Dodaj do ulubionych

problem z rówieśnikami?

28.09.10, 14:55
Witam serdecznie.
Mam 6letnią córeczkę. W tym roku córka poszła do szkoły. W klasie jest razem ze swoją najlepszą koleżanką z przedszkola i nie wiem czy to nie był błąd żeby były razem. Julka chce się bawic tylko ze swoją koleżanką i to w te zabawy w które ona wymyśli są to zazwyczaj pieski lub kotki. Zabawa polega na naśladowaniu tych zwierząt. Jeśli koleżanka córki jest nieobecna w szkole Julka z nikim się nie bawi siedzi sama. Z opowiadań Julci wynika , że już nawet jej koleżanka nie za specjalnie chce się z nią bawic w te jej zabawy. Martwi mnie to , że Julka w końcu będzie odepchnięta przez klasę. Już teraz widzę, że inne dziewczynki są zapraszane na urodziny a moja córka nie. Sama nie wiem czy ja to sobie za bardzo wyolbrzymiam. Codziennie z nią rozmawiamy i już wpadłam chyba w paranoje bo codziennie wypytuje z kim się bawiła i w jakie zabawy. Czy ja przesadzam czy moja córka ma już problem z rówieśnikami. Jak jej mogę pomóc? Julka do tej pory była jedynaczką od czerwca pojawiła się siostrzyczka. Myślę , że narodziny drugiego dziecka nie mam chyba żadnego wpływu.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aglaonike77 Re: problem z rówieśnikami? 28.09.10, 15:14
      Narodziny rodzeństwa mają wpływ na dotychczasowego jedynaka w KAŻDYM wieku!
      Twoja córka przechodzi sporo zmian od czerwca: nowe dzidzia - rodzeństwo (rywal do uczuć mamy i taty), nowa szkoła, nowe koleżanki. Daj jej czas na zaadaptowanie się, to dopiero pierwszy miesiąc.
      I trochę odpuść z tym odpytywaniem bo mała załapie że coś jest nie tak, że się strasznie martwisz i problem może się pogłębić.
      W wolnych chwilach możesz z małą pobawić się w szkołe, (takie scenki) niech podczas "przerwy" na zabawę ona zaproponuje w co się będziecie bawiły w szkole; jeśli będą to kotki i pieski powiedz : a może wymyślisz coś innego; jeśli nie , to możesz zaproponować : a co myślisz o zabawie np. w dom lub coś innego (byle nie kotki i pieski) ;-)
      I naprawdę nie przejmuj się tak. Przecież jak poszła do przedszkola też nikogo tam nie znała, ale było dobrze?
    • morekac Re: problem z rówieśnikami? 28.09.10, 16:09
      Już teraz widzę, że inne dziewczynki są zapraszane na urodziny a moja córka nie.
      też zróbcie jakąś imprezę...
    • justyna_dabrowska Re: problem z rówieśnikami? 28.09.10, 16:11
      Radziłabym zamiast wypytywac w napięciu dziecko o to czy się zakolegowało w szkole, zając sie tym co TU I TERAZ czyli tym, jak czuje się w domu, z nową siostrą, w nowym układzie rodzinnym. Każda zmiana wiąze się ze stresem co nie znaczy, że jest czyms złym...ale stres warto odreagowywać a nie zagadywać.
      Przy[uszczam że córka ma byc może trochę obnizone poczucie bezpieczeństwa i dlatego tak "kurczowo" trzyma sie koleżanki. To tylko hipoteza ale warto ją zweryfikowac i sprawdzic czy nie przydałoby się więcej "dochuchania"

pozdrawiam
      JD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka