Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc - badanie per rectum

IP: *.acn.waw.pl 25.03.11, 08:39
Mojego 5letniego synka czeka wizyta u gastrologa i niestety ww badanie, nie wiem jak go do tego przygotować, bo mimo że krótkie do przyjemnych nie należy, tym bardziej że synek im starszy tym gorzej znosi jakiekolwiek zabiegi, nie chcę aby już po fakcie to wszystko rozpamiętywał i przeżywał, no i do samego badania aby podszedł z "dystansem" na jakiego stać pięciolatka. Bardzo proszę o rady jak porozmawiać z synkiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: domza2 Re: proszę o pomoc - badanie per rectum IP: *.rzeszow.vectranet.pl 25.03.11, 08:50
      Rozmowa rozmową, ale może by podać dziecku chociaż syrop z melisy...? Ja mam małe dziecko, ale z takim strachem przed lekarzami po urazach, że musiałam podać coś uspokajającego przed kolejną wizytą. Chociaż dostałam na receptę Hydroxyzynę, to kupiłam sama syrop z melisy i była reakcja, znacznie spokojniesze dziecko. Oczywiście, rozmów, przygotowywania na wizytę, obiecania czegoś miłego już PO, było sporo, ale jednak myślę, że syropek tez zrobił swoje. pozdr
      • verdana Re: proszę o pomoc - badanie per rectum 25.03.11, 13:59
        Normalnie. Dla dziecka badanie per rectum nie jest wcale tak stresujące jak dla doroslego, bo małe dziecko jest ciągle jeszcze przywyczajone do dotykania stref intymnych przez dorosłych. Zwyczajnie powiedzieć, ze doktor włozy palec, ze nie będzie bolalo - i tyle. Myslę,z e to Ty jesteś zestresowana, a dziecko przyjmie to raczej normalnie. Pod warunkiem, ze nie bedzie specjalnych powaznych rozmow, gadania, przygotowywania - wtedy dziecko naprawdę zrozumie, ze czeka go cos okropnego.
        Moją córkę mniej-więcej w tym wieku badano tak ginekologicznie - zero stresu.
    • justyna_dabrowska Re: proszę o pomoc - badanie per rectum 29.03.11, 16:52
      Nie przygotowywać, nie opowiadać "z wyprzedzeniem" tylko na kilka chwil przed wejściem do gabinetu. W czasie badania trzeba byc z dzieckiem i dawać mu oparcie spokojnie i rzeczowo wyjaśniając co się dzieje.
      To nasze, dorosłych, napięcie się udziela dzieciom.

Pozdr
      jd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka