Dodaj do ulubionych

Problem z usypianiem roczniaka

06.10.14, 12:30
Witam. Moja córka niedługo skończy roczek. Odkąd zaczęła sama siadać i wstawać - ma problem z zaśnięciem i my również niestety. Mała jak tylko robi się śpiąca, trze oczka, ziewa, przewraca się, popłakuje to kładziemy ją do łóżeczka. Ale ona zamiast spać, bo już ledwo patrzy na oczy, to zaczyna się chodzenie po łóżeczku, rozpinanie się ze śpiworka, płacz jakby ją ktoś ze skóry obdzierał itp. Nie radzimy sobie z tym, ja i mój mąż. Nie ukrywam, że doprowadza mnie taka sytuacja do irytacji. Nie wiem jak mam pomóc jej zasnąć. Mała jest karmiona piersią, jest zdrowym dzieckiem. Ma dużo siły, jest energiczna. Córka od zawsze dostaje do spania smoczek oraz pieluchę tetrową do przytulenia i czasem to pomaga, bo ,,odpływa;'' wtedy, a czasem drze się i drze i chodzi po łóżeczku i wstaje i rozpina się i gada sobie, a spania nie ma. Napisałam też na innym forum, bo nie wiem gdzie dokładnie należy wpiąć mój problem.
Obserwuj wątek
    • besia5 Re: Problem z usypianiem roczniaka 06.10.14, 12:56
      Nie przyszło Ci do glowy zeby corcie utulic do spania?
      • aqua48 Re: Problem z usypianiem roczniaka 06.10.14, 15:08
        Masz dwie możliwości albo utulić dziecko i nauczyć je usypiania na rękach albo pogłaskać, położyć i zostawić ją w tym łóżeczku. możesz wtedy wyjść z pokoju lub usiąść z boku nie reagując. Możesz też włączać cichutko delikatną muzykę.
        • rozka26 Re: Problem z usypianiem roczniaka 06.10.14, 18:06
          Ehh...ależ ze mnie wyrodna matka. Do niedawna nie bylo problemow z usypianiem.Spróbuję położyć się z nią. Zobaczę jaki będzie efekt. Jak zaśnie to będe musiała ją położyć do swojego łóżeczka, bo z mojego mogłaby spaść. Na rękach bujać 11 kg to nie łatwa sprawa :-) Pogłaskać, położyć i zodstawić w łóżeczku to ja tak do tej pory robilam.
          • ambivalent Re: Problem z usypianiem roczniaka 06.10.14, 20:38
            Nie musisz nosic na rekach :)
            A nie da sie uspic na klacie? Ja mam przy lozeczku syna ikeowska finke. Siedze tam z Mlodym na klacie (15 miesiecy), syn odplywa, z reguly, w 10 minut. Przekladam go do jego lozeczka, Mlody spi sam do 5 rano.
            Ale to moje drugie dziecko. Przy pierwszym wydawalo mi sie, ze dziecko powinno na jakims etapie zasypiac w lozeczku samo :D
            • ambivalent Re: Problem z usypianiem roczniaka 06.10.14, 20:40
              Dodam tylko, ze za nic w swiecie nie zamienilabym tego sposobu usypiania na inny. Ja to po prostu kocham :) Wtulony dzieciak zasypia sluchajac bicia twojego serca, co moze byc lepszego? Jeszcze dwa lata a nie da sie tak usiasc z dzieckiem, bo dlugie i chude konczyny beda wszedzie wystawac :D
              • rozka26 Re: Problem z usypianiem roczniaka 06.10.14, 22:17
                No dziewczyny jak na razie to usypianie przez położenie się razem Działa :-)Także dziękuję za radę. Zobaczę jak nam jutro pójdzie. Bo dziś mała mało spala w dzień, więc nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca. Faktycznie mile uczucie jak dziecie się wtula w mamę i zasypia. Pewnie kiedyś za tym zatesknie. Myślę, że u mojej córki przy usypianiu pierś gra główna rolę.
                • Gość: maddie Re: Problem z usypianiem roczniaka IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 07.10.14, 09:05
                  Piers nadal jest wazna bo ona ma DOPIERO roczek!
                  Takze piersi nie wydzielaj, zasypiajcie razem, obok siebie, na piersi lub nie. Korzystaj z tego bo to juz nie wroci nigdy, dzieci tak szybko rosna....
                  • rozka26 Re: Problem z usypianiem roczniaka 07.10.14, 13:43
                    Dzięki za odp. Na razie cycuś górą! Dziś znów zasnęła przy piersi i położyłam ją potem do swojego łóżeczka.
    • mad_die Re: Problem z usypianiem roczniaka 06.10.14, 16:45
      Po prostu połóż się z nią i zaśnijcie razem - czy to takie trudne?
      • dobramama2 Re: Problem z usypianiem roczniaka 06.10.14, 21:54
        Czasmi po całym dniu opieki nad dzieckiem chciałoby sie miec troche czasu dla siebie i męża :)
        • rulsanka Re: Problem z usypianiem roczniaka 07.10.14, 18:58
          Dlatego warto kłaść się z dzieckiem w łóżku dziecka, które powinno być na tyle duże by rodzic się zmieścił. A gdy już dzieciątko zaśnie, można szaleć z mężem całą noc w łóżku małżeńskim. Ja tam nie przepadam za małym sublokatorem w moim łóżku. Ale w łóżku dziecka usypianie jest cudowne.
          • rozka26 Re: Problem z usypianiem roczniaka 07.10.14, 22:16
            Córa na razie śpi w łóżeczku turystycznym wiec ja tam się nie zamieszczę:-)
            • rulsanka Re: Problem z usypianiem roczniaka 08.10.14, 07:55
              Zamieniłabym łóżeczko na normalne łóżko (lub materac na podłodze), na dłuższą metę to się opłaci. Bo i tak ta zmiana was czeka. A w ten sposób będziesz miała ułatwione usypianie.
        • mad_die Re: Problem z usypianiem roczniaka 07.10.14, 20:51
          No to chyba szybciej ten czas się będzie miało , jak dziecko zaśnie bez płaczu i zbędnych ceregieli na piersi mamy czy obok mamy, nie?
          Tata powinien jak najbardziej tez przy tym zasypianiu uczestniczyć, wtedy mama karmi a tata może być obok i gadać z mamą - to jest bardzo wartościowy czas dla męża i żony, którzy teraz są również tatą i mamą.
          • rozka26 Re: Problem z usypianiem roczniaka 07.10.14, 22:13
            W czasie kiedy ja leżę z mała i karmie ja to mąż sprząta mieszkanie, albo odpoczywa po pracy. Co innego kiedy jest sobota rano- wtedy leżymy całą trójka razem i wygłupiamy się.
        • kriss_1 Re: Problem z usypianiem roczniaka 08.10.14, 14:35
          Dlatego warto nie walczyć z dzieckiem tylko położyć się z nim i szybko uśpić. A czasami tego czasu nie ma z małym dzieckiem- albo jest go mniej- i z tym się trzeba na jakiś czas pogodzić, nawet jakby się chciało go mieć.
    • akn82 Re: Problem z usypianiem roczniaka 07.10.14, 20:53
      Ludzie się zmieniają. Dziecko też człowiek ergo zaakceptuj nowy stan rzeczy i wymyśl inną formę zasypiania :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka