Dodaj do ulubionych

Kantory w Pradze - uwaga chyba naciagaja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 20:57
Odnosze wrazenie, ze w kantorach wymiany walut w czeskiej Pradze kantuja turystów.
Na tablicy widzialem kurs X a przy wyplacie policzyli mi kurs o 10-20% gorszy.
Gdy zwrocilem na to uwage - nie klucilem sie - dostalem tylko info, ze ten wyzszy/lepszy kurs jest przy operacjach pow. 1000 euro.
Widzialem takze sytuacje, ze jacys francuscy turysci klocili sie o wieksze kwoty. Straszyli w innym kantorze, ze pojda na policje. Pewnie tez cos bylo nie halo.
Nie twierdze, ze wszedzie kombinuja ale sprawdzajcie kurs na tablicy z ta karteczka, ktora wydaja albo pytajcie jaki kurs, czy nie ma limitu, prowizji eetc.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Zdarza się 11.10.11, 22:23
      Albo kantor wymienia po normalnym kursie i wtedy nie pobiera prowizji.
      Albo robi ludzi w ... podając atrakcyjny kurs, a potem kasując prowizję, która potrafi być spora.
      Trzeba czytać w kantorze, czy kantor jest comission free.
      Jak nie jest, to nie wymieniać forsy
    • Gość: palen Najlepsze kursy walut w Pradze IP: *.eurotel.cz 06.05.12, 08:38
      Witam, najlepsze kursy walut w Pradze
    • Gość: c# Re: Kantory w Pradze - uwaga chyba naciagaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 20:34
      Bankomaty, kochani, to naprawdę jest świetny wynalazek. Nawet prowizje za przewalutowania są do zniesienia. A korony, jeśli już ktoś musi, można kupić w kantorach po polskiej stronie w okolicach granicy.
    • Gość: Erd Re: Kantory w Pradze - uwaga chyba naciagaja IP: 193.86.148.* 22.06.13, 21:06
      Proceder w Pradze trwa nadal. Uważajcie na kantory, które podają cztery różne ceny (ostatnia cena okazuje się dotyczy wymiany niedużych kwot) i jest to cena o prawie 30 % niższa niż w innych kantorach. Mnie oszukali dziś przy wymianie 100 euro.
    • Gość: Dakika Re: Kantory w Pradze - uwaga chyba naciagaja IP: 69.22.184.* 28.07.13, 17:22
      Zgadzam sie naciagaja i nie ma na nich bata policja tez nie pomoze!!! Uwazajcie!!!!w Pradze na ulicy k.s.Vaclavske nr 29 jest jeden z wielu kantorow co oszukuje na kolosalne sumy i wszyscy turysci sie kloca i policje wzywaja nic to jednak nie daje!!! na tablicy jest napisany kurs ale niby dotyczy to transakcji powyzej 500 euro obok drobnymi cyframi realna suma z chwila wymiany pieniedzy transakcja jest dokonana i nie odadza Ci !!! Wezwalam policje ktora byla bezsilna moja rada i nie tylko moja wchodzac do kantoru pytac sie o cene i ile chcecie wymienic niech napisza wam na kartce lub pokaza w komputerze ile dostaniecie np za 100 euro i targujcie sie glebiej w centrum mozna uzyskac cene o duzo wiksza!!!
    • wislok1 Nie tylko kantory 28.07.13, 20:41
      I nie tylko w Pradze !
      Bardzo uważajcie na rachunki w knajpach, gdzie jest dużo turystów.
      Lubią dopisywać do rachunku a to niezamówione napoje,a to orzeszki, a to wliczają już do obsługi napiwek,
      a to inne rzeczy.
      Zwykle w takich lokalach nie chcą dawać paragonów fiskalnych i nie chcą też karty płatniczej.

Ostatnio byłem świadkiem jak w Valticach na Morawach dopisali 200 koron do rachunku i zrobiła się awantura.
      Celem oszustwa byli Czesi.
      Lokal był pełen turystów.
      W Pradze jak ognia unikać lokali do których odwiedzenia namawiają naganiacze.
      • mariuszxxxx Re: Nie tylko kantory 29.07.13, 12:25
        Ostatnio na Słowacji zaskoczyła mnie niska cena kawy w restauracji:
        cena za kawę-0,93 EUR

Na paragonie doliczono:
        Cukier-0,42 Eur
        Śmietanka/ mleko -0,42 EUR
        :)
    • Gość: Lukasz Re: Kantory w Pradze - uwaga chyba naciagaja IP: *.ennet.pl 20.06.17, 22:21
      polecam kantor na koncu Hradczan, bez prowizji i super kurs; a i uwaga na karty, płaciłem karta gdzie miałem EURO, ale okazało sie bank ustalił przewalutowanie z mastercard na USD, wiec zapłaciłem za przewalutowanie z Koron na Dolara, potem z dolara na PLN a na końcu z PLN na Euro;
      wiec najlepiej brac zlotówki lub korony; tylko czytajcie co jest napisane w kantorze; prowizje sa nawet 38%;
      • hepik1 Re: Kantory w Pradze - uwaga chyba naciagaja 07.07.17, 21:56
        Z czego na co sie przewalutowuje to gestia operatora kart (Visa,Master) a nie banku.Banka zarabia a swoim spreedzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka