nisia29.net 03.09.07, 22:35 mam 3 letnią i 20 miesięczna córki. starszej nie mogę woóle zmusić do samodzielnego jedzenia obiadów. młodszej to poprostu jeszcze nie wychodzi. co robić bo mam juz dość ciągłego karmienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexxa6 Re: samodzielne jedzenie 04.09.07, 09:59 gdy będziesz zmuszać dziecko do samodzielnego jedzenia,będzie mu się to kojarzyło z przykrą czynnością,trzeba cierpliwie i konsekwentnie sprawić by córka sama z siebie nabrała ochoty, urozmaicić posiłki,zadbać o miłą,sympatyczną,przyjazną atmosferę przy stole,by dziecko z radością a nie z przymusem siadało do jedzenia.Chwalić gdy uda jej się samodzielnie zjeść,sprawić jej atrakcyjne dziecinne sztućce ,talerzyk,kubeczek. vanilla-cafe.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_dabrowska Re: samodzielne jedzenie 04.09.07, 10:12 Podpisuje sie pod tym co powyżej. jedzenie nie może byc walką. Dziecko powinno samo decydowac o tym co je. Niemal każde dziecko lubi wyjadac kluski z miski jesli może robić to łapką i nikt nad nim nie wisi... Już 14 miesięczny malec może chwytac w łapke coś do pogryzania...warto dawać tu tyle autonomii ile tylko dziecko uniesie:)) Pozdrawiam JD Odpowiedz Link Zgłoś