Gość: mama IP: *.tvk.torun.pl 11.11.07, 17:36 prosze o podpowiedzi w jakim wieku (miesiącu)powinno się wysadzać dziecko na nocnik? jak to powinno wyglądać? z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzena604 Re: kiedy nocnik 11.11.07, 22:09 Moja teoria jest taka: jak dziecko jest gotowe. U nas się sprawdziła. Badania mówią, że większość dzieci jest w stanie kontrolować potrzeby fizjologiczne ok.2 roku życia (oczywiście są też dzieci, które robią to wcześniej i dzieci, które robią to później). Jest jeszcze tak warunek,że dziecko musi umieć zasygnalizować potrzebę, czyli np. powiedzieć siu-siu (jak nie mówi, to nie masz się co za to zabierać). Pierwszy raz próbowałam namówić syna na nocnik jak miał ok. półtora roku-trwało to 2 dni i dałam sobie spokój, bo wszystko miałam zasikane, a maluch kompletnie nie kumał, o co mi chodzi. Pół roku później zaskoczył po kilku godzinach. Kilka razy sie zsiusiał, a potem sam zaczął siadać na nocnik. Jak to powinno wyglądać? Daj dziecku wcześniej nocniczek do zabawy-niech się oswoi. Pokazuj jak się siada. A jak już będziesz chciała, żeby dziecko siusiało, to zwiń wszystkie dywany i niech malec biega po domu bez majteczek i co chwilę zachęcaj. Jak się uda, to zrób z tego wielkie święto, daj jakąś nagrodę. Sama zobaczysz, czy dziecko wie o co Ci chodzi. Życzę powodzenia. Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_dabrowska Re: kiedy nocnik 12.11.07, 15:58 Prosze przeczytac nasze teksty o przyzwyczajaniu do nocnika, wszystko tam opisalismy KROK po KROKU :)) Pozdrawiam JD Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: kiedy nocnik 12.11.07, 19:13 Synek ma 2 latka i 3tyg.Dopiero od kilku dni sygnalizuje potrzebe oddawania moczu.Jeszcze kilka dni temu nie czul gdy chcialo mu sie siusiu.Kupke robi na toalete od miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś