Dodaj do ulubionych

martwie sie

15.07.11, 14:03
Witam córka3,5 roku dostała sie do przedszkola lecz juz do 4 latków bo w 3latków jest malo miejsc wolnych.Martwie sie gdyz córka jest powolnym dzieckiem nie nadanża za rówieśnikami.Wiem każde dziecko rozwija sie z swoim tęmpie tylko sie zastanawiam czy dobrze zrobilam zaby chodzila do 4 latków.
Obserwuj wątek
    • soffia75 Re: martwie sie 15.07.11, 18:48
      4-latki też są różne, nie wszystkie będą Supermanami. ;) Nie martw się na zapas, wszystko okaże się we wrześniu. Towarzystwo starszych dzieci może być stymulujące dla Twojej córki - w końcu zawsze łatwiej jest "gonić" niż "uciekać". ;)
      • emaciejka1 Re: martwie sie 15.07.11, 22:30
        Mój Szkrab poszedł jako 2,5 latek do grupy mieszanej (unijna,dla matek pracujących)-3,4 i 5 latków,słabo mówił,był w miarę samodzielny (siusiu wołał,ale trzeba było pomóc przy ubieraniu).tez się martwilismy.Ciągle pytałam panie czy "nie odstaje " od grupy.Teraz zpo zaliczonych kilku miesiącach,uczestniczeniu w zajęciach otwartych jestem pewna,że starsze dzieci podniosły poprzeczkę Młodemu co wyszło na naszą korzysć.Spróbuj,sprawdź jak Mała odnajdzie się w grupie,badź w kontakcie z paniami,a jesli rzeczywiscie zostanie w tyle w ciągu roku może zwolni się miejsce (dużo rodziców rezygnuje ze względu na choroby) i zostanie przeniesiona do rówiesników.Pozdrawiamy
    • mama303 Re: martwie sie 16.07.11, 08:29
      Nie ma sie co martwić. W tym wieku jeszcze nie ma wyścigu szczurów ;-), pół roku to naprawde niewielka różnica. Pamiętaj że grupy maluchów sa płaczliwe a starsze juz mniej - to bedzie z korzyścią dla Twego dziecka bo płacz sie udziela.
      Zawsze potem możesz dziecko przenieść do młodszej grupy jak będzie widac róznicę np. w zerówce.
      • monisia24-83 Re: martwie sie 16.07.11, 14:28
        DO emaciejka1
        Córka bedzie również mieszanej grupie 4-5 lat .Co do zwolnienia miejsca w przedszkolu w grupie 3 lat jest nie możliwe po pierwsze przedszkole jest caly rok za darmo finansowane z Uni,po drugie lista rezerwowa jest dluga w 3 - ch latkach.

• kakuba Re: martwie sie 19.07.11, 10:56
      nie martw sie na zapas
      dzieci naprawde różnie sie rozwijają
      moja córka zaczęła przedszkole w grudniu, mając 2,5 roku - dołączyła do 3-4 latków
      przez miesiąc nie włączała sie do zabaw tylko obserwowała inne dzieci (do przedszkola szła chetnie i je lubiła)
      po miesiącu dołączyła do grupy, nie odstawała poziomem
      na koniec roku majac 3 latka przescignęła w rozwoju część 4-latków ze swojej grupy ;)
      (w arkuszach oceny postępów spełniła wszystkie kategorie 4 latka)

myślę, że przebywanie ze starszymi dziećmi moze być korzystne dla dziecka, ma wtedy wzór do naśladowania i motywację do dorównania kolegom
      z moich obserwacji wynika, że w tym wieku dzieci chetnie pomagają tym 'słabszym' i 'wolniejszym', pokazują im co maja robić i bawią się nie zwracajac wiekszej uwagi na różnice (np. dziecko początkowo nie mówiące - świetnie sie po swojemu 'dogadywało' z kolegami)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka