Gość: kasia IP: 194.242.39.* 04.06.08, 08:19 Bardzo proszę o radę. Moja 8 letnia córka jest bardzo wrażliwa. Bardzo przeżywa wszystko co się wokół niej dzieje a ja nie wiem jak sobie z tym radzić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mskaiq Re: nadwrażliwość 8-latki 04.06.08, 11:22 Nadwrazliwosc bierze sie zwykle ze strachu albo z zalu. Ucz ja przelamywac te emocje. Jesli chodzi o zal to zwykle pojawia sie kiedy utozsamiamy sie z cudzym nieszczesciem albo kiedy przezywamy wlasne. Staraj sie za kazdym razem kiedy jest nadwrazliwa znalesc przyczne tej nadwrazliwosci. Nastepnie probuj pokazywac Jej co robo zle, co trzeba zmienic. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.ulrich-zaleska Re: nadwrażliwość 8-latki 06.06.08, 22:00 Witam Zapraszam na początek do lektury: www.edziecko.pl/starsze_dziecko/1,79350,3875153.html Proszę napisać jeśli będzie miała Pani dodatkowe pytania. Pozdrawiam E U-Z Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_m8 Re: nadwrażliwość 8-latki 06.06.08, 22:19 Witam. Mam syna, który za miesiąc będzie mial 8 lat. Również uważam ze jest nadwrażliwy. Wszystko bierze sobie bardzo do serca, w dodatku bardzo się boi kogoś skrzywdzić. Zarówno psychicznie, jak i fizycznie (o wiele mniejsi chlopcy mu dadzą radę, ponieważ on boi się oddać, że mogłby zrobić krzywdę) Za naszym psem, ktory zdechl prawie 3 lata temu, nadal potrafi mu łza stanąć w oku. Ma zbyt dużo empatii w sobie (podobnie jak ja) płacze, gdy komuś dzieje się krzywda. Jak go "wzmocnić" Odpowiedz Link Zgłoś