Dodaj do ulubionych

Problem z usypianiem 2 latki

14.09.15, 22:18
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z usypianiem mojej dwuletniej córki. Nie wiem gdzie dokładnie tkwi problem z jej usypianiem. Otóż córa przeważanie zanim zaśnie bardzo płacze i robi wszystko żeby nie zasnąć. Dosłownie chodzi, biega, skacze po łóżku, gada po swojemu zamiast spać a widać po niej, że jest zmęczona już. Ona potrafi nawet o 24 robić wszystko żeby nie zasnąć, wykańczając przy tym mnie i męża. Może napiszę jej harmonogram snu w ciągu doby:
Wstaje dość późno około 8-9 rano
Drzemka popołudniowa około 13-14 (śpi 2-3 h) dość długo też
I tu mamy największy problem my z mężem kładziemy się spać około 23, córa z nami, bo wczesniej nie chce (wyrywa się i wrzeszczy jak chcemy ją położyć wcześniej).
Aha, dodam, że karmię małą piersią no i w nocy mam kilka pobudek na pierś i może potem dlatego rano musi dłużej spać mała żeby nadrobić te pobudki nocne?

Gdzie może być błąd z naszej strony? Wiem, że dzieci powinny chodzić spać po kąpieli i kolacji około 20-21. A nasza mała chodzi o 23, albo i później, bo wcześniej ani jej w głowie spanie.
Obserwuj wątek
    • akn82 Re: Problem z usypianiem 2 latki 14.09.15, 22:28
      Mieliście/próbowaliście skrócić drzemki dzienne? Jak poszło?
      • rozka26 Re: Problem z usypianiem 2 latki 15.09.15, 12:04
        Próbowałam skrócić drzemkę do 2 h snu, ale też bez zmian. Już nawet sąsiadki mnie pytają czy wszystko ok? Bo mała tak płacze głośno w nocy .
        • akn82 Re: Problem z usypianiem 2 latki 15.09.15, 13:25
          2 godziny snu to bardzo dużo.
          Co się działo kiedy córa w ogóle nie poszła spać?
          Sprawdźcie. Nie jestem zwolenniczką wymuszania na dzieciach godzin snu,ale może warto spróbować?
          • Gość: Bkox Re: Problem z usypianiem 2 latki IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.15, 19:49
            Myślę że czas zrezygnować z drzemki
          • rozka26 Re: Problem z usypianiem 2 latki 16.09.15, 13:48
            Parę dni temu nie położyłam jej spać w ciągu dnia - efekt - mała sama padła o g. 17
            • 8ula Re: Problem z usypianiem 2 latki 16.09.15, 14:17
              Syn tez tak późno chodził spać bo jego drzemka popołudniowa trwała od godz 12 do 17 nawet 18 czasami , jak położyłam kolo 11 to nie miało to znaczenia budził się koło 17 , syn w wieku 2 lat zrezygnował sam z drzemki i zasypiał kolo 19 czasami 20 i wstawał 7 , warto próbować rezygnować z drzemki parę dni i zobaczyć jakie efekty a jak już jest padnięta kolo 17 wyjść na spacer , wrócić zrobić kolacje wykąpać i koło 19 próbować usypiać
              • rozka26 Re: Problem z usypianiem 2 latki 16.09.15, 17:48
                I tak też właśnie zrobię, znowu spróbuje jej nie kłaść w ciągu dnia i zobaczę jaki będzie efekt, póki co....jest godzina 18 i mała się trzyma, także zobaczymy co będzie wieczorem no i w nocy. A tak swoją drogą to synuś twój naprawdę lubi pospać....tyle godzin,wow!
                • 8ula Re: Problem z usypianiem 2 latki 16.09.15, 20:57
                  No warto się pomęczyć parę dni , później będzie to z korzyścią dla wszystkich :-) synek juz ma 7.5 lat ale pamiętam ten okres i nie wspominam go dobrze bo wszystkim dawało się we znaki , fakt w ciągu dnia miałam spokój , natomiast wieczorem to już wesoło nie było :-( ale odkąd zrezygnował z drzemki to wszyscy odetechnelismy z ulgą :-) powodzenia trzymam kciuki aby się udało :-)
            • akn82 Re: Problem z usypianiem 2 latki 18.09.15, 18:41
              I spała już do rana?
              Nasza córka miała taki etap przejściowy. W przedszkolu nie szła spać, zasypiala w drodze do domu po 17 i spała do rana. Nie widzę w tym nic niepokojącego.
              • rozka26 Re: Problem z usypianiem 2 latki 19.09.15, 12:31
                Wow, zasypiała o 17 i spała do rana.No to nieźle :) Problem w tym, że nasza jak uśnie o g. 17 to pośpi 2h i dalej zabawa na całego aż do 24 godziny. Wczoraj położyłam ją na 2h 14-16. Efekt? Znowu szaleństwo małej do g. 00.30. Ale hit bo pierwsza podudka była dopiero o 5 rano. A nie jak zawsze po 3 h snu.
                • akn82 Re: Problem z usypianiem 2 latki 19.09.15, 13:12
                  U niej rano to okolice 5, niestety zawsze tak było. Trwało to długo bo chyba koło 2 miesiące.
                  Co to znaczy że położyłas ją na dwie godziny? A ona się sama nie dopomina snu? Jaki masz wpływ na te drzemki, budzisz ją? Czemu nie można zbudzic jej po godzinie v czy pół? Może niech drzemie w dużym pokoju przy wszystkich odglosach domowych?
                  • rozka26 Re: Problem z usypianiem 2 latki 19.09.15, 22:42
                    Nie,właśnie nie dopomina się snu. Ona jest jak mały robocop :) Dziś szalała z kolegą, biegali po dworze przed domem. Było to około g. 18. Czyli już dawno powinna spać bo na pewno się zmęczyla. Tak więc przed godziną 22 położyłam ją do łóżka, ja obok no i znowu darcie na całego, bo przecież po co spać.
          • rozka26 Re: Problem z usypianiem 2 latki 19.09.15, 12:34
            I kolejna próba za nami. Nie położyłam jej znowu spać. To znów efekt odwrotny do zamierzonego. Czyli dziecko przemęczone, przebodźcowane, nie umiała spokojnie zasnąc i ryk był nie z tej ziemi znów do g. 24. Masakra po prostu.
            • aqua48 Re: Problem z usypianiem 2 latki 19.09.15, 17:17
              rozka26 napisała:

> I kolejna próba za nami. Nie położyłam jej znowu spać. To znów efekt odwrotny d
              > o zamierzonego.

Budź ją wcześniej - ok 8.00 i kładź ją spać na godzinę po obiedzie, nie na dwie i późno. Budź ją i zabieraj na spacer. A wieczorem wypracujcie sobie rytuał zasypiania. Tzn kolacja, mycie kładzenie się do łóżka przy jednym z rodziców, ciszy i przyciemnionym świetle. Jak rozrabia, skacze, chce się bawić, kładź, przykrywaj kołdrą i powtarzaj że teraz jest czas spania i ma leżeć spokojnie, a Ty przy niej posiedzisz i będziesz pilnować, żeby się czuła bezpiecznie. Przez pierwszy tydzień może być ciężko, ale się przyzwyczai, jeśli się nie złamiesz.
            • ciociazlarada Re: Problem z usypianiem 2 latki 21.09.15, 22:54
              Miałam podobnie, z tym że mała chodzi do żłobka więc w ciagu tygodnia był luz bo w żłobku panie miały prikaz żeby ją budzić po max. 1h. Za to w weekend masakra, zazwyczaj gdzieś jezdzimy i potrafiła zasnąć o 17 w samochodzie lub na rowerze (!!!) a potem szaleć do 23.

Pomogło mi 1) odstawienie w nocy. Odkąd skończyła 2 lata z hakiem odstawialam ją stopniowo w nocy, udało się. Karmilam w dzień jeszcze przez 8 mcy, potem odstawila się zupełnie sama. 2) pilnuję w weekendy żeby nie spala w dzień. Mycie, książeczka, przytulanie i o 20 w łóżku. Odkąd nie je w nocy śpi jak beton do 7.30, w weekend dłużej. 3) w żłobku babki pilnują zeby nie spala dłużej niż 1h.

2 lata to ciężki okres jesli chodzi o spanie. U nas się poprawiło z czasem. Gdyby mi ktoś powiedział wtedy że moje dziecko prześpi jak kamien całą noc w swoim łóżku to bym nie uwierzyła. Trzymam kciuki!
              • rozka26 Re: Problem z usypianiem 2 latki 22.09.15, 10:17
                Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Faktycznie póki co pomaga nam jeśli obudze małą po 1,5 h snu i dzięki temu usnela bez krzyku i dość szybko o g. 22. No tylko że nie wiem czemu budziła się co godzinę z płaczem. A z tym odstawianem nocnym piersi będzie kłopot, bo jak w nocy jej nie dam to ryk jest na cały głos. Domyślam się tylko że pewnie dlatego się budzi w nocy,, na pierś ''. Ona jest cycoholikiem.
                • ciociazlarada Re: Problem z usypianiem 2 latki 22.09.15, 10:42
                  To normalne, u mnie tez tak bylo.
                  Mialam motywacje, bo pracuje na caly etat i bylam tym nocnym karmieniem po prostu juz zmeczona. Odstawilam "bez przemocy", tj. tlumaczylam spokojnie ze w nocy mleko spi i musi sie wyspac. Owszem byly ryki, ale stosowalam metode zdartej plyty i oferowalam przytulenie w zamian. Po kilku tygodniach zaczela przesypiac cale noce, teraz trudna ja wyciagnac z lozka rano.
                  • rozka26 Re: Problem z usypianiem 2 latki 22.09.15, 12:30
                    No to dzięki za pocieszenie :) Też jej mówię jak jest noc że ,,w nocy mleczko śpi i cycy śpią'', ale ten tekst wywołuje u niej darcie na całego. Jak chce ją przytulić jak wtedy płacze, to wyrywa się i nie chce. No ale prędzej czy później musi nastąpić odstawienie od piersi, bo nie wyobrażam sobie wstawać o 5 lub 6 rano do pracy a wcześniej budzić się co godzinę przez całą noc.
    • blaue777 Re: Problem z usypianiem 2 latki 24.09.15, 14:51
      Ja budziłam po godzinie drzemki (roczne dziecko), potem przestała w ogóle spać w dzień. U nas pomagła zmiana łóżka, w niemowlęcym nie zasnęła chyba ani razu, a w takim większym to się kładła i nas wyganiała z pokoju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka