Dodaj do ulubionych

Kłamstwa dzieci

11.01.07, 23:48
Moje dziecko-11 letni syn często kłamie bez powodu. Nie potrafię go tego
oduczyć mimo wielu prób.Tłumaczę jak ta zdarta płyta, czasem to już sama
siebie nie mogę słuchać.Mam nadzieje że z tego wyrośnie......
Obserwuj wątek
    • scher Re: Kłamstwa dzieci 12.01.07, 08:48
      edi-76-76 napisała:

> Moje dziecko-11 letni syn często kłamie bez powodu. Nie potrafię go tego
      > oduczyć mimo wielu prób.Tłumaczę jak ta zdarta płyta, czasem to już sama
      > siebie nie mogę słuchać.Mam nadzieje że z tego wyrośnie......

Nie wyrośnie raczej, bo sądzę, że popełniasz jakis błąd. Najprawdopodobniej
      marudzeniem i zrzędzeniem tylko rozzuchwalasz dziecko. Rodzice powinni byc
      konsekwentni w działaniu, a dziecko powinno odczuwać negatywne skutki swoich
      niewłaściwych zachowań.

Może być też tak, że Twoja nadmiernie krytyczna postawa wobec dziecka powoduje,
      że prawda mu się zbyt mocno nie opłaca. Lepiej skłamać i odpękać marudzenie
      matki, niż powiedzieć prawdę - bo wtedy to się dopiero zacznie! Wobec błędów
      dziecka, gdy powie prawdę, też warto mieć stonowane reakcje - a prawdę docenić.

Sz.
      • verdana Re: Kłamstwa dzieci 12.01.07, 12:45
        A co to znaczy "kłamie"? W jakich sprawach kłamie? Czy np. oszukuje w sprawie
        stopni, czy swego życia osobistego?
        Bo dziecko moze powiedzieć "W szkole nic ciekawego nie było, nic się nie
        dzialo" - a dostał trzy jedynki. Wtedy to jest ewidentne kłamstwo ( w motywy
        nie wnikam, czasem winni są sami rodzice, czasem nie).
        Ale dziecko moze też powiedzieć "W szkole nic ciekawego nie było, nic się nie
        działo" - mimo że pokłócił się z najbliższym przyjacielem, zgubił ukochana
        maskotkę i teraz okropnie mu przykro. Wtedy to nie jest kłamstwo, tylko ochrona
        swojej prywatnosci.
        Niektórzy rodzice wymagają od dzieci, aby zwierzały im sie ze wszystkiego, a
        ukrywanie spraw osobistych uznają za klamstwo. Wtedy dziecku nic nie pozostaje
        innego jak nie mowić prawdy.
        • street_pop Re: Kłamstwa dzieci 18.01.07, 16:00
          Może tez kłamac ze strachu przed czymś (konsekwencjami) albo w Waszej rodzinie
          dzieje się coś złego. Może nieświadomie zaniżacie jego poczucie własnej wartości
          a on kompensuje je sobie właśnie kłamstwami-konfabulacjami tj. np. opowiada coś
          nieprawdziwego, co dotyczy jego samego, a co jest niezgodne z prawdą by podnieśc
          swoją wartośc w oczach innych albo/i zwrócic na siebie uwagę). Każda z tych
          "opcji" jest bardzo niekorzystna dla dziecka :-( Może widzi, że sami czasem
          kłamiecie i odnosicie w ten sposób jakies korzyści (np. dzwoni telefon a rodzic
          mówi: odbierz i powiedz, że mnie nie ma) - takie "niewinne" przekazy a mogą
          wyrzadzic wiele szkody bo uczą takich postaw. A może po prostu uniezależnia się
          od Was psychicznie nie chce Was wprowadzac w swoje tematy?

Do tego możecie dojśc tylko Wy - rodzice.
    • aiczka Re: Kłamstwa dzieci 25.01.07, 17:15
      A co to znaczy "bez powodu"? W jakich sytuacjach to występuje? Czy chodzi o
      opowiadanie kolegom, że jego tata jest astronautą czy o zmyślanie na temat "jak
      podarłem spodnie"?
      W niektórych przypadkach może pomóc uświadomienie mu, że po prostu nie musi
      kłamać. Ze jeśli nie chce o czymś rozmawiać, to może to po prostu powiedzieć.
      Albo, że każdemu się zdarza zniszczyć ubranie i nie musi zwalać winy na psa
      sąsiadów, bo przecież i tak byście go za to nie ukarali (to ostatnie oczywiście,
      jeśli jest prawdą).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka