Dodaj do ulubionych

Jarosław/Rzeszów i okolice - jakieś fajne miejsca?

19.06.10, 18:56
Od lipca będę mieszkać blisko Jarosławia. Nie znam w ogóle tych
okolic ani nie mamtam nikogo znajomego, ale cieszę sie na ta
przeprowadzkę bardzo. Wydaje mi sie iż są to jedne z ciekawszych
terenów w Polsce i takie przyjemne do mieszkania :)
Znacie w tych okolicach jakieś miejsca warte odwiedzenia? Interesuje
mnie właściwie wszystko. Gdzie iść na obiad jak nie będzie mi sie
chciało gotować, gdzie iść na piwo wieczorem, a gdzie na romantyczny
spacer? Gdzie pojechać odpocząć w niedzielę? (w soboty będę
pracować, dłuższy urlop w najbliższym czasie też sie nie zapowiada).
Jakie miejsca warto zobaczyć? Lubię i zwiedzać i wypoczywać na
łonie przyrody (jakieś fajne jeziorko czy coś - w końcu kupiłam
sobie kostium Effuniak - to trzeba go pokazywać) :) Pewnie kupie
sobie jakiś przewodnik po Podkarpackim, ale może macie jakieś
miejsca o których nie przeczytam w przewodniku?
Nie wiem jak długo będę tam mieszkać, myślę że conajmniej rok - i
chciałabym trochę w tym czasie poznać ten region. Pokorzystać z
tego ze tam mieszkam.
A może znacie jakieś książki których akcja toczy sie w tym
rejonie? Mogą być historyczne, byle w miarę lekkie. Takie do
czytania po ciężkim dniu :)
Obserwuj wątek
    • kasiamat00 Re: Jarosław/Rzeszów i okolice - jakieś fajne mie 19.06.10, 23:46
      1. Łańcut - piękny pałac, park i powozownia :D
      2. Przemyśl
      3. skansen w Sanoku
      4. LWÓW - to jest już naprawdę blisko
      5. trochę dalej - Baranów Sandomierski i Sandomierz

"Fajne jeziorko" to stamtąd najbliżej chyba Solina, uwaga, dzikie tłumy. Z
      Jarosławia masz blisko w Bieszczady, gdzie co prawda nie jest tak dziko jak ze
      20 lat temu, ale w stosunku do Tatr i tak jest cisza i spokój. Po drodze masz
      Pogórze Dynowskie, podobno całkiem sporo rezerwatów.

Co do knajp itp. nie pomogę, wychowałam się w innej części Podkarpacia i wybyłam
      stamtąd ładnych kilka lat temu. Nawet w rodzinnej miejscowości chyba bym już nie
      była w stanie podać sprawdzonych adresów.
      • schaetzchen Pieśń naszych korzeni 19.06.10, 23:51
        Ja znam wart odwiedzenia festiwal:
        www.festiwal.jaroslaw.pl/
        Piękne koncerty a potem balanga z artystami do późnej nocy. Są różne warsztaty
        typu chorał gregoriański :) Polecam.
        • swierszczowa1 Re: Pieśń naszych korzeni 20.06.10, 11:02
          OOOO. Tego napewno nie przegapię:) Dzięki:)
      • kasiamat00 Re: Jarosław/Rzeszów i okolice - jakieś fajne mie 20.06.10, 00:06
        W sumie do Ulanowa masz z Jarosławia jakieś 65 km, dwa razy mniej niż nad
        Solinę, a Tanew powinna być czystsza niż zalew soliński... Jak cię nie przeraża
        w tym momencie chyba całkowity brak infrastruktury, to polecam. Do Ulanowa warto
        przyjechać też żeby zobaczyć flisaków (ale to raczej dopiero w przyszłym roku, w
        tym roku impreza już była).
        • swierszczowa1 Re: Jarosław/Rzeszów i okolice - jakieś fajne mie 20.06.10, 11:01
          Brak infrastruktury mnie nie rpzeraza:) Myśle że spodoba mi sie w
          tym Ulanowie:)
    • edhelwen Re: Jarosław/Rzeszów i okolice - jakieś fajne mie 20.06.10, 12:00
      jedziesz na południe, okolice Przemyśla :) Sam Przemyśl na weekend się nadaje, w
      okolicach Kopca Tatarskiego jest np. "tor saneczkowy", moim zdaniem na porządne
      zwiedzenie miasta potrzeba przynajmniej 2 dni ;)
      Okolice Przemyśla - forty!! (i też w obrębie miasta), Arboretum w
      Bolestraszycach, pałac i park w Krasiczynie. Jeszcze bardziej na południe,
      bliżej granicy - Kalwaria Pacławska (sanktuarium ze ścieżkami po górkach i lesie
      dla pątników ;) ), Posada Rybotycka (najstarsza murowana cerkiew w Polsce).

Na wschód od Lubaczowa uzdrowisko Horyniec Zdrój, przy samej granicy wieś Radruż
      z cerkwią i dwoma cmentarzami ;)
      Przeworsk - skansen, ale też zabytkowe kościoły m.in. Bożogrobców ;) Mały
      skansen jest również we wsi Markowa na południe między Przeworskiem a Łańcutem.
      Trochę na południe od Jarosławia - Pruchnik (z wikipedii "zespół zabudowy z
      zachowanym małomiasteczkowym układem przestrzennym")

zresztą sporo miejscowości wymienionych tutaj
      pl.wikipedia.org/wiki/Szlak_architektury_drewnianej_%28wojew%C3%B3dztwo_podkarpackie%29
      szczególnie trasy: 5, 6 i 7

Na północ od Jarosławia jedziesz do Sieniawy (pałac ;) ), a także do Leżajska
      (tam kościołów do zwiedzania nie brakuje, plus festiwal muzyki organowej).
      Trochę na wschód od Leżajska jest zalew w Ożannie, ale nie wiem jak tam teraz
      wygląda ;)

O Łańcucie dziewczyny już chyba wspominały, ja dodam, że zwiedzanie zamku,
      wozowni itp. trwa ok. 3 godziny ;)

Na południe od Rzeszowa - klasztor w Borku Starym (Sanktuarium Maryjne)
      • aksanti Re: Jarosław/Rzeszów i okolice - jakieś fajne mie 04.07.10, 14:54
        Leżajsk:
        -każdy poniedziałek (lipiec i sierpień) o 19tej koncert organowy w
        bazylice plus wystawy fotograficzne klubu ,,Optikos''
        -12.09. spotkanie Trzech kultur (MCK) plus rajd rowerowy
        -1-3.10. festiwal łowiecki
        -25.07. Jazz festiwal (MCK)
        - www.muzeum-lezajsk.pl/
    • kasiamat00 Re: Jarosław/Rzeszów i okolice - jakieś fajne mie 20.06.10, 13:05
      To ja jeszcze powyciągam na północ ;) Lasy - Roztocze, Puszcza Solska, Lasy
      Janowskie. Trochę rezerwatów, jeszcze więcej poza rezerwatami, więc można
      zbierać jagody i grzyby jak ktoś lubi.

Uwaga! To jest Podkarpacie, tu warto mieć własny środek lokomocji. Komunikacja
      zbiorowa istnieje, ale jest marna, do tego standardowym środkiem komunikacji
      jest autobus, nie pociąg. Do małych miejscowości położonych poza głównymi
      trasami autobus dojeżdża np. dwa razy dziennie w dni powszednie i raz w weekend.
      • roza_am Re: Jarosław/Rzeszów i okolice - jakieś fajne mie 20.06.10, 17:00
        > To ja jeszcze powyciągam na północ ;) Lasy - Roztocze, Puszcza Solska, Lasy Janowskie.

+ herbatka u Renulca w Biłgoraju :)

Jeśli chodzi o plażowanie, to Jarosław słynie z wypasionego, jak na warunki podkarpackie, kompleksu basenowego. Niedaleko miasta jest też zalew w miejscowości Radawa. Kiedyś popularny, nie wiem jak jest obecnie.
    • zazulla przydatny link 24.06.10, 14:28
      www.podkarpackie.pl/wakacje/
      • zazulla przydatny link cd 24.06.10, 14:47
        www.podkarpackie.pl/szlak/start.php
        • swierszczowa1 Re: przydatny link cd 24.06.10, 21:05
          Wielkie dzięki dziewczyny:) Zapowiada sie świetny okres w moim
          życiu :). Samochód mam. Jeszcze roweru mi tylko trzeba :)
    • asiis Re: Jarosław/Rzeszów i okolice - jakieś fajne mie 28.06.10, 17:38
      ojej, Jarosław;) Moje miasto:)
      Przede wszystkim sam Jarosław jest piękny - rynek, opactwo benedyktynek,
      cerkiew, itd:)
      Jeśli chodzi o kąpieliska w okolicy:
      > ok 16 km od Jarosławia jest Radawa - miejscowość wypoczynkowa, jest tam zalew,
      piękne lasy, warto się wybrać
      > zalew ZEK w Radymnie, 20 min od Jarosławia w stronę Przemyśla - ja tam zawsze
      jeżdżę nad wodę bo jest czysto:)

a co do miejsc do zwiedzania, to chyba nic więcej niż wcześniej było wymienione
      nie przychodzi mi do głowy..
      • edhelwen Re: Jarosław/Rzeszów i okolice - jakieś fajne mie 28.06.10, 19:03
        jeszcze przypomniałam sobie - Sanktuarium Matki Boskiej Pocieszenia w Jodłówce
        (Jodlówce?) w okolicy Pruchnika ;) (uwaga, przy wejściu na stronę sanktuarium
        system wyłapuje trojana, więc lepiej szukać info na innych stronkach ;) )
    • mania_aniam Rzeszow:) 28.06.10, 20:04
      Musisz przeznaczyc jeden dzien na wycieczke po Rzeszowie:) nie ma wiele do
      ogladania, ale warto zobaczyc:) (btw super sie tu mieszka)

Proponuje spacer Aleja Pod Kasztanami (wille secesyjne), ogladanie Zamku
      Lubomirskich i Letniego Palacyku. Spacer 3 maja i Kopernika do Rynku, kilka
      milych chwil w kawiarni na Rynku, to tez wazne punkty programu zwiedzania:)
      koniecznie zagladnij do Kosciola Sw. Krzyza, Fary i Bernardynow. Proponuje tez
      spacer po starym cmentarzu przy Chopina, jest tam naprawde urokliwie.
      A jak juz sie znudzisz, to zakupy w Plazie:D
      • edhelwen Re: Rzeszow:) 28.06.10, 20:32
        albo w Graffice - w centrum xD
        plus: dla fanek kościołów - neogotyckie na Staromieściu (św. Józefa) i Słocinie
        (św. Rocha i św. Marcina), dawna cerkiew na Zalesiu - obecnie kościół pw.
        Wniebowzięcia NMP (ul. Zelwerowicza). Dla fanek cmentarzy - oprócz tego przy
        Chopina/Targowej jeszcze polecam na Pobitnie. Dla fanek kultury żydowskiej -
        dwie synagogi (ul. Bożnicza), cmentarz żydowski przy Al. Rejtana, ale jeszcze
        nie rozkminiłam, jak się tam dostać ;) (podobno jakiś facet z domku obok
        udostępnia klucz)

czy ktoś wspominał już o Muzeum Dobranocek (ul. Słowackiego)? ewentualnie trasa
        podziemna pod Rynkiem, ale moim zdaniem nie umywa się do np. tej w Sandomierzu ;)
      • zazulla Re: Rzeszow:) 28.06.10, 23:15
        Jakbyś potrzebowała towarzystwa na zwiedzanie Rzeszowa to daj znać. Ale od razu
        mówię, że nie jestem w stanie opowiedzieć o zabytkach itd. mogę jedynie do nich
        doprowadzić :)
        • mania_aniam Re: Rzeszow:) 29.06.10, 10:28
          Neogotycki kosciol jest tez u mnie w Malawie:D a ten w Slocinie troche ludowy,
          jak moj. Trasy podziemnej nie polecam, 3 cegly na krzyz, nic ciekawego, ale
          muzeum Dobranocek juz tak.
          A i jakbys byla w Pruchniku (ktoras z dziewczyn wyzej proponowala), to maja tam
          wyczesiste ciasteczka! No po prostu niebooo...
          • mrowka_r Re: Rzeszow:) 10.10.10, 19:12
            mania_aniam napisała:
            > A i jakbys byla w Pruchniku (ktoras z dziewczyn wyzej proponowala), to maja tam
            > wyczesiste ciasteczka! No po prostu niebooo...

Mania_aniam -> zdradź proszę gdzie te ciasteczka znaleźć :-)
            Wybieram się niebawem w odwiedziny do rodziców, do Pruchnika mam dosłownie 5 km
            więc chętnie za ciasteczkami powęszę ;-)
            • swierszczowa1 Re: Rzeszow:) 10.10.10, 21:40
              Ja też proszę o bliższe informacje dotyczące ciasteczek :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka