klarysa26 20.04.08, 11:19 mam pytanie czy w okolicach Varkaus są przedszkola polsko-fińskie? jeśli tak to proszę o namiary i opinie. dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daria2910 Re: Czy są tu mamy przedszkolaków? 25.05.08, 16:42 szczerze mowiac nie wiem gdzie lezy to miejscowosc ale skoro nie znam nazwy to przypuszczam ze jest dosc mala,bardzo watpie zeby wogole w caej Finlndii znalazlo sie takowe...ale finskie przedszkola sa bardzo fajne, dziecko szybko nauczy sie jezyka:)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klarysa26 Re: Czy są tu mamy przedszkolaków? 25.05.08, 19:54 no taka miejscowość musi byc bo tam bede mieszkac :) przeciez nie jadę w nieznane:) fajnie że ktos się odezwał. Chodzi mi raczej o kontakt z innymi matkami co mnie by było raźniej no i na poczatek chciałam żeby syn poznał polskich rówieśników żeby go nie przeraziła taka zmiana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klarysa26 Re: Czy są tu mamy przedszkolaków? 30.10.08, 22:11 no i wyobraź sobie że mieszkam w tym nie istniejącym mieście:)i znowu niejest takie małe,nawet jest tu kilka dużych zakładów :) pOZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
sirod78 Re: Czy są tu mamy przedszkolaków? 16.07.09, 16:59 ja bardzo chętnie spotkam się z którąs z mam oraz dziećmi. Sama mam dwójke przedszkolaków które obecnie nie chodza do przedszkola, syn 5lat a córka 3,5 roku. Jestem z Raumy, pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: Czy są tu mamy przedszkolaków? 13.01.10, 22:56 czesc, ja mieszkam w Południowej Karelii. Mam 4,5 letnia dziewczynke. nie znamy tu nikogo, kto mowi naszym językiem, wiem że kilka pań spotyka sie na mszy raz w miesiącu w kościele, ale jestsmy niewierzące. Próbowałam znaleźć niemiecko fińskie, albo chociaż zajęcia z niemieckiego dla dzieci (to córki drugi język, po polskim a przed fińskim), ale nie ma nic. Z Polski czasem się trafia jabłka w S-markecie ;) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
klarysa26 Re: Czy są tu mamy przedszkolaków? 18.01.10, 12:20 hahah no nie tylko jabłka bo i pomidory hahah:):) Może warto iść do kościoła...nie na msze ale chociaż po mszy na jakieś spotkanie w salce czy coś. O ile się nie mylę to w Karelli mają swoj własny język tzn gwarę? Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: Czy są tu mamy przedszkolaków? 19.01.10, 21:15 wyglada jak finski, tylko troche inny jest. tzn nie wiem, bo uczylam sie wlasciwie tylko karelskiego, pomijajac ksiazkowy i telewizyjny kirjakieli, wiec dla mnie on brzmi jak finski :D tak sobie myslalam wlasnie, zeby pojsc sie spotkac, ale przy mojej pracy, trybie zycia i mszy raz w miesiacu, trudno mi tam trafic. Odpowiedz Link Zgłoś
klarysa26 Re: Czy są tu mamy przedszkolaków? 20.01.10, 07:33 a wiec powiem ci że chodzę na kurs języka fińskiego z innym obcokrajowcami i chodzi z nami Pan własnie z tych Twoich regionów ( teraz mieszka gdzie indziej) i uczy się wlasnie kirjakieli bo nie zawsze umie się dogadać z innymi finami ...czasami słowo ma calkiem inne znaczenie... Tu na forum jest mały ruch w razie czego zapraszam na pocztę:) Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 przedszkole 22.04.10, 13:22 witam! chcialabym sie dowiedziec jaki jest koszt miesiaca malucha w przedszkola,przyjezdzamy za miesiac i chcialabym zeby moj 3,5 latek poszedl do przedszkola,tylko zastanawiam sie do jakiego?? Odpowiedz Link Zgłoś
klarysa26 Re: przedszkole 24.04.10, 16:08 witam...my płaciliśmy 150 euro ale opłata jest obliczona w zależności od dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś