100krotna
13.11.10, 19:08
Bardzo bym się chciała wybrać do Kopenhagi, prywatnie wycieczką niezorganizowaną, w dwie osoby (z Tż).
Jedyny termin, który nam wspólnie odpowiada (praca-studia-praca) to koniec stycznia- początek lutego.
(i można zarezerwować tanie bilety lotnicze na luty :)))
W związku z tym, mam kilka pytań - bo LWW, a moja wiedza opiera się na kilku opisach z książek Chmielewskiej, -zamierzam się dokształcić przy lekturze przewodnika i może jakiegoś forum turystycznego - jeszcze wszystko przede mną, bo pomysł jest świeży.
Języki - angielski, niemiecki - słyszałam, że można się po angielsku spokojnie porozumieć z Duńczykami - czy to prawda?
Gdzie można w miarę tanio rezerwować noclegi? (najlepiej przez internet)
W jaki sposób najlepiej poruszać się po mieście? Komunikacja miejska jest sprawna i dojadę wszędzie gdzie chcę? Czy lepiej zdać się na inny transport? Taxi?
Jak dużo można zobaczyć w ciągu 3 dni, bez przewodnika i zorganizowanej wycieczki?
W jakiej kolejności i co zwiedzić?
Nie chodzi mi tu o porady czysto przewodnikowe - ale też np gdzie wybrać się na kawę?
Co i gdzie zjeść?
Jak kształtują się ceny?
Czy przygotować się na zmienne warunki pogodowe/zimno/wiatr? (pewnie tak)
Czy w ogóle jest sens tam się wybierać w lutym i nie znając żadnego słowa po duńsku? (kilka słówek może zdążymy opanować:))