hopla1 22.01.08, 01:18 moja 5letnia córka jest bardzo wstydliwa,gdy ktoś przychodzi do domu , ona ucieka do drugiego pokoju.co robić?już brakuje mi pomysłów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jaga Re: wstydliwe dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 11:40 Moja ma 9 lat i też się tak zachowuje. Żadna metoda nie skutkuje, nie będę się z nią szamotać, więc sobie odpuściłam zmuszanie do towarzyskich kontaktów z moimi znajomymi i czekam, aż to minie. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_dabrowska Re: wstydliwe dziecko 24.01.08, 14:49 A cóż w tym złego? Może jest nieśmiała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: wstydliwe dziecko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 19:14 Trudno jest zaakceptowac kochającej mamie, która chciałby aby jej dziecko ze wszystkim radziło sobie dobrze, że jej dzieiśtko w jakiejś dziedzinie niedomaga. Rozumiem bo również to znam. Od strony prywatnej i zawodowej. Doświadczenie mnie nauczyło, ze czasami najlepiej robi zaakceptowanie faktu. Twoja córka jest nieśmiał, wrazliw i nie ma w ty nic złego. Twoje zadanie sprowadza się do tego , że musisz jej pokazywać jak należy się zachowywać. Chwal małą, dostrzegaj jej mocne strony, mów o tym, ze jeseś dumna z jakichś jej małych sukcesów, bezpośrednio do niej i w jej obecności do życzliwych osób, które mała akceptuje. nie mów przy niej, że jest nieśmiała. Nie załamuj się niepowodzeniami. Nie zmuszaj dorecytowania wierszyków na forum rodzinnym, czasami Odpowiedz Link Zgłoś
hopla1 Re: wstydliwe dziecko 25.01.08, 00:23 BARDZO DZIĘKUJĘ ZA POMOC I RADY,TYLKO MARTWIĘ SIĘ,ŻE W SZKOLE DZIECI MOGĄ JEJ DOKUCZAĆ LUB NAŚMIEWAĆ SIĘ Z KAROLINY.ONA TO BĘDZI BARDZO PRZEŻYWAĆ BO JEST WRAŻLIWA.I TO MNIE MARTWI...POZDRAWIAM . Odpowiedz Link Zgłoś