magdalena_magdalena 26.09.06, 13:54 Witam Mam jeszcze stary dowód osobisty, a paszport już nieaktualny. Czy mogą byc jakieś problemy podczas przekraczania czeskiej granicy? Najgorsze, że nie wiem, czy zdążę wyrobic nowy dowód... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalena_magdalena Re: Stary dowód a Czechy 26.09.06, 13:58 Widzę teraz, że to pytanie już kiedyś padło... Mimo to ciekawa jestem, czy istnieje niebezpieczeństwo, że mnie nie wpuszczą? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_magdalena Re: Stary dowód a Czechy 26.09.06, 14:00 dodam, że dowód nie jest zniszczony, a zdjęcie raczej aktualne Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Stary dowód a Czechy 26.09.06, 20:49 Czechy są, jak wiesz, w Unii Europejskiej, tak samo, jak Polska. Oznacza to, że, jako obywatel UE granicę polsko-czeską przekraczasz swobodnie (bez koniecznosci udokumentowania środków na pobyt, bez koniecznosci deklarowania celu podróży), kiedy tylko zechcesz (korzystasz z podstawowego prawa UE - prawa do swobodnego poruszania się. Warunkiem jest posiadanie przy sobie dokumentu, który potwierdza tożsamosc o obywatelstwo UE, bo to ono jest podstawą prawną Twojego Prawa do swobodnego podróżowania. Do końca 2007 roku stary dowód osobisty jest takim dokumentem. A nowy dowód fajny jest. Zwłaszcza w pociagu w nocy, kiedy sie nim od niechcenia machnie. Przewaznie do ręki nie biorą. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_magdalena Re: Stary dowód a Czechy 27.09.06, 11:21 :) Dzięki. Zadzwoniłam też do straży granicznej i powiedzieli, że jeśli ksiażeczkowy dowód jest w "bardzo dobrym stanie" to nie będzie kłopotów. Ciekawe czy na prawo jazdy też można przekraczac granice UE. Stare prawo jazdy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Stary dowód a Czechy IP: *.dint.wroc.pl 27.09.06, 11:30 Nie, na żadne prawo jazdy. Dowód lub paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Stary dowód a Czechy 28.09.06, 01:09 Prawo jazdy jest dokumentem potwierdzającym kwalifikacje do kierowania pojazdem, a nie obywatelstwo. Dowód zaś obywatelstwo polskie (unijne) potwierdza, a z nim związane jest NIEROZERWALNIE prawo do swobodnego poruszania się po UE. Życze miłego korzystania z tegoż prawa:) Odpowiedz Link Zgłoś