Dodaj do ulubionych

sikanie w nocy

29.09.10, 17:03
Moj syn robi siku i kupe na nocnik juz od dawna (wypadek sie zdarza czasem). Ma 3,5 roku. Ale nocy nie potrafi przetrzymac (szczegolnie w lato jak duzo pil). Slyszalam ze do 4 roku jest okej ale nie jestem pewna. Wysadzac go w nocy nie chce bo jak sie rozbudzi to nie zasnie na 100% (jest ciezki ze spaniem). 1h przed spaniem nie daje juz niec do picia i siku zrobi zawsze do nocnika. Co robic czy powinnam cos robic?
Obserwuj wątek
    • epreis Re: sikanie w nocy 29.09.10, 18:00
      poczekać :)
    • aglaonike77 Re: sikanie w nocy 29.09.10, 20:29
      Twój synek ma dopiero 3,5 roku i ma jeszcze niedojrzały układ nerwowy. Zdolność do pełnego kontrolowania pęcherza uzależniona jest między innymi od dojrzałości układu nerwowego (czyli od płenej dojrzałości zakończeń nerwowych w pęcherzu). U tak małych dzieci normalne jest, że kiedy skoncentrowane są na czymś ważnym dla nich całkowicie zapominają o tym co mówi im pełen pęcherz. Tak samo jest w nocy - mały nie odbiera sygnałów bo ... śpi ;-).
      Poza tym lekarze podają wiek 5 lat jako wyznacznik do kiedy dziecko powinno kontrolować pęcherz, ale prawda jest taka że wielu dzieciom nocne moczenie przy darza się jeszcze w szkole podstawowej (i nie zawsze jest to na tle nerwowym).
      Daj czas synkowi i sobie. Takie maluchy bezbłędnie odbierają emocje rodziców, więc jak będziesz się gryzła "problemem" siusiania w nocy to i mały zacznie wkońcu się tym przejmować. A to może tylko sprawić że naprawdę siusianie stanie się problemem.
      Kiedyś wyczytałam, że dziecko jest gotowe do spania bez pieluszki kiedy przez 7 kolejnych dni rano budzi się z suchą pieluszką. I to w przypadku mojego synka sprawdziło się.
    • justyna_dabrowska Re: sikanie w nocy 30.09.10, 12:14
      To naturalne w tym wieku. Radze zakładac na noc pieluszkę.
      Pozdrawiam
      JD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka