Dodaj do ulubionych

Powodzie na Węgrzech

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 13:43
Witam wszystkich.Mam pytanko odnośnie wyjazdu na Węgry:
Byłem w ubiegłym roku nad Balatonem i muszę przyznać,że było
rewelacyjnie,wspaniali ludzie,pyszne jedzenie super pogoda itd.W tym roku
dokładnie na początku lipca wybieram się z rodzinką ponownie tym razem do
innej miejscowości Keszthely taż nad Balaton,i zaczynam się martwić jak tam
dojadę ponieważ w telewizji trąbią o powodziach nie tylko u nas ale także w
Czechach i Słowacji,dlatego proszę o kilka słów odnośnie dróg dojazdowych,być
może ktoś już wrócił z Węgier.Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Powodzie na Węgrzech 09.06.10, 20:37
      Z tego co wiem, Balaton nie ucierpiał, podobnie jak całe zachodnie Węgry
      • lisia312 Re: Powodzie na Węgrzech 10.06.10, 07:05
        Wróciłam 6 dni temu z Komarom, więc wiele nie pomogę. Drogi przejezdne, widać
        tylko podtopione pola z tego co wiem, to powódź wyrządziła największe szkody na
        wschodzie Węgier- okolice Miscolca
    • Gość: jerzyul Re: Powodzie na Węgrzech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 11:09
      Witam - wlod2007 w jakiej miejscowisci nad Balatonem było tak
      rewelacyjnie jeżeli możesz podaj przykładowo
      ceny /jedzenia ,kwater/Z góry dziękuje za odpowiedź.
      • Gość: wlod2007 Re: Powodzie na Węgrzech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 11:51
        Witam w ubiegłym roku byłem w małej miejscowości Balatonudvari na północnym
        brzegu Balatonu,wybraliśmy celowo małą miejscowość a to dlatego,że mam dwoje
        dzieci i generalnie chodziło nam o spokój.
        Jeśli chodzi o jedzenie tu masz linki do supermarketów tesco.hu/
        lidl.hu/cps/rde/xchg/lidl_hu/hs.xsl/index.htm Myśmy chodzili jeść albo do
        restauracji,albo do budek stojących na plażach.Ceny tych drugich porównywalne do
        cen w Polsce w knajpach troszkę drożej.Ceny kwater,jechaliśmy samochodem przez
        biuro podaje link www.holiday-home.org/pl/Start.aspx.Super biuro zero
        problemów,przykładowo za 2 pokoje kuchnię i łazienkę płaciliśmy w ubiegłym roku
        ok.tys.zł.za 7 dni pobytu 4 osoby.Warunek dobrych cen jest jeden,trzeba
        rezerwować na początku roku,wtedy ceny są dużo niższe.Paliwo,te same ceny co u
        nas w niektórych regionach drożej.Nawiasem mówiąc wyjazd na Węgry jest tylko
        droższy o ceny winietek,i odległość do której chcesz się udać(chodzi o
        paliwo).Na koniec jeśli ktoś pojedzie tam pierwszy raz zrezygnuje z polskiego
        morza.Jeśli masz pytania odpowiem z chęcią.
        • Gość: jerzyul Re: Powodzie na Węgrzech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 12:11
          powiedź czy na plażach duży tłok,czy wieczorem można gdzieś
          pospacerować, co w pobliżu można ciekawego zobaczyć /Tihany/,
          przymieżamy się do miejscowości Alsoors
          • Gość: wlod2007 Re: Powodzie na Węgrzech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 13:11
            Wszystkie miejscowości nad Balatonem są podobne tak samo jak nad Polskim morzem
            z małą różnicą.W dużych miejscowościach ja to nazywam budy z bibelotami są przy
            chodnikach i na plażach,natomiast w małych wszystko są na plażach.Tihany piękne
            miasteczko jest tam wielki kościół który można zwiedzać,a jeszcze ładniejszy
            widok z góry na balaton coś pięknego,zajebisty sklep z wiszącą ususzoną papryką
            na całej elewacji budynku prom którym możesz popłynąć na drugi brzeg i wiele
            innych ciekawych rzeczy.Plaże na północnej stronie są przeważnie trawiaste,place
            zabaw w środku knajpy ,sklepy czyli można tam siedzieć od rana do
            wieczora,niczego nie brakuje,wystarczy podnieść dupsko z koca lub
            leżaka(płatny)iść coś zjeść pograć np.w bilard i z powrotem do jeziora.Aha plaże
            płatne i zamknięte,czyściutkie i b.duże nie trzeba bić się o miejsce blisko
            wody.Nie daleko Tihanów jest zabójczy park wodny coś dla dzieci i nie
            tylko(sztuczna fala i wiele innych uciech)Woda w Balatonie bardzo ciepła rano o
            godz.10.00 mieliśmy już na dworze po 32 st.c resztę można sobie wyobrazić.Jak
            chcesz się więcej dowiedzieć o danej miejscowości zainstaluj sobie Google
            Earth,wpisz miejscowość mocno ją powiększ a będziesz miał dużo zdjęć z tym co
            się znajduje np.w danej miejscowości.Są też kamery online podaje link
            www.worldcam.pl/index.php?s=szukaj&szukany=W%C4%99gry.Pozdrawiam i życzę
            udanego wypoczynku.
          • wlod2007 Re: Powodzie na Węgrzech 10.06.10, 13:16
            Wszystkie miejscowości nad Balatonem są podobne tak samo jak nad Polskim morzem
            z małą różnicą.W dużych miejscowościach ja to nazywam budy z bibelotami są przy
            chodnikach i na plażach,natomiast w małych wszystko są na plażach.Tihany piękne
            miasteczko jest tam wielki kościół który można zwiedzać,a jeszcze ładniejszy
            widok z góry na balaton coś pięknego,zajebisty sklep z wiszącą ususzoną papryką
            na całej elewacji budynku prom którym możesz popłynąć na drugi brzeg i wiele
            innych ciekawych rzeczy.Plaże na północnej stronie są przeważnie trawiaste,place
            zabaw w środku knajpy ,sklepy czyli można tam siedzieć od rana do
            wieczora,niczego nie brakuje,wystarczy podnieść dupsko z koca lub
            leżaka(płatny)iść coś zjeść pograć np.w bilard i z powrotem do jeziora.Aha plaże
            płatne i zamknięte,czyściutkie i b.duże nie trzeba bić się o miejsce blisko
            wody.Nie daleko Tihanów jest zabójczy park wodny coś dla dzieci i nie
            tylko(sztuczna fala i wiele innych uciech)Woda w Balatonie bardzo ciepła rano o
            godz.10.00 mieliśmy już na dworze po 32 st.c resztę można sobie wyobrazić.Jak
            chcesz się więcej dowiedzieć o danej miejscowości zainstaluj sobie Google
            Earth,wpisz miejscowość mocno ją powiększ a będziesz miał dużo zdjęć z tym co
            się znajduje np.w danej miejscowości.Są też kamery online podaje link
            www.worldcam.pl/index.php?s=szukaj&szukany=W%C4%99gry .Pozdrawiam i życzę
            udanego wypoczynku.
            • Gość: Mkbabbo Re: Powodzie na Węgrzech IP: *.chelmno.mm.pl 10.06.10, 18:30
              Czy orientuje się ktoś jak wygląda sytuacja w okolicach Egeru (Bogacs), w
              związku z powodzią oczywiście. Dziękuję.
              • Gość: andrasz Re: Powodzie na Węgrzech IP: *.22.radom.pilicka.pl 11.06.10, 13:43
                Podbijam pytanie kolegi/koleżanki Mkbabbo.
                Mnie w kontekście powodzi też interesują okolice
                Bogacs/Eger/Mezokovesd.
                Chodzi o stan bieżący (czerwcowy).
                Z góry dziekuję za info.
          • Gość: ziluś Re: Powodzie na Węgrzech IP: *.83.230.14.164.debacom.pl.e-zabrze.pl 12.06.10, 14:14
            (..) powiedź czy na plażach duży tłok,czy wieczorem można gdzieś
            pospacerować, co w pobliżu można ciekawego zobaczyć /Tihany/,
            przymieżamy się do miejscowości Alsoors

Jak masz jechać do Alsoors lepiej jedź jakieś 5 km dalej w stronę
            Tihany - do Balatonfured - bez porównania!
        • Gość: Misi Re: Powodzie na Węgrzech IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.10, 14:51
          A jeśli ktoś pojedzie do Tiszaujvaros, to nie tylko zrezygnuje z naszego morza,
          ale i kąpieliska nie zmieni.
          • izab_a Re: Powodzie na Węgrzech 25.06.10, 00:14
            czy ktoś wie jaka sytuacja po powodzi na Węgrzech w okolicach Miszkolca i
            Tisaujvaros ? Może ktoś był w ostatnich dniach, bo zastanawiamy się czy jechać w
            przyszłym tygodniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka