Dodaj do ulubionych

dziwne rysunki

08.11.06, 11:20
mój synek ma 6 lat, od jakiegoś roku rysuje dziwne rysunki tzn. czaszki,
szkielety, strzelające roboty i krew i inne tego typu obrazki, na początku
nie zwracałam na tą treść uwagi muśląc że ma wubujałą wyobraźnie, jest
normalnym bardzo pogodnym dzieckiem, bardzo lubi sie wygłupiać i śmiać, nie
jest jakims ponurakiem, ale zaczynam się martwic tymi rysunkami, oczywiście
jak go poproszę żeby narysował coś innego robi to dla mojej przyjemności, czy
w związku z tym powinnam iść z nim do psychologa?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: dziwne rysunki IP: *.chomiczowka.waw.pl 09.11.06, 15:36
      A czy przypadkiem nie ogląda takich bajek , bądź gier komputerowych?
      • mamapiotrka1 Re: dziwne rysunki 10.11.06, 09:53
        komputera w domu nie mamy, a bajki cóż różne ogląda więc tez się pocieszam, że
        to może być wpływ bajek ale oby to nie był zły wpływ i nie odbił sie na jego
        przyszłości, niestety w domu jestem dopiero o 17:30 i nie bardzo mam wpływ na
        to co ogląda, rozmawiam z nim i tłumaczę, że to są tylko bajki, kiedyś nawet
        zablokowałam kanały z bajkami na kilka tygodni i pozwalałam babci odblokowywać
        tylko na jedną ale on ma taką wyobraźnię że i bez bajek rysował takie rzeczy

dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam
        • scher Re: dziwne rysunki 22.12.06, 18:36
          mamapiotrka1 napisała:

> kiedyś nawet zablokowałam kanały z bajkami na kilka tygodni

Czemu nie zablokowałaś na stałe? To od ciebie zależy, jak dziecko korzysta z
          telewizji.

Sz.
        • malgoska13 Re: dziwne rysunki 27.12.06, 22:02
          jak to nie masz wpływu na to co oglada? To zkim on siedzi cały dzień? Kto
          pozwala mu na takie bajki?
    • ekspert_femmeritum Re: dziwne rysunki 12.11.06, 22:42
      Chłopcy często rysują dramatyczne sceny zainspirowani filmami i opowieściami
      rówiesników. Cechą charkterystyczną twórzcości sześciolatków jest rysowanie scen
      batalistycznych. Piszesz, że synek Twój ma pogodne usposbienie i w jego
      zachowaniu nie spostrzegasz nic co budziłoby lub umacniało Twój niepokój
      spowodowany rysunkami. Wobec tego nie ma powodu do martwienia się. Rozmawiaj z
      synem na temat jego rysunków. Jezeli jakieś sceny nie pdobają się Tobie powiedz
      mu o tym.
      • mamapiotrka1 Re: dziwne rysunki 15.11.06, 14:49
        bardzo dziękuje za odpowiedź. Rozmawiamy z synkiem na temat tych rysunków i
        widzę, że rozmowy na niego działają w ten sposób, że dla mamusi rysuje "ładne"
        rysunki, a dla siebie nadal te "nieładne" (według mnie). Chyba będę go nadal
        obserwować i może faktycznie z tego po prostu wyrośnie. Pozdrawiam i jeszcze
        raz dziękuję.
        • verdana Re: dziwne rysunki 16.11.06, 00:14
          Moi synowie tez rysują takie rysunki.
          Trudno iść ze starszym do psychologa - sam ma 23 lata i za parę miesiecy będzie
          psychologiem. Moim zdaniem - wszystko w normie. A rysunki mamie nie musza się
          podobać.
          Zastanow się też, czy Twoj syn jest silny - moze to jakieś odreagowanie?
          Pokazuje w ten sposób, ze jest silniejszy od innych i moze ich pokonać? Ale
          wątpię. Raczej po prostu lubi takie rysunki, jak to chlopcy.
          • mamapiotrka1 Re: dziwne rysunki 16.11.06, 08:58
            faktycznie masz rację, on na niektórych rysunkach rysuje siebie jak strzela,
            bije się i zawsze wygrywa, przeważnie zresztą tą drugą osobą na rysunkach jest
            5 letni syn mojej siostry. Hmm nie myślałam o tym w ten sposób ale dziękuję.
        • iwpal Re: dziwne rysunki 22.12.06, 14:18
          Te rysunki nie sa "nieładne", one pozwalają mu postawić siebie w sytuacji kogos
          silniejszego, kto ma moc albo narzędzie mocy. To nie patologia, ale
          sygnał "chce być prawdziwym meżczyzną"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka