jul-kaa
29.12.09, 16:54
Ostatnio mamy z mężem fazę na kuchnię inspirowaną azjatyckimi smakami. Ja nie jem mięsa (ani ryb i owoców morza), więc to mnie trochę ogranicza. Przepisów w necie jest zaskakująco mało i głównie są to opisy orientalnej wołowiny (cokolwiek to znaczy, hehehe). Może macie jakieś swoje wypróbowane dania? Na razie zaopatrujemy się w sklepie Asian House (m.in. w Galerii Mokotów), ale jego obsługa jest wyjątkowo mało pomocna. Lepsi znacznie są sprzedawcy z Kuchni Świata, ale tam jest strasznie drogo no i jest znacznie mniej azjatyckich produktów. Generalnie stawiamy na orientalne składniki, a nie wyłącznie dosmaczanie klasycznych dań jedną-dwiema przyprawami. Robiliśmy już zupę Tom Yum, w planach mamy pierożki Won Ton. Staram się mało smażyć w głębokim tłuszczu (bo teraz nie lubię).
Swoją drogą - pamięta któraś z Was restaurację Zielony Świat? (była w podwórzu między Nowym Światem a Gałczyńskiego) - to dopiero były smaki :)
Mamy w domu różne składniki, z których w sumie nie wiemy, co zrobić.
Taka na przykład tapioka - czy da się z niej zrobić coś prócz "leguminy"? Na opakowaniu jest jakiś przepis na pierożki, ale czytałam, że z samej mąki tapiokowej się nie da.
Albo marynowany korzeń lotosu - jak to jeść?
Pomożecie, nie ;)?