Dodaj do ulubionych

zaborcza corka

IP: *.cable.smsnet.pl 08.03.16, 19:10
Witam,
Jestem mama 10 latki.Nie ma z corka problemow wychowawczych ani szkolnych.Jest lubiana przez dzieci.Ale ostatnio pojawil sie problem.Corka ma przyjaciolke ktora bardzo lubi.Spotykamy sie czesto rowniez towarzysko z jej rodzicami.Przyjaciolka corki teraz bardziej sie koleguje z inna kolezanka.Niestety widze ze jest super jak sa we dwie,jak tylko pojawi sie osoba 3 juz jest zle.Przyjaciolka powiedziala mojej corce ze "moja corke juz dobrze zna i teraz chcialaby poznac inne kolezanki"Ja to rozumiem .Ale jak jej to wytlumaczyc by bawila sie z innymi kolezankami rowniez(bawi sie z innymi ale nie nie jest taka szczesliwa jak z swoja przyjaciolka) a nie tylko dobra zabawe upatruje z swoja przyjaciolka.Teraz nadchodzi pora wycieczki szkolnej i przyjeciolka nadal nie chce byc w pokoju z moja corka chce poznac inne kolezanki.Widze ze corka zaczyna sie sama izolowac od towarzystwa.Corka zastanawia sie ktora kolezanka jej "pozwoli"byc z nia.Jakiech argumentow mam uzyc w rozmowie z corka?Widze ze chodzi smutna.Duzo z nia rozmawiam.Wszystko mi mowi.Mamy dobry kontakt.
Widze ze corka to upatruje jako swoj "problem"bo mowi mi "wiesz mamusiu Kasia tez ma taki sam problem jak ja bo nie wiem z kim byc w pokoju"
Prosze o pomoc-jak z corka rozmawiac by zrozumiala i jakich rad jej udzielic.Dziekuje
Obserwuj wątek
    • verdana Re: zaborcza corka 10.03.16, 09:55
      "Zaborcza córka"? Jesli wychodzisz z założenia, ze córka, jednoznacznie odtrącona przez najbliższą przyjaciółkę jest zaborcza, bo próbuje odzyskać przyjaźń, to może lepiej w ogóle z córką nie rozmawiaj. To, przez co przechodzi córka to niestety norma w tym wieku. Przyjaciółka zwyczajnie już nie chce z nią się bawić, a to zawsze jest ciężkie do przeżycia, dla dorosłych także. Przyjaciółka wcale "nie chce poznać innych", tylko taktownie usiłuje spławić Twoją córkę. Jedyne co można zrobić, to wyrazić współczucie, przytulić, zabrać na lody i zacząć zapraszać do domu inne koleżanki, przy okazji maksymalnie rozluźniając kontakty z tamtą dziewczynką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka