IP: 86.56.112.* 06.06.07, 22:30
Dzien dobry:)
Moj syn ma 15 miesiecy i nie wiem jak mam juz do niego mowic ze nie wolno
bawic sie przy kuchence...
Caly czas podchodzi do niej i wlacza a potem mowi mi ze nie wolno tak robic .
Kiedys ja wlaczyl ja tego nie widzialam a tam byla patelka z olejem
naszczescie poczulam w pore i jeszcze nic sie zlego nie stalo.Kiedys za to
dalam mu klapsa choc nie niebije go i nie chce tego robic ale juz nie wiem
jak mam mu to wytlumaczyc ze tak nie wolno!

Prosze o rade....
Serdecznie pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mariuscho Re: karanie 07.06.07, 01:05
      Lepiej jest czymś małego zająć niźli karać, ale oczywiście wtedy nie zrobisz wiele. Jednak warto próbować różnych sztuczek zanim się ukarze.
      Możesz również zabezpieczyć kuchenkę krzesłami czy czymś dużym podczas swojej nieobecności w kuchni (co raczej wzmoży ciekawość i determinację malca), a na zainteresowanie synka kuchenką dużo nie wskurasz, bo sama dajesz mu temat do zainteresowania - gotujesz, smażysz, garnki, baniaczki, czajniczki, noże, krojenie, struganie i różne różniaste - ahm, to dla dzieciaczka w tym wieku, który podejrzewam niedawno podniósł się z raczkowania do chodzenia, jest czymś fascynującym (co mama tam robi) i tu raczej proponuję: tak synku to jest kuchenka, super ekstra rzecz, ale również bardzo niebezpieczna, a teraz popatrz tu mam coś lepszego dla ciebie. I w tym momencie, albo poświęcasz mu chwilę czasu i pobudzasz zainteresowanie w innej rzeczy (tylko z pewnością synek wróci po chwili do kuchni sprawdzić dlaczego mama zostawiła go z tą nową niesamowitą rzeczą, a sama zajęła się tą niebezpieczną kuchenką), albo do jasnej anielki niech twój zapracowany mąż podniesie swój tyłek sprzed telewizora i zajmie się trochę dzieckiem (co wyjdzie obojgu na zdrowie).
      Karać dopiero jeśli będziesz w 105 % pewna, że podjęłaś wszelkie środki zapobiegawcze i żaden z nich nie zaskutkował.
      Życzę radości.
      I z humorem do syna. :-)
      Pozdrawiam
    • scher Re: karanie 07.06.07, 08:01
      Nic nie poradzisz (z doświadczenia). Trzeba przeczekać. Ten typ tak ma.
    • steffan Re: karanie 08.06.07, 11:07
      widziałam gdzieś osłonę zabezpieczajaca palniki przed dziećmi, ale sama jestem
      zwolenniczką nauczenia malucha - bo gdy będziesz u kogoś, a osłony nie
      będzie.... w wieku 15 mies. rzeczywiście niewiele mozna zdziałać poza
      nieustannym tłumaczeniem 200 razy dziennie i odwracaniem uwagi. i oczy wokół
      głowy.
    • Gość: ... Re: karanie IP: 62.87.178.* 08.06.07, 17:36
      Porozmawiaj z nim o tym,ze tak nie wolno robic,bo moze stac sie cos zlego..
      • scher Re: karanie 08.06.07, 17:50
        Gość portalu: ... napisał(a):

> Porozmawiaj z nim o tym, ze tak nie wolno robic

:-D
        • verdana Re: karanie 08.06.07, 17:58
          Najlepiej wywieś mu stosowny napis nad kuchenką:-)
          • scher Re: karanie 08.06.07, 18:00
            verdana napisała:

> Najlepiej wywieś mu stosowny napis nad kuchenką:-)

Cyrylicą! - dla lepszego uświadomienia wagi problemu;-)
            • gucci77 Re: karanie 15.06.07, 22:32
              niestety to trzeba przeczekać... ciekawość jest silniejsza niż jakakolwiek kara...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka