Dodaj do ulubionych

Nadmierne spalanie oleju

08.02.06, 13:04
Witam,
mam problem z moim autkiem (ford fiesta 96r. ale to nie jest już nowszy
model, przebieg niecałe 100 tys km), a mianowicie zżera mi olej w silniku.
Ubywa mi jakieś 0,5 litra oleju na miesiąc. Ale jest to ubytek wewnętrzny, bo
na zewn. nie ma żadnych wycieków. Ponadto, jak odkręcam korek z oleju, to
jest tam dziwna maź.
Z góry dzięki za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: grzybek Re: Nadmierne spalanie oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 13:10
      Napisz jaki silnik masz w swoim samochodzie.
      • Gość: david1 Re: Nadmierne spalanie oleju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 14:16
        Silnik 1.1 benzyniak
        • uki145 Re: Nadmierne spalanie oleju 08.02.06, 14:58
          Witam!na jakim oleju jezdzisz (syntetyk,półsyntetyk)? czy jezdzisz tylko na
          krótkich trasach i ile km robisz w miesiacu? jakiego koloru jest maz na korku
          i czy takiego samego koloru jest olej na bagnecie? sprawdz czy nie ma oleju w
          płynie chłodniczym i czy nie ubywa równiez płynu? to pomoze zdiagnoaowac
          usterke. Pozdrawiam Łukasz
    • Gość: grzybek Re: Nadmierne spalanie oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 15:51
      Jeśli maź jest koloru masła to jest dla tego silnika zupełnie naturalne ( ten
      model tak ma).Natomiast jeśli chodzi o zużycie oleju to można spróbować : po
      pierwsze zastosować gęstszy olej, po drugie wymienić uszczelniacze zaworowe.
    • Gość: david Re: Nadmierne spalanie oleju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 07:54
      maź jest nieco jaśniejszego koloru niż olej, jeżdżę na lotosie półsyntetyku,
      miesięcznie robię ok. 700-800 km, raczej jeżdżę na krótkich trasach, a co do
      wymiany uszczelniaczy, to czy mozna to zrobic samemu (ja na mechanice sie nie
      znam) lub ew. ile taka wymiana moze kosztowac u mechanika?
      • Gość: grzybek Re: Nadmierne spalanie oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 10:46
        Wymiana uszczelniaczy zaworów to koszt max. 200pln (części + robocizna ).Sam
        tego nie zrobisz , potrzebne są specjalne narzędzia.Jeśli chodzi o olej to
        spróbuj zastosować mineralny 15W 40 Castrola lub Elfa.Lotos to nie jest dobry
        olej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka