pl są święte krowy. Deklaracja o traktowaniu
      blokserów równo to miraż dla frajerów.
      • lonstar_lonstar Re: wulgaryzmy 15.04.08, 18:52
        regulamin mi mówi, że mam zgłosić takie przypadki administracji, a ona podejmie odpowiednie działania.
        pytam wiec, jakie to sa odpowiednie działania?
        jeżeli ktoś z pierwszej setki blogów oparł całą swą intelektualną potencję i przekaz doo uzytkowników na wulgaryzmach, to ja chcę zapytać, co administracja może zrobić, co powinna zrobić i co zrobi?
        interesuje mnie w miarę konkretna odpowiedź na forum, a nie w mailu. maila wyślę i dostanę, albo nie odpowiedź.
        chcę znac stosunek administratorów do tego problemu, bo regulamin i procedury już znam.
        czy blogi, w których roi się od bluzgów w notkach [bo o komentarze mi nie chodzi] będą w jakikolwiek sposób poddane działaniom ze strony administracji?
        nie chcę, aby moje nieletnie rodzeństwo wchodziło na słodki różowy, landrynkowy blogasek i musiało czytać wulgaryzmy. proszę o odpowiedź, co będzie, jesli taki fakt wam zgłosze?
        tylko nie piszcie, że "odpowiednio zareagujecie", plissss
        • ols Re: wulgaryzmy 15.04.08, 19:04
          Nie jesteśmy cenzorami, reagujemy na podstawie zgłoszeń.

A jak reagujemy dowiesz się, jeśli ktoś nam zgłosi, że na Twoim blogu znajdują się niezgodne z regulaminem treści.
          • lonstar_lonstar Re: wulgaryzmy 15.04.08, 19:21
            strasznie mnie "że się dowiem jak ktoś na mnie doniesie", odbieram jako wyrażoną wprost wobec mnie pogróżkę.
            myslałem, że forum jest od rozstrzygania wątpliwości, a nie straszenia i dziecinnej zabawy "wiem ale nie powiem, podskocz nam, to zobaczysz co ci możemy zrobić"
            to jest po prostu oburzające.
            pytam grzecznie o steki wulgaryzmów dostępne na blogach nieklauzulowanych i co? "weź se poczytaj regulamin, a jak ktoś na ciebie doniesie, to się przekonasz"
            To jest jakas republika bananowa z kilkoma białymi kacykami, wąskim gronem usłużnych tubylców i z tysiącami pozbawionych wszelkich praw autochtonami zamieszkującymi interior.
            • mpieck Re: wulgaryzmy 15.04.08, 20:21
              "Kto w miejscach publicznych umieszcza nieprzyzwoite napisy, rysunki
              albo używa słów nieprzyzwoitych, podlega karze grzywny do 1500
              złotych."

A teraz pytanie - co to jest "miejsce publiczne"? Istnieje
              orzeczenie SN definiujące miejsce publiczne, które mówi,
              że "Miejsce publiczne to takie, do którego mają dostęp osoby
              indywidualnie i liczbowo nieokreślone". Trudno powiedzieć, jak się
              ma ta definicja do strony internetowej, bo nie znam przypadku, żeby
              to orzeczenie, ani jego interpretacje w literaturze były
              rozpatrywane w kontekście internetu. Orzeczenia dotyczą
              rzeczywistości niewirtualnej, bo ludzie mają bardziej przyziemne
              problemy, typu: czy można sobie strzelić piwko w ogródku. Nie
              znalazłem orzeczenia sądowego w sprawie tego, czy strona
              internetowa, w szczególności blog, jest miejscem publicznym w
              rozumieniu kodeksu wykroczeń i podlega pod art 51. Ale nawet jeśli
              istnieje, nie jest ono wiążące. Więc możemy sobie gdybać, pytać się
              prawników, a sąd i tak rozpatrzy sprawę po swojemu.
              • proces7 Re: wulgaryzmy 15.04.08, 20:43
                Zatem rysunki z nagimi kobietami są tego samego typu wykroczeniem w jak napis
                uznawany za wulgarny, prawda? Sam widzisz, że ostrzeżenia sensu nie mają.
                Ostrzeżenia w zasadzie bardziej zachęcają nieletnich, niż odstraszają.
                Kobieta z obnażonym biustem w miejscu publicznym wzbudzałaby podobne sensacje
                jak kobieta w staniku, przez który prześwitują sutki.
              • Gość: lonstar Re: wulgaryzmy IP: 195.136.148.* 15.04.08, 21:29
                ktrótko mówiąć: nie wiecie co zrobić jak ktoś rzuca "k****" i "ch***" na blogu dostępnym dla wszystkich?
                czy nie chcecie wiedzieć?
                mnie nie interesują gdybania na temat orzecznictwa polskich sądów, bo to jestem sobie w stanie znaleźć.
                mnie interesuje co zrobicie w przypadku zgłoszenia, że na blogu dostępnym dla wszystkich, jego autor nuża się w wulgaryzmach.
                nie chcecie, czy nie potraficie mi udzielić takiej informacji?
                • ols Re: wulgaryzmy 15.04.08, 22:33
                  Nie imputuj mi czegoś, czego nie napisałem (czyli groźby).

Robimy to, co wynika z regulaminu i co jest stosowne w danej sytuacji. Szczegółowych informacji nie udzielamy osobom trzecim. Jeśli chcesz zgłosić jakieś naruszenie regulaminu, zrób to na pomoc@agora.pl. Nie będziemy prowadzić na forum szczegółowej egzegezy regulaminu pod kątem jakiś hipotetycznych przypadków naruszeń.
                  • lonstar_lonstar Re: wulgaryzmy 15.04.08, 22:45
                    Informuję, że nie możecie stosowac wobec blogowiczów działań nie ujętych w regulaminie. To jest naruszenie prawa. nie wolno wam stosować wobec ludzi sankcji, o których nie byli poinformowani.
                    nie interesują mnie wasze procedury.
                    interesują mnie konsekwencje, jakie ponosi się za wulgaryzmy. [jesli się jakies ponosi]
                    ludzie mają być karani na podstawie jakichs waszych wewnętrznych wytycznych które nie były im znane w momencie zawierania umowy z bloksem?
                    czysty stalinizm

co groźby - to wszyscy moga przeczytać i ocenic sami.
                    • ols Re: wulgaryzmy 15.04.08, 23:14
                      Konsekwencje są oczywiste: wyrywamy paznokcie i kopiemy prądem.

Poza tym możesz nawet sobie nazywać adminów "kutasami" (tak, czytamy co się o nas pisze) i nic się nie dzieje.

Proponuję EOT.

Możesz też napisać do mnie (czy też mpiecka, nie jestem pewien kogo miałeś na myśli publikując ten epitet) ładnego maila z przeprosinami za wyzwiska.
                      • mpieck Re: wulgaryzmy 16.04.08, 09:56
                        > Możesz też napisać do mnie (czy też mpiecka

Nie no, niech mnie nie spamuje ;>
      • lonstar_lonstar cicho, proces! 15.04.08, 19:01
        widzisz, bracie - u mnie tez wulgar poleciał i chce dokładnie znać konsekwencje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka