Dodaj do ulubionych

Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW

25.04.11, 15:15
Sprawa wygląda tak:
Mąż jest właścicielem sześcioletniego samochodu, ma prawo jazdy od roku i nie ma żadnych zniżek.
Jego teściowa zaś ma 60% zniżek ;) Pytanie brzmi – czy możemy uczynić teściową męża współwłaścicielką samochodu (i jak to zrobić)? Czy w razie wypadku spowodowanego przez męża teściowa traci zniżki (i jaka jest to ich część)?
Problem polega też na tym, że OC kończy się 28 kwietnia (tak, jesteśmy sieroty skończone...), więc na pewno nie zdążymy w tym czasie wszystkiego załatwić. Czy samochód koniecznie musi mieć ciągłość OC, czy też jeśli nie będziemy go używać, to może spokojnie stać na parkingu bez OC.

Z góry uprzejmie dziękuję za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 25.04.11, 15:18
      Podobny wątek zamieściłam na forum Auto-Moto, ale na Lobbystki też liczę :)
    • urkye Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 25.04.11, 16:45
      Musicie mieć ciągłość OC. Co więcej, jeśli nie wypowiecie umowy ubezpieczenia w swoim aktualnym towarzystwie ubezpieczeniowym do końca trwania polisy, to oni ją automatycznie przedłużają na kolejny rok - nie dostaliście jeszcze warunków przedłużenia polisy od aktualnego ubezpieczyciela?. Szkoda, że tak późno pomyśleliście o dopisaniu teściowej jako współwłaścicielki auta - najlepiej byłoby zrobić tak od początku:)
      Żeby dopisać mamę, musicie napisać pismo z darowizną w odpowiednim urzędzie (niestety gdzie to się robi nie pamiętam, ale wiem, że tak moja koleżeanka stała się współwłaścicielką samochodu rodziców - ponoć bardzo banalne pisemko i bez problemu to się odbywa jeśli jest bliska linia pokrewieństwa. Jeśli Ty nie jesteś współwłaścicielką, to najlepiej za jednym razem dopiszcie Ciebie i Twoją mamę, żeby nie było problemów z linią pokrewieństwa), następnie uaktualnić dowód rejestracyjny i wszelkie niezbędne papiery.
      Jeśli chodzi o OC, najlepiej poszukajcie takiego towarzystwa, które nalicza tylko zniżki tego właściciela, który wypełnia wniosek (u mnie np. współwłaścicielką jest mama mająca 60% zniżki i to z jej konta składałyśmy wniosek o ubezpieczenie - mnie system w ogóle nie widział. W naszym przypadku był to mBank - nie podwyższali składki z tytułu młodego współwłaściciela - mnie. W innych miejscach składki wychodziły wyższe). Z tego co się orientuję, nie można przenieść się do innego ubezpieczyciela w trakcie trwania rocznej polisy. Tzn. można sobie wykupić kolejną, ale poprzednia i tak trwa i nie można jej anulować i odzyskać pieniędzy. Możliwe, że będziecie mogli renegocjować warunki Waszej umowy w trakcie jej trwania, po dopisaniu mamy jako współwłaściciela, ale to musicie popytać Waszego ubezpieczyciela.
      Z tego co się orientuję, jeśli Twój mąż (lub ktokolwiek inny) spowoduje wypadek, zniżki tracą wszyscy współwłaściciele. Dlatego mama na początku była niechętna, żebym ją dopisała do swojego samochodu:P
      Powodzenia w papierkologii, szczerze Wam współczuję, bo nic tak nie wykańcza, jak wizyty w urzędach;)
      • ariadna007 Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 25.04.11, 16:56
        urkye napisała:

> Musicie mieć ciągłość OC. Co więcej, jeśli nie wypowiecie umowy ubezpieczenia w
        > swoim aktualnym towarzystwie ubezpieczeniowym do końca trwania polisy,

no niezupełnie tak do końca trwania polisy - w praktyce najpóźniej dzień przed terminem.
        dokładnie w dzień jest już za późno
      • jul-kaa Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 25.04.11, 17:23
        Pytanie o zniżki w sumie brzmi: czy moja mama (tak, to o nią chodzi ;)) traci całość zniżek, czy tylko część?
        Jeśli chodzi o darowiznę: wychodzi na to, że najpierw ja musiałabym się stać współwłaścicielem, a potem mama.
        Dzięki za info o rozwiązaniu umowy - teraz auto jest ubezpieczone w PZU, musimy zrezygnować, bo tam bardzo drogo.
        Przeczytałam gdzieś, że jeśli wykupimy OC za miesiąc, to i tak liczyć się ono będzie od zakończenia poprzedniego OC, co by nas bardzo urządzało.

Mamusiu, jak ja NIENAWIDZĘ takich spraw!!
        • ariadna007 Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 25.04.11, 17:28

• ariadna007 Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 25.04.11, 17:32
            tu masz więcej informacji
            www.motofakty.pl/artykul/podatkowe_skutki_darowizny_auta.html
          • jul-kaa Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 25.04.11, 17:45
            Kombinuję...
            Jeśli musimy mieć ciągłość OC, to wykupimy je na rok z miesięczną składką, potem mąż daruje cały samochód mnie, a ja 50% mamie, zrezygnujemy z OC (w takim wypadku chyba wolno) i kupimy nowy pakiet.
            • jul-kaa Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 27.04.11, 17:28
              Wieści z frontu:
              Mąż przepisał na mnie pół samochodu, co zajęło jeden dzień, dziś ja darowałam moje pół mamie i już :) Wypowiedzieliśmy OC w PZU, załatwiliśmy pakiet w mdirect, kosztował zaledwie 1300zł, przed uwłaszczeniem mamy ok. 3500 (20% wartości samochodu!!). Zdążyliśmy, choć z trudem :)
              Dziękuję wszystkim za pomoc!
              • jul-kaa Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 27.04.11, 19:18
                I jeszcze tylko dodam, ze zadałam to samo pytanie na forum Auto Moto, a tam już zdążyli sie pokłócić, zwyzywać, zamieścić mnóstwo nieprawdziwych (lub częściowo prawdziwych) informacji, a mnie zbytnio nie pomogli...
                Nie ma to jak Offtopy :)
              • urkye Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 27.04.11, 20:57
                No to super! :) Bardzo się cieszę, że zdążyliście i że udało Wam się zaoszczędzić sporo pieniędzy:) Lepiej je zainwestować w siebie, a nie w zabójczo drogie ubezpieczenie - a jakże;P
                • ariadna007 i jesteś żywym dowodem na to, że się da :) 27.04.11, 23:54
                  a i urzędy nie takie straszne :)
                  gratukuję:)
        • mujer_bonita Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 25.04.11, 17:44
          jul-kaa napisała:
          > Pytanie o zniżki w sumie brzmi: czy moja mama (tak, to o nią chodzi ;)) traci c
          > ałość zniżek, czy tylko część?

Tylko część - ja za jedną szkodę (dość poważną) 'skasowałam' nie-teściowi 10% (odzyskał po 2 latach).

> Jeśli chodzi o darowiznę: wychodzi na to, że najpierw ja musiałabym się stać ws
          > półwłaścicielem, a potem mama.

Jeżeli chcesz uniknąć podatku to tak. To akurat taka ciekawostka - teściowie należą do I grupy podatkowej jeżeli chodzi o podatek od spadku ale tylko część tej grupy jest z podatku zwolniona - teściowie nie ;) Należy także pamiętać, że aby być zwolnionym z podatku od darowizny trzeba tę darowiznę zgłosić do US.
    • ariadna007 Re: Ubezpiecznie samochodu (pilne!) - LWW 25.04.11, 16:53
      jul-kaa napisała:

> Jego teściowa zaś ma 60% zniżek ;) Pytanie brzmi – czy możemy uczynić teś
      > ciową męża współwłaścicielką samochodu (i jak to zrobić)?

teściowa Twojego męża to Twoja mama? ;) czy mówisz o swojej teściowej ;)

a tak powaznie już, to tak, można
      prawo nie określa kto może być współwłaścicielem auta a kto nie.
      obie osoby muszą widniec na dowodzie rejestracyjnym jako współwłaściciele a to wymaga wizyty w urzędzie, w wydziale komunikacji.
      Do wizyty w urzedzie powinen być dowód wspołwłasności, np umowa kupna - sprzedaży na której widnieją obie osoby lub umowa np. darowizny części auta.
      przy umowie darowizny trzeba uważać na jej kwotę - podatek.

na stronach urzędu mozna znaleźć podstawowe informacje jak i gdzie to załatwić.

trudno mi powiedzieć czy to jest tylko dopisanie współwłaściciela do istniejącego już dowodu rejestracyjnego czy jest ot kwestia wyrobienia nowego dowodu.
      w drugim przypadku otrzymujecie dowod tymczasowy, z którym już sprawę ubezpieczenia można załatwić.
      Wizyta w urzędzie, przynajmniej ta pierwsza wymaga obecności obu osób, później juz można posługiwać się upoważnieniem.

Czy w razie wypadku s
      > powodowanego przez męża teściowa traci zniżki (i jaka jest to ich część)?

to zależy od ubezpieczyciela, jednak przeważnie teściowa straciłaby zniżki.
      Jednak warto sprawdzić ubezpieczycieli bo może zniżki traci konkretne auto, gdy oba są ubezpieczone w tym samym towarzystwie.

> Problem polega też na tym, że OC kończy się 28 kwietnia (tak, jesteśmy sieroty
      > skończone...), więc na pewno nie zdążymy w tym czasie wszystkiego załatwić. Czy
      > samochód koniecznie musi mieć ciągłość OC, czy też jeśli nie będziemy go używa
      > ć, to może spokojnie stać na parkingu bez OC.

czasowo powinno się udać, podobno nie ma rzeczy niemożliwych ;)
      jak chcecie jeździć to tak - auto musi mieć OC, za jego brak grożą wysokie kary.
      jednak jeśli będzie stało to OK.

tyle pamiętam z tego jak ja to załatwiałam :)

powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka