17.01.09, 20:35
Czytałam, ale nadal nie rozumiem na czym to polega...
Wiem, że chodzi o to, że jak chcemy nawiązać (?) do czyjejś notki to... coś tam. No właśnie co? Co mam zrobić z TrackBack'iem? Czym się różni od adresu url notki? Jaka jest wogóle jego istota...?
Mniej ważne pytanie przy okazji: na czym polega moderacja TrackBack'u? Nie od strony technicznej tylko merytorycznej... Zezwalając na TrackBack na co wyrażam zgodę?
Obserwuj wątek
    • ols Re: TrackBack 17.01.09, 22:04
      Najprościej jak potrafię:
      - jeśli twoja notka odnosi się do innego wpisu i chcesz, żeby odniesienie do niej pojawiło się pod nim wysyłasz trackback
      - robisz to wklejając kod trackbacka w specjalne pole w edytorze pod twoją notką
      - trackback (taki specjalny, wyróżniony komentarz linkujący do twojej notki) pojawia się pod wpisem do którego wysyłano trackback

Domyślnie trackbacki mają włączoną moderację - to oznacza że właściciel bloga do którego są kierowane musi je zaakceptować przed publikacją. To zabezpieczenie przed spamem.
    • pi-razy-zaba Re: TrackBack 17.01.09, 23:22
      Powiedzmy, że piszesz u siebie notkę - nawiązujesz do mojej i w swojej notce
      wstawiasz link - twoi czytelnicy trafią na mój blog, na moją notkę.
      Ale jeśli się nie znamy, to ja nie będę wiedziała, że coś napisałaś o mojej
      notce - chyba że wyślesz TrackBack. Wtedy, tak jak Ols napisał, u mnie w
      komentarzach pojawi się fragment twojej notki z linkiem do niej.

Ja sobie trackbackuje własny blog wink
      pirazyzaba.blox.pl/2006/05/A-jesli-tutaj-nacisne-to-co.html
      Tu jest stara notka. Po dwóch latach znalazłam cos podobnego, zlinkowałam starą
      notkę w nowej. Ale żeby ze starej można było trafić na nową, jest TrackBack.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka