Dodaj do ulubionych

Liptovske Revuce

27.02.07, 14:28
W tym roku postanowiłam wybrać się na szczyty Velkiej Vatry.
Patrząc na mapę stwierdziłam ,że najlepszym miejscem zakwaterowania byłyby
właśnie Lipt. Revuce, chyba najbliżej jest do większości szlaków. Przejrzałam
strony internetowe tego rejonu, niestety część jest tylko po słowacku co przy
dłuższym czytaniu staje się niezrozumiałe.
Czy ktoś był w tej miejscowości i mógłby mi coś z wiedzy praktycznej
przekazać?
Wiem ,że Revuce dzielą się na Wysokie, Średnie i Niskie ale gdzie najlepiej
się zakwaterować, tak żeby było najliżej szlaków?
Nie chciałabym mieszkać w samym centrum, przy głównej ulicy, raczej w
spokojnym cichym miejscu ale niezbyt odległym (1km)od sklepu, przystanku.
Parę adresów wynotowałam z netu, sporo ofert dotyczy wynajęcia całego domku
co mnie nie interesuje, może ktoś nocował w jakimś sympatycznym miejscu?
Coś z pobytu w Velkiej Vatrze?
pozdr.
Obserwuj wątek
    • elinka4 Re: Liptovske Revuce 28.02.07, 11:55
      Z troche mimo temat: moge ci zaoferowac przewodniki po Slowacji (17 tytulow, w jezyku polskim), konkretnie "Wielka Fatra - Z plecakiem po Slowacji" z wyd. DAJAMA.
      • opty2 Re: do elinki 02.03.07, 09:40
        elinka4 napisała:

> Z troche mimo temat: moge ci zaoferowac przewodniki po Slowacji (17 tytulow,
        w
        > jezyku polskim), konkretnie "Wielka Fatra - Z plecakiem po Slowacji" z wyd.
        DAJ
        > AMA.
        dziekuję za ofertę,
        mam przewodnik po Słowacji i mapę Wielkiej Fatry
    • qaqos Re: Liptovske Revuce 03.03.07, 14:50
      a mogę sugerowac Ci zmianę planów i wybór Blatnicy? byłem juz tam kilka razy
      (raz kamping, kilka razy Penzion Gader) i nie wykluczam jeszcze przyszłych
      przyjazdów. leży dokładnie po drugiej strony MF niż Liptovske Revuce. na główna
      grań MF mozna dojśc, np Dolina Gaderską, sprawdziłem osobiście :-). a i sama
      Dolina Gaderska, czy też Dolina Blatnicka są warte spaceru. jak ktoś chce sie
      pospinac i spalic więcej kalorii to Tlsta w poblizu :-)
      pozdrawiam
      P.
      • opty2 Re: Liptovske Revuce 05.03.07, 11:33
        do Blatnicy też się wybieram ale na jeden dzień, własnie na wędrówkę Gaderską
        Doliną, mnie raczej chodzi o pobyt tygodniowy i Revuce wybieram na "kwaterę
        głowną", ponieważ jest tam najwięcej szlaków prowadzących na szczyty a chcę
        przejść wszystko, mieszkając w Blatnicy musiałabym wciąż jeździć dookoła albo
        wciąż wchodzić tymi dwoma dolinami
        ale dziękuję za odzew:)
    • artur_54 Re: Liptovske Revuce 09.03.07, 11:15
      Witaj. L.R. to wioska bardzo rozciągnięta wzdłuż bocznej drogi odchodzącej od
      trasy Rozemberok<->Banska Bystrzyca. Revuce mają około 5 km długości. Jest
      kilka sklepów, dwie lub trzy słabe gospody, piekarnia. Wszystko jest dość
      wcześnie zamykane, ogólnie cała miejscowość może służyć TYLKO jako sypialnia. A
      i wydostać się z niej jest dość ciężko. NIe wiem gdzie są tam szlaki
      (interesowały mnie narty), ale koniec wsi to Revuce Wysokie, stąd masz krok w
      góry. Zresztą w pozostałych dwóch częściach też nie jest źle, bo cała wioska
      jest między górami, nie bój się drogi przez L.R. bo jest nieprzelotowa więc
      ruchu zero poza "revuckim" (tzn. zimą była zamknięta, latem ponoć można gdzieś
      dojechać, ale i tak droga jest trzeciorzędna).
      Sklepy są rozłożone dość równomiernie po wsi, ale te w Wysokich są małe i
      najkrócej czynne. Przystanek jest również w Wysokich. Nie wiem którą część Ci
      polecić, bo ścisłego centrum tam nie ma - wieś nie jest rozłożona na planie
      powiedzmy kółka czy kwadratu, ale ciągiem wzdłuż potoku, a po bokach góry...
      Sumując:
      Niskie - najbliżej gł. szosy i cywilizacji (4 km), sklepy, gospoda,
      Średnie - też są sklepy, jest gospoda, piekarnia, jakiś urząd,
      Wysokie - najbardziej w góry, autobus tam zawraca, jest sklep ale marny, brak
      gospody.
      Co do chałupy, to ja też miałem cały domek (oferta 1981 na www.limba.sk) Ten
      domek mogę polecić. Moja rada - sprawdzaj jednak na słowackich stronach dot.
      regionu (liptov.sk, liptovskerevuce.host.sk, vratna.hej.pl, revuckyraj.sk). Ja
      znalazłem ofertę przez Limbę, potem na tych stronach, dogadałem się prywatnie i
      było sporo taniej niż w limbie. Ale jak cena jest drugorzędna, to spróbuj przez
      Limbę, pewnie coś Ci znajdą.
      Pozdrawiam
      Artur
      • opty2 Re: Liptovske Revuce 12.03.07, 13:57
        dziękuję za info :))
        ogladałam strony słowackie, tylko jak pisałam wczesniej, zbyt długi tekst
        opisowy strasznie męczy i wszystkiego nie mogłam zrozumieć,
        trochę się zmartwiłam,że przystanek autobusowy jest tylko w Wysokich Revucach?
        a niżej nie ma? to gdzie ci ludzie wsiadają z Niżnej?
        już rozejrzałam się po kwaterach (oczywiście i na limbie i hej)
        i mam nawet upatrzony pensjonat (Soltis) ale chciałam jeszcze popytać :)
        szukam ciszy, więc wioska mi odpowiada,
        widziałeś może tam jakieś bankomaty?
        a widoki to jakie?
        pozdr.
        • artur_54 Re: Liptovske Revuce 19.03.07, 15:52
          Przystanki są we wszystkich Revucach. Jest ich kilka, dość często są
          rozmieszczone. Ja pisałem, że w Wysokich TEŻ jest przystanek, a dodatkowo tam
          autobus ma koniec trasy i zawraca.
          Widoki są kiepskie, bo góry wszystko zasłaniają :)))) Na serio jest w tym
          trochę prawdy, bo wioska jest nisko w dolinie i poza zalesionymi najbliższymi
          górami dookoła nie widać nic. To co innego niż np. u podnóża Wysokich Tatr,
          gdzie super widać panoramę gór. Widokowo lepiej jest na Nowej Holi w Donowalach
          i w Rozemberoku na Malino Brdo. Z tamtąd widać sporo i to w każdą stronę.
          Bankomatów zero w Revucach, najbliższe w Rozemberoku w marketach.
          • opty2 Re: dziękuję artur :)) 20.03.07, 14:30
            no ja myślę,że góry są po to by zasłaniać conieco :)
            może z wrażenia nie załapałam o tych przystankach, najważniejsze że są,
            dobrze wiedzieć,że chociaż w Rozemberoku są bankomaty, to nie tak daleko:)
            już planuję poszczególne wędrówki (skąd dokąd) to mnie dopiero cieszy :)
            pozdr.
            • artur_54 Re: dziękuję artur :)) 21.03.07, 09:38
              Proszę bardzo.
              Odwiedź Banską Bystrzycę - jest blisko, jest tam ładna starówka. Bez samochodu
              może będzie Ci ciężko dotrzeć, ale również blisko jest Basenowa i Liptowski
              Mikulasz, a w tych miejscowościach są baseny termalne - polecam.
              Kiedy jedziesz?
              • opty2 Re: w sierpniu się wybieram 23.03.07, 11:07
                najpierw do Małej Fatry (tą znam) potem do Wielkie Fatry :)
                w Słowacji byłam już kilka razy (ale nie w Wielkiej F.)
                będę samochodem, więc Bańską zobaczę w innych miastach byłam i termalnie też
                się moczyłam,
                autobus jest mi potrzebny do objechania masywu WF i przejścia od Blatnicy do
                Revucy (z jednej strony) i przejścia z Ruzomberoku do Revucy (z drugiej strony)
                pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka