Dodaj do ulubionych

[LWW] działalnośc gospodarcza- mała gastronomia

05.07.10, 12:04
Dziewczyny, wiem, ze jestem okropna, udzielam się rzadko itd.
Mam taka sytuację- od razu mówię, że nigdy nie prowadziłam działalnośco gospodarczej, miałam pomóc tylko językowo, ale...
Cudzoziemiec z prawem stałego pobytu w Polsce chce otworzyć działalnośc gospodarczą- wymyslił sobie takie obwoźne auto z szaszłykami itp. przysmakami kuchni kakukaskiej. Założenie jest takie, że towar produkowac będzie on z żoną(i wyczytałam w necie, ze lepij podac, że będą podawać gotowe produkty- to zamknie usta saneppidowi, a skarbówka pytać nie będzie, skąd je wzięli).
Byliśmy w urzędzie miejskim, dostaliśmy wniosek do wypełnienia i mam miliony watpliwości:
- co z sanepidem, bo wiem, że z tym są potworne szopki?
- jaki typ opodatkowania wybrać? Księga przychodów? Księgi podatkowe? Ryczałt?
-czy można liczyc na jakiekolwiek preferencje, zwolnienia it.?
-co z data rozpoczęcia działalności?Szukałam inkubatora przedsiębiorczości, ale w mieście nie ma. Jakieś inne dofinansowanie badź pomoc?
W urzędzie dowiedzielismy sie niewiele- mamy wziąć druk, wypełnić i tyle. Nie chcę człowieka z tym samego zostawić, bo sobie nie poradzi językowo.
Obserwuj wątek
    • koza-1985 Re: [LWW] działalnośc gospodarcza- mała gastronom 05.07.10, 12:26
      mnie najbardziej zastanawia gdzie on będzie to przygotowywał? nie wiem czy
      ośrodek dla uchodźców może równocześnie być czyjąś siedzibą firmy.lokal musi
      spełnić na pewno normy sanepidu. a jakbyś podzwoniła i popytała jako pracownik
      UŚ a nie osoba prywatna? myślę że w ten sposób możesz otrzymać rzetelniejsze
      informacje. czy zamykanie ust sanepidowi to dobry pomysł? jako konsument
      wolałabym żeby wszystko odbyło się zgodnie z przepisami i zasadami higieny.
      pomóż Igorkowi
      • yaga7 Re: [LWW] działalnośc gospodarcza- mała gastronom 05.07.10, 12:28
        > jako konsument
        wolałabym żeby wszystko odbyło się zgodnie z przepisami i zasadami higieny.

No dokładnie, ja też.
    • nomina Re: [LWW] działalnośc gospodarcza- mała gastronom 05.07.10, 12:31
      - Z sanepidem to ja Ci nie powiem, bo nie moja działka. Ale nie ryzykowałabym twierdzenia, że produkt gotowy, podczas gdy robiony. Gdyby bowiem ktoś się zatruł - wcale nie z winy znajomego, ot, np. dostaliście jakieś nie takie mięso czy klient uczulony na jakiś składnik - i jak wejdzie sanepid, a okaże się, że macie inną dokumentację - to to już jest prokurator, sprawa karna i w perspektywie parę lat więzienia, że o odszkodowaniu nie wspomnę.

- skarbówka teoretycznie nie sprawdza, ale może sprawdzić - i co zobaczy? Faktury na mięso, warzywa, a nie na gotowe produkty do przygotowania?

Przemyślcie to.

- rozliczenia: musisz zobaczyć, jakie masz koszty. Jeśli ta działalność podpada pod kartę lub ryczałt, a podatek z książek wyszedłby większy, to pewnie że forma uproszczona lepsza. Ale pamiętaj, że jak wejdziecie na VAT, to i tak przyjdą dodatkowe rozliczenia. Jeśli to jest indywidualna działalność gospodarcza i zapewne o obrotach niemilionowych :), to książka przychodów i rozchodów wchodzi w grę, nie księgi podatkowe z pełną księgowością.

- zwolnienia - przez 2 lata ulgowy ZUS, tylko trzeba zgłosić ZUS-owi odpowiedni kod ubezpieczenia.

- Z jakiego jesteś miasta? Można starać się o dotację z KL 6.2 na rozpoczęcie działalności, ale o tej porze roku to już chyba nic nie ma. Jeśli jesteście ze ściany wschodniej, tam są dodatkowe dotacje, tyle że trzeba by ładnie ubrać projekt w ideologię.

A kuchnia kaukazka to jakiś konkretny region? Bo może pod jakąś promocję kultury i bratnie związki narodowe ;)?

- co masz na myśli, mówiąc "co z datą rozpoczęcia"?
    • sharteel Re: [LWW] działalnośc gospodarcza- mała gastronom 05.07.10, 13:22
      Hmmm, pewnie nie takiej rady oczekujesz, ale po pierwsze uważajcie, żeby nie
      wpakować się w kłopoty. Zwłaszcza skoro Ty nie prowadziłaś działalności i nie
      znasz tego wszystkiego z autopsji. Bardzo trudno jest tę wiedzę przekazać przez
      internet, do tego zwykle urzędy w poszczególnych miastach mają swoje własne
      procedury i przyzwyczajenia.

Działalność gospodarcza w Polsce, to nie taka prosta sprawa, zwłaszcza w
      zakresie gastronomii. Z Sanepidem nie kombinujcie, to kompletnie bez sensu.
      Trzeba poznać wymagania i starać się je spełnić.

Od momentu rozpoczęcia działalności wchodzi się w obowiązek podatkowy, obowiązek
      ZUS, i obowiązek statystyczny. Lepiej odwlec rozpoczęcie działalności, a dobrze
      się przygotować.

ZUS zniżkowy za osobę rozpoczynającą działalność, to w tej chwili około 300 zł
      (Dziewczyny, skorygujcie, jeśli mam nieaktualne dane). Jeśli w działalności ktoś
      jest zatrudniony, to ZUS za taką osobę wynosi około 800 zł. Za miesiąc.

Sposób opodatkowania - nie jestem ekspertem, ale spróbuję przybliżyć - ryczałt
      jest prostszy, ale nie można odliczyć sobie wydatków od przychodu. Podatek płaci
      się od całego przychodu. Opłaca się, jeśli wydatki własne są małe.
      Książka przychodów i rozchodów jest trudniejsza, ale można sobie odliczyć
      wydatki od przychodu. Podatek płaci się od dochodu, czyli od tego, co zostanie
      po odliczeniu wydatków.

Jest jeszcze VAT, ale o tym za mało wiem, żeby pisać cokolwiek. Musicie się
      dowiedzieć, czy podlegacie obowiązkowi VAT.

Ogólnie prowadząc działalność gospodarczą trzeba prowadzić księgowość. I tu
      problem językowy może być barierą nie do pokonania. Oczywiście, istnieją
      programy komputerowe do prowadzenia księgowości. Można tez zlecić prowadzenie
      księgowości jakiejś firmie. Wtedy i tak za błędy w księgowości odpowiada
      przedsiębiorca.

Może macie kogoś w swoim otoczeniu, kto prowadzi działalność i mógłby Wam
      opowiedzieć "z czym to się je", jak w praktyce wygląda prowadzenie działalności
      w Polsce?

Może skorzystajcie z porady biura podatkowego / księgowego - sądzę, że za opłatą
      pomogą Wam się uporać z tematem?

A jeśli nie - chodźcie do urzędów (skarbowy, miejski, ZUS, statystyczny,
      sanepid) i pytajcie, pytajcie, pytajcie, do skutku, aż uzyskacie
      satysfakcjonujące odpowiedzi. To Urzędy, a nie kto inny, będą Was potem
      rozliczać z Waszych obowiązków.
      • sharteel Re: [LWW] działalnośc gospodarcza- mała gastronom 05.07.10, 13:43
        I jeszcze dodam:

Warto starać się o dotacje, pomoce, itp., ale to rodzi dodatkowe obowiązki - na
        przykład stworzenie biznesplanu, wypełnianie kolejnych wniosków, rozliczanie się
        z efektów, i tak dalej.

Czy w Waszym mieście jest jakaś instytucja od funduszy unijnych? Może tam
        uzyskacie informacje na ten temat?
        Jeśli nie ma w mieście, to trzeba szukać w województwie.

Może taka (lub inna) instytucja prowadzi jakieś szkolenia z zakresu
        przedsiębiorczości? To wcale nie musi nazywać się "inkubator". Teraz są różne
        formy pomocy.

I zdecydowanie warto odwlekać założenie działalności, póki nie dowiecie się
        więcej, niż wiecie teraz. Działalność w początkowym okresie rzadko przynosi
        zyski, a generuje wysokie koszty.

• chattetoutenoire Re: [LWW] działalnośc gospodarcza- mała gastronom 05.07.10, 14:19
      ksu.parp.gov.pl/pl
      Może się przyda?

Znalazłam tam też dokument dot. wymagań sanepidu względem gastronomii i ustaw na których się one opierają:
      ksu.parp.gov.pl/pl/pk/pakietyinformacyjne/05d (Działalność gastronomiczna – wymogi SANEPIDU)
      Bo jak najbardziej trzeba zgłosić, że będzie to produkcja żywności, a nie tylko sprzedaż. Ostatnimi czasy w branży żywnościowej bardzo wzrosły kary za łamanie przepisów i potrafią one dochodzić nawet do 10% obrotu (nie zysków) z ostatniego roku - ok, nie wiem czy akurat w tym przypadku, ale są nawet tak wysokie. Ja bym nie ryzykowała...

Piszę to jako studentka mająca trochę do czynienia z przepisami dot. żywności, w tym bezpieczeństwa żywności, która robiła praktyki w inspektoracie jakości art. rolno-spożywczych. Więc, no, mogę się mylić, bo mam podstawy jedynie teoretyczne.
    • ederlezi1981 Re: [LWW] działalnośc gospodarcza- mała gastronom 06.07.10, 07:22
      dzięki za rady:-)
      chodzi o Bytom
      czyli mało optymistycznie- cholerna szkoda, bo człowiekowi się chce, i to bardzo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka