Dodaj do ulubionych

dziecko wstydzi się nagości

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.09, 18:27
Witam serdecznie,
Jestem mamą 6,5 letniego syna.
Od tygodnia powrócił następujący problem: syn nie toleruje, gdy założę koszulkę z krótkim rękawkiem a już nie daj Boże z dekoltem, wtedy widzę jakieś zażenowanie w jego oczach, odwraca głowę na mój widok, nie chce się przytulać.Nie ma mowy o tym,żebym założyła rybaczki lub koszulkę na ramiączkach.Jest to dla mnie krępujące i martwi mnie to zachowanie.
Gdy miał 3,5-4 lat również tak się zachowywał ale potem jakoś mu to przeszło i nawet mogłam założyć sukienkę.
Dla wyjaśnienia: chodzimy zawsze ubrani w domu, kontrolujemy programy tv, które ogląda, internet też dlatego nie mógł natrafić na jakieś gorszące obrazy.
Proszę o pomoc, gdyż czuję,że cierpią na tym moje kontakty z synem, a nie zamierzam latem biegać w piance do nurkowania :)

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zarzycka.anna Re: dziecko wstydzi się nagości 11.03.09, 13:00
      Witam,
      Jak rozumie Pani zachowanie syna i jak Pani reaguje? Nie wiem czy
      dobrze to zrozumiałam, że żeby był kontakt pomiędzy Panią a synem to
      Pani godzi się na jego "warunki". Co to znaczy, że nie ma mowy, żeby
      założyła Pani rybaczki lub koszulkę na ramiączkach - co wtedy by się
      stało?
      Wydaje mi się ważne też to, czy Pani nie koncentruje się zbytnio na
      reakcji syna, nie próbuje "sprawdzać" akceptacji lub jej braku w
      jego oczach i jego zachowaniu.
      Pozdrawiam A.Z.
      • Gość: ewa Re: dziecko wstydzi się nagości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.09, 14:41
        No właśnie problem w tym,że nie rozumiem tego zachowania syna-dlatego zwróciłam sie o pomoc najpierw tutaj na forum.
        Gdybym założyła te-nazwijmy je "lżejsze"-ubrania to mój syn omijałby mnie, chował wzrok, odwracał głowę.
        Dlatego by tego uniknąć ubieram się jak najbardziej skromnie (długie rękawy, bez dekoltu, długie spodnie).
        A co widzę w jego oczach gdy zobaczy kawałek odsłoniętej skóry? Może najwłaściwszym określeniem będzie mieszanka wstydu z zażenowaniem?

pozdrawiam
        Ewa
        • verdana Re: dziecko wstydzi się nagości 11.03.09, 18:09
          Czyli nie tylko ubierasz sie, jak Ci syn każe, ale także dajesz
          posrednio sygnał, ze ma racje. Że rzeczywiscie ma powod byc
          zazenowany i Ty, skruszona, nareszcie ubierasz się skromnie, tak jak
          matka wygladac powinna.
          Na Twoim miejscu zrobilabym odwrotnie - ubierala sie tak, jak
          lubisz, chodziła na codzien w krotkich rekawach i dekoltach i zadała
          pytanie synowi wprost, o co mu chodzi. My nie wiemy, Ty tez nie, on
          pewnie wie...
          No i czy on reaguje tak na wszystkie kobiety, czy tylko na Ciebie?
          Mam ponure podejrzenia, ze ktos mu powiedział cos w rodzaju "Twoja
          mama wygląda jak dziwka" i stad ta reakcja.
    • aleks06 Re: dziecko wstydzi się nagości 11.03.09, 18:59
      Nie wiem, może chodzi o różnice płci tzn. jak jesteś ubrana po uszy to wyglądasz prawie jak chłopak, wtedy nie widać zbytnio różnic. Nie wiem czy rozmawiacie na te tematy. Ja osobiście nie mam takiego problemu bo pierwsze miałam bliźniaki chłopca i dziewczynkę, jak byli troche więksi to się razem kompali to widzieli między sobą różnice. Ale mam jeszcze szwagra, który wtedy miał 5 lat jak sie oni urodzili, i jak zobaczył jak przewijam córke to był bardzo zmartwiony dlaczego ona nie ma sisiaka, powiedziałam mu wtedy, że dziewczynki nie maja, na dodatek moja teściowa- jego mama zamiast mu wytłumaczyc to wyzwała go że tam chodzi i patrzy. A jak piszesz, że zawsze chodzicie ubrani tzn. chodzi mi o to, że syn cie nie widział nigdy w staniku i majtkach i skrzętnie to ukrywasz to może być dla niego szok jak nagle wszystko odkrywasz. To taka moja teoria, może sie mylę.
      • verdana Re: dziecko wstydzi się nagości 11.03.09, 19:31
        Nie może być szokiem odkrywanie rąk i nog, bo tak chodzą ubrane
        tlumy na ulicy w lecie. W telewizji, na obrazkach w ksiązkach tez sa
        i dorosli i dzieci w krotkich rekawkach, kostiumach kapielowych -
        nie ma dziecka, ktore by tego nie widzialo na codzieć i uznalo, ze
        krotkie rekawy sa zenujace...
        • Gość: ja wlasnie Re: dziecko wstydzi się nagości IP: *.chello.pl 15.03.09, 20:58
          Jak to jedno-dwa słowa potrafią człowieka zdradzić...

"gorszące" obrazy
          ubieranie się "skromnie"

Czyli nagość jest gorsząca? Co to w ogóle jest to osławione "zgorszenie"? A zakladanie np. bluzki z dekoltem jest "nieskromne"? Albo autorka wątku jest katoliczką i dziecku nawkładano jakichs bzdur do głowy na religii, albo ma konserwatywne poglądy i nieświadomie przekazuje dziecku podejscie do cielesności jak z XIX wieku. Wskazywałby na to również fakt, że jak dziecko odwraca głowę itd. to onanatychmiast reaguje jakby rzeczywiscie miała cos na sumieniu. O ile zakład, że jakby w ten sposób zażenowanie okazywała córka a nie syn, mamusi nie przyszłoby do głowy ubierać się inaczej?
    • smerfetka8801 Re: dziecko wstydzi się nagości 17.03.09, 12:28
      czy to co napisałaś oznacza,ze dziecko nigdy nie widziało was nago???albo w
      bieliźnie???
      dziecko nie ma prawa zobaczyć rodziców w sytuacji intymnej ale nagość jako taka
      nie jest gorsząca.chowasz sie w łazience jak się ubierasz i rozbierasz???bo ja
      czuję się w swoim domu swobodnie mąż też i dorastanie dziecka tego nie zmieni
      nie paradujemy nago gotując obiad ale widok rodzica który się np ubiera nie
      powinien dziecka dziwić a co dopiero...rybaczki i dekolt.musieliście popełnić
      jakieś błędy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka