jp.cz 19.08.05, 22:46 Czy ktos to ogladal? www.elk.pl/pl/miasto/?info=210 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minka_to_ja Re: Duch na zamku 21.08.05, 13:05 widzialam! pomysl niezly,jak na Elk i to co sie w nim dzieje:/; ogólnie oceniam całość na 4-. tylko z organizacja troche kiepsko-kto wchodzil przez brame wie o co chodzi:)pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Duch na zamku 22.08.05, 09:49 A inscenizacja gdzie się odbywa? Na zamku? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Duch na zamku 22.08.05, 11:10 Tutaj trochę więcej szczegółów: www.wm.pl/Index.php?ct=elk&sct=elk&id=755598 Odpowiedz Link Zgłoś
jp.cz Re: Duch na zamku 24.08.05, 22:44 Dzieki za podeslanie informacji o artykule w "Gazecie Olsztynskiej". Moi rodzice, ktorzy ogladali spektakl w sobote, tez narzekali na zamieszanie przed wejsciem - o czym pisala Minka. Ale to chyba dobrze, ze tylu Elczan (i turystow?) pociagnelo na zamek? A zamieszanie spowodowane bylo brakiem dokladnego wyznaczenia miejsc dla widzow. Tylko prezydent i jego swita wiedzieli, gdzie zajma miejsca, bo dla nich ustawiono krzesla. A reszta wiary...na glebe! Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Duch na zamku 01.09.05, 12:58 w najblzszy piatek o 22.00 odbędzie sie ostatni spektakl ! wstęp tylko za okazaniem zaproszenia ! manio Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Duch na zamku 01.09.05, 13:37 Niestety o tej porze będę w Lublinie. Ale jeśli widowisko cieszy się tak dużym zainteresowaniem, to chyba szkoda że nie będzie kontynuowane... Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Duch na zamku 01.09.05, 14:42 ralston napisał: > Niestety o tej porze będę w Lublinie. Ale jeśli widowisko cieszy się tak dużym > zainteresowaniem, to chyba szkoda że nie będzie kontynuowane... nie wiem czy cieszy sie wielkim zainteresowaniem. Czytałem tylko w lokalnej g. że ludziska bardzo się cisnęli i nie dostali sie w większości ze względu na małą przestrzeń. Spowodowało to pewne perturbacje , a nawet rzucanie kamieniami w artystów , skutkiem czego jedna primadonna została lekko ranna. Zainteresopanie przekroczyło mozliwości kubatury zamku. Z tego tytułu chyba zaproszenia imienne , aby zapanować nad ilością widzów. Z drugiej strony to kibicuję z sympatia takim imprezom , może uzmysłowią co niektórym , że nie warto wyzbywać się zamku bo jest to najatrakcyjniejsze miejsce Ełku. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Duch na zamku 01.09.05, 15:30 A może jakimś pomysłem na rewitalizację zamku, byłoby uczynienie z niego miejsca różnego rodzaju wydarzeń kulturalnych - teatrów, koncertów itp.? Wiem, że to marzenia ściętej głowy - kultura się przecież sama nie finansuje - a miasta nie będzie stać na finansowanie... ale pomarzyć fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Duch na zamku 02.09.05, 08:15 ralston napisał: > A może jakimś pomysłem na rewitalizację zamku, byłoby uczynienie z niego > miejsca różnego rodzaju wydarzeń kulturalnych - teatrów, koncertów itp.? > Wiem, że to marzenia ściętej głowy - kultura się przecież sama nie finansuje - > a miasta nie będzie stać na finansowanie... ale pomarzyć fajnie. większe pieniądze wyciekają , w obecnym stanie tchnicznym organizowanie tam czegokolwiek to partyzantak ,która może sie niemiło skończyć. Ale taka otwarta scena otworzy może i w głowach mieszkańców myśli że taki obiekt jest potrzebny i warto go finansować ? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Duch na zamku 02.09.05, 08:50 Miałem na myśli zastosowanie do celów kulturalnych po odbudowie. Tak, żeby było bezpiecznie. Ale prędzej zrobią z tego hipermarket. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejwuzel Re: Duch na zamku 02.09.05, 09:00 EEEtam hipermarket ma być dalej :)))) A przedstawienie pomysł swietny, wykonanie (wróc)organizacja słaba, moi rodzice pierwszego dnia nie wiedzieli gdzie, co i któredy się dostac, troche mało nagłosnione przy okazji innych "mega imprez" Co do zastosowania zamku do imprez kulturalnych przechodząc spacerkiem obok zamczyska jak pomyslę o nakładach finansowych to trace nadzieje i rozumiem potencjalnych inwestorów Pozdrowienia, znowu z Gizycka gdzie straszy podobny zamek tylko troche bardziej sprzątnięty Odpowiedz Link Zgłoś
cheri-bibi Re: byłam i ... 05.09.05, 11:25 polecić nie mogę bo to już byly prawdopodobnie ostatnie przedstawienia... Sam pomysł świetny, natomiast wykonanie - tylko dobre, jak dla mnie to efekt psuły piosenki, których poprostu w przedstawieniach teatralnych nie lubię... Czy faktycznie taka legenda istnieje? Ja słyszałam tylko legendę o tunelu pod zamkiem i związany z nim wątek miłosny połaczony z paktem z diabłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
cheri-bibi Re: byłam i ... 05.09.05, 11:26 tzn. (jakby ktoś nie widział przedstawienia) o próbie spalenia rzekomej czaronicy - Perełki na stosie... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: byłam i ... 05.09.05, 11:37 A tak bardziej detalicznie, dla tych co nie znają? Odpowiedz Link Zgłoś
cheri-bibi Re: byłam i ... 05.09.05, 12:11 w przedstawieniu chodziło o Perełkę - córkę sołtysa, która została skazana na spalenie na stosie, bo była rzekomo czarownicą (czyt. nie chciała "figlować" ;) z jakimś tam krzyżakiem), oczywiście została uratowana i wszystko dobrze się skończyło. Jeśli chodzi o tę znaną mi legendę to czytałam ją kiedyś w książce z lat 70-tych o ełku i okolicach , musiałabym poszukać jej w domu i sobie przypomnieć jak to tam było dokładnie. W książce została jeszcze opisana historia jak to szedł francuz w wojskami napoleońskimi na moskwę i po drodze zakochał się w jakiejś urodziwej ełczance, na wojenke musiał iść, ale wrócił - ciężko ranny, piekna ełczanka go wykurowała i zamieszkali na wyspie na jeziorze sunowo albo selment (nie pamiętam...) i wysepka odtąd zwie się francuską wyspą lub inaczej wyspą miłości :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: byłam i ... 05.09.05, 12:18 Nie znałem tych legend. Może by tak założyć osobny wątek z ełckimi legendami? Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: byłam i ... 05.09.05, 22:10 ralston napisał: > > Nie znałem tych legend. Może by tak założyć osobny wątek z ełckimi legendami? leganda pt "Perełka zE łka" jest wyłącznie wytworem Zbigniewa Czaleja ( płodny ten Zbysiu :))))) , a wszelkie podobieństwa do wszelkich sytuacji i osób są przypadkowe i nie zamierzone - jak twierdził sam Autor - a manio to słyszał. Jedyne nawiązanie do słyszanych wcześniej legend do Łek- Lilia i oczywiście jeszcze zupełnie przez przypadek i zwykłą złośliwość rzeczy, nie odnalezione "tajemne przejście pod jeziorem" z którego korzystał tatko próbując ratować Prełkę z łap kata i krzyżackiego komendanta warowni. naoczny świadek - manio p.s. na wszystko co napisałem mam dowody (digital). Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: byłam i ... 05.09.05, 22:17 cheri-bibi napisała: > w przedstawieniu chodziło o Perełkę - córkę sołtysa, która została skazana na > spalenie na stosie, bo była rzekomo czarownicą (czyt. nie chciała "figlować" ;) > > z jakimś tam krzyżakiem), oczywiście została uratowana i wszystko dobrze się > skończyło. Jeśli chodzi o tę znaną mi legendę to czytałam ją kiedyś w książce z > > lat 70-tych o ełku i okolicach , musiałabym poszukać jej w domu i sobie > przypomnieć jak to tam było dokładnie. W książce została jeszcze opisana > historia jak to szedł francuz w wojskami napoleońskimi na moskwę i po drodze > zakochał się w jakiejś urodziwej ełczance, na wojenke musiał iść, ale wrócił - > ciężko ranny, piekna ełczanka go wykurowała i zamieszkali na wyspie na jeziorze > > sunowo albo selment (nie pamiętam...) i wysepka odtąd zwie się francuską wyspą > lub inaczej wyspą miłości :) Sunowo oczywista : to ta większa, do dziś można zobaczyć wyłacznie porozrzucane stopnie do domu na wyspie , brane przez niektórych za nagrobki. Jest też i inna opowieść , że na tej wyspie było miejsce odosobnnienia nieuleczalnie chorych (trąd?) . Wyspa była połaczona z lądem kamienną groblą w okolicach do dziś istniejącego wiaduktu nad torami ( dokładnie na przeciw wyspy przy drodze do Orzysza) - właściwie to sam nie wiem po co był ten wiadukt? Odpowiedz Link Zgłoś
freeman8 Re: Duch na zamku i legendy.. 06.09.05, 00:05 Tu mnie zaskoczyłeś ta groblą! Czy to jest sprawdzone? Jeśli chodzi o "potrzebę istnienia wiaduktu nad torami to informuję, przy Twojej spostrzegawczości powinieneś zauważyć,że za nim jest utwardzona droga w prawo a potem w lewo, prowadząca do jeziora, a na jej lewym poboczu są rozmieszczone kamienne słupki. Prawdopodobnie był to ciąg spacerowy wzdłuż brzegu jeziora. Gdybyś nie rozpętał zarzewia z pewnym znawcą z NY już jutro mielibyśmy podane jak na talerzu wszystkie historie dotyczące tego miejsca (choć z wiarygodnościa ich byłyby wątpliwości). Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Duch na zamku i legendy.. 06.09.05, 20:03 freeman8 napisał: > Tu mnie zaskoczyłeś ta groblą! Czy to jest sprawdzone? Tak twierdzą rybacy z pobliskiego PGRybu , a nie mam powodu im nie wierzyć bo nie tylko wybadali to łowiąc , ale współczesne echodondy pokazują wystarczająco dokładnie ukształtowanie dna. Kolejna historia, to samolot leżący pomiędzy wyspami - ale to juz tylko takie gadanie bo nie znam nikogo kto by go widział. > Jeśli chodzi o "potrzebę istnienia wiaduktu nad torami to informuję, przy > Twojej spostrzegawczości powinieneś zauważyć,że za nim jest utwardzona droga w > prawo a potem w lewo, prowadząca do jeziora, a na jej lewym poboczu są > rozmieszczone kamienne słupki. > Prawdopodobnie był to ciąg spacerowy wzdłuż brzegu jeziora. I dlatego zbudowali wiadukt? Aby sobie pospacerować? Może był jaki cmentarz? Pewnikiem nie zbudowali za swoje tylko z jakiej kontrybucji jak większość porządnych obiektów na Prusiech. > Gdybyś nie rozpętał ja ? rozpętał ? ja jestem niespotykanie spokojny człowek ;) poróżniła nas w zasadzie tylko trawiasto-betonowa nawierzchnia lotniska :)))) zarzewia z pewnym znawcą z NY już jutro mielibyśmy podane > jak na talerzu wszystkie historie dotyczące tego miejsca (choć z wiarygodnościa > > ich byłyby wątpliwości). z pewnością z erotyczno-maniakalnym wątkiem Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Duch na zamku 12.09.05, 09:40 www.wm.pl/index.php?ct=elk&id=762682 Kowalewski nie zamierza odpuszczać. I bardzo dobrze. Coś się będzie w Ełku działo... Odpowiedz Link Zgłoś
cheri-bibi Re: Duch na zamku 12.09.05, 11:46 a na jakim to "największym portalu internetowym w Polsce" były te relacje? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Duch na zamku 12.09.05, 11:52 Nie jestem pewny, ale zdaje się cosik na Onecie było w tym temacie... Odpowiedz Link Zgłoś