Dodaj do ulubionych

Problemy 7,5 latki

IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.13, 09:10
Mam dwójkę dzieci. Starsza córka ma 7,5 lat. Chodzi do pierwszej klasy. Pierwszy semestr był ok. Nie bardzo co prawda lubiła chodzić do świetlicy ale nie było dramatu. Pani oceniała ją bardzo dobrze- mądra, fajna, łatwo nawiązująca kontakty z rówieśnikami. Od drugiego półrocza przyszła nowa pani ( która wcześniej była na macierzyńskim). No i moje dziecko zaczęło mieć problemy. Płacze jak się żegnamy. Twierdzi, że nowa Pani jest fajna, a ona nie chce chodzić do świetlicy. Boi się że po nią nie przyjdę. Nigdy się tak nie zdarzyło ale się boi. Jak kończy lekcje o 16 to prosi bym przyszła wcześniej, a ona potrafi wyjść do toalety, by sprawdzić czy na nią czekam. No i codziennie rano płacze w szkole przy rozstaniu i pyta się po dziesięć razy czy po nią przyjdę. Jest bardzo mądrym dzieckiem, chwalonym w szkole, bardzo lubi sama czytać książki i czyta płynnie. Chodziłyśmy również od września na gimnastykę bo córka ma ku temu predyspozycje. Ale przestałyśmy, bo się stresowała, kiedy nie mogłam czekać na nią na sali ( chodziłam w tym czasie z młodszą po korytarzach, bo nie mogła usiedzieć na miejscu). I jeszcze jedna rzecz, która zaczyna mnie niepokoić- jak coś mówię do niej to ona często powtarza to upewniając się czy dobrze zrozumiała. Naprawdę zaczynam się martwić. Córka zawsze była dzieckiem nie lubiącym zmian. Już w przedszkolu był problem jak zmieniła się sala albo przyszła inna pani na zastępstwo. Ja myślałam, że będzie z tego wyrastać, a problem się nasila. Jest dzieckiem, które ma emocje na zewnątrz. Jak się cieszy to całą sobą i jak płacze to również. Wydaje mi się że mogą to być początki jakiejś nerwicy. W związku z tym chciałam również poprosić o namiary na dobrego psychologa dziecięcego w Lublinie. Może eksperci mogliby kogoś polecić.
Obserwuj wątek
    • morekac Re: Problemy 7,5 latki 17.04.13, 11:56
      A może problem jest z panią?
    • szamanta Re: Problemy 7,5 latki 17.04.13, 16:23
      Jesli Twoje dziecko w takie stresy popada, na swietlicy dostają leki ,ze nie przyjdziesz po nią i zostanie tam na wieki, to moze wez corce skoluj nawet jakis zwykly badziewiacki tel kom, z funckją tylko do dzwonienia, bez bzadnych tam bajerow,(chocby stara nokia 33 10,ktorą za 30 zl w lombardzie kupisz)i po lekcjach, podkreslam po lekcjach na sweitlicy moze komórke dopiero walczyc, i do ciebie drygnąc, lub ty do niej
      Wtedy zawsze po rozmowie z Tobą bedzie bardziej spokojniejsza.
      Tylko ma byc taka zasada, ze kom.wyjmuje i włącza w czasie przebywania na swietlicy, nie wczesniej.On ma sluzyc do skontaktowania sie z toba,a ty z nią,nic poza tym
      • szamanta Re: Problemy 7,5 latki 17.04.13, 16:25
        """na swietlicy dostają leki """

popr. -dostając lęki
    • ula.malko Re: Problemy 7,5 latki 19.04.13, 20:44
      Dzień dobry,
      A w jakim wieku jest młodsze dziecko?
      Wielu dzieciom, które przeżywają lęki pomaga wizyta u psychologa, który będzie miał możliwość przyjrzenia się sytuacji z bliska i pomocy w znalezieniu rozwiązania. Może napisać Pani do mnie na maila ula.malko@gazeta.pl, postaram się znaleźć kogoś godnego polecenia.
      Pozdrawiam,
      Ula Malko
    • Gość: anik Re: Problemy 7,5 latki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.13, 08:36
      Witam
      Ja mam niemal identyczny problem z moim niespełna 8-letnim synem i też szukam pomocy. Czy Pani znalazła kogoś kto i nam mógłby pomóc??
    • joshima Re: Problemy 7,5 latki 12.12.13, 10:29
      To duża dziewczynka. Czemu nie zapytałaś jej skąd jej do głowy przyszedł pomysł że po nią nie przyjdziesz?
    • Gość: aga Re: Problemy 7,5 latki IP: *.static.vip-net.pl 26.06.14, 20:49
      Witam,
      czytając o twoich problemach tak jakbym czytała o swojej córce. Moja 7 letnia córka właśnie skończyła zerówkę. Dwa miesiące temu pojawiły się lęki pozostania samej. Płacz przed rozstaniem w przedszkolu, niechęć chodzenia na basen (chociaż jest w tym świetna), pytania po sto razy czy na pewno sobie nigdzie nie pójdę itp. Jestem z Lublina i pilnie poszukuję psychologa. Chodziłam już do jednego ale bez rezultatów. Może ty mi kogoś doradzisz??Bo od września idzie do szkoły i na samą myśl włos mi się jeży.
      • Gość: mama1 Re: Problemy 7,5 latki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.07.15, 08:40
        Witam, ja ze swoim synkiem byłam u pani, psychologa na Willowej przy kościele, bardzo mu i nam pomogła, to ciepła i miła osoba idealnie stworzona do pracy z dziećmi. Młoda, uśmiechnięta i otwarta. Efektów co prawda nie widać było od pierwszej rozmowy potrzeba było kilka spotkań. Ja widzę, że otworzyły nam się oczy na pewne sprawy, a mój synek potrzebował przede wszystkim akceptacjii i ciepła. Szczerze polecam panią Joannę Wójcik-Frąk.
        • angazetka Re: Problemy 7,5 latki 02.07.15, 13:25
          Mamy biegać po wszystkich ulicach Willowych w tym kraju?
          • Gość: mama1 Re: Problemy 7,5 latki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.07.15, 12:59
            mówiłam oczywiście o Lublinie.
    • Gość: babs Re: Problemy 7,5 latki IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.15, 19:43
      A wystarczy ze zrozumieniem przeczytać post autorki, która szukała 2 lata temu specjalisty w konkretnym mieście...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka