beniutka_bo 02.06.11, 21:57 Macie jakieś sprawdzone? Bo ileż można wcinać grecką w pracy? Uwielbiam zieleninę (no,może poza natką pietruszki w nadmiarze), ale ostatnio jakoś kreatywność mnie opuściła. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joana.mz Re: sałatki wiosenno-letnie i do pracy 03.06.11, 08:06 moja ulubiona ostatnio to: pomidory, świeże liście szpinaku i jajo na twardo+ sos winegret z miodem poza tym polecam mix sałat "Biedronki" - mają 2 wersje - z rukolą i roszponką - baaardzo ułatwia życie Odpowiedz Link
agafka88 Re: sałatki wiosenno-letnie i do pracy 03.06.11, 10:23 Też polecam taką na bazie szpinaku, jest mega prosta i mega pyszna, zjadam sama całą michę: Szpinak, pomidory, boczek szpinak Odpowiedz Link
wariamiktoria Re: sałatki wiosenno-letnie i do pracy 03.06.11, 13:23 Moja ulubiona ostatnio: sałata lodowa, oliwki, fasola czerwona, filet z kurczaka smażony w kawałkach do tego majonez z jogurtem naturalnym. W wersji bogatszej smakowo dodaję ser pleśniowy i kukurydzę oraz grzanki ale tańsza i również smaczna jest pierwsza wersja. W wersji do pracy jogurt z majonezem zabrałabym w drugim pojemniczku i wymieszała przed podaniem. Oprócz linku podanego przez Agafkę polecę mój wpis na blogu o bento - super sprawa. Dziś zabieram mojego małojadka po żłobku na pokaz bajek z rzutnika i wezmę dla niego szaszłyka: fasola czerwona-oliwki-kurczak czyli to co lubi z sałatki oraz chleb wykrojony z foremek. Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: sałatki wiosenno-letnie i do pracy 04.06.11, 17:55 wariamiktoria napisała: > Oprócz linku podanego przez Agafkę polecę mój wpis na blogu o bento - super sprawa. Tylko rzuciłam okiem i już się zachwyciłam. Dramatycznie zapragnęłam pudełka z przegródkami do bento i sprawdziłam na allegro - czemu takie drogie :-( i czemu nie są takie fajne i płaskie ? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: sałatki wiosenno-letnie i do pracy 03.06.11, 13:36 > Ja się ostatnio zajadam tą, pesto może być kupne, makaron wczorajszy z obiadu: > Makaranowa sałatka z kurczakiem, fetą i pesto Mniam. Ale jeszcze dopiszę do listy składników na pesto orzeszki pini i torchę parmezanu :) ! Odpowiedz Link
agafka88 Re: sałatki wiosenno-letnie i do pracy 03.06.11, 23:06 besame.mucho napisała: > > Ja się ostatnio zajadam tą, pesto może być kupne, makaron wczorajszy z ob > iadu: > > Makaranowa sałatka z kurczakiem, fetą i pesto > > Mniam. Ale jeszcze dopiszę do listy składników na pesto orzeszki pini i torchę > parmezanu :) ! Oczywiście, orzeszki pini i parmezan pasują idealnie :) Sałatka powstala w ramach sprzątania lodówki, więc sama ją dalej modyfikuję :) Odpowiedz Link
sbarazzina Re: sałatki wiosenno-letnie i do pracy 04.06.11, 15:34 Dzisiaj na obiad była ta: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/salatka_z_truskawkami_kurczakiem_gorgonzola/przepis.html Trochę nieporęczna, żeby zabierać do pracy, ale może gdyby tak sos do truskawek wziąć osobno, a sos serowy odpuścić, to dałoby radę. W każdym razie sałatka godna polecenia. Bardzo lubię też sałatę z pomidorem, jajkiem, awokado i serem brie. Pomidor nie jest obowiązkowy ;) Odpowiedz Link
schaetzchen Re: sałatki wiosenno-letnie i do pracy 04.06.11, 16:01 Pojawiła się fasolka szparagowa, lubię ją (oprócz standardowej z bułką tartą uprażoną na maśle ;)) na zimno, pokrojoną w ~2cm kawałki, z pomidorem, siekaną miętą, czarnymi oliwkami i oliwą. Można też dodać fety, lub czegoś chrupiącego (typu płatki migdałów, pestki dyni, orzeszki piniowe - podprażone na patelni). Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: sałatki wiosenno-letnie i do pracy 04.06.11, 17:32 Ja też jadam w pracy sporo domowych sałatek (bo boję się kupować w naszym bufecie) i są to zazwyczaj takie solidne sałatki, które mają same mnie nakarmić. Jako składniki polecam - myte sałaty - mini mozarelle z Lidla - szynka szwarcwaldzka (np. z Biedronki) pokrojona w paski i "podgrzana" (zgrillowana) w mikrofalówce - świeży sok z cytryny I jeszcze jedno - solniczkę lepiej mieć w pracy i solić sałatkę przed lunchem. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: sałatki wiosenno-letnie i do pracy 04.06.11, 21:22 > I jeszcze jedno - solniczkę lepiej mieć w pracy i solić sałatkę przed lunchem. O to to, dokładnie. I jak się chce zjeść sałatkę z majonezem, z vinegrette, czy z jakimkolwiek innym sosem, to warto zabrać go osobno w małym słoiczku i wymieszać tuż przed jedzeniem. Sflaczała od sosu sałata nie jest fajna! Odpowiedz Link
kaga9 Pytanie mam w tej kwestii 05.06.11, 11:58 Drogie Dziewczyny, a które z tych sałatek będą dobre (=smaczne i "w formie") na drugi dzień? Bo chodzę do pracy na 7.30 i raczej nic mnie nie zmusi, żeby bawić się mieszaniem składników rano; co więcej, mam pięciominutowe przerwy w pracy, więc taka sałatka musi być już od razu doprawiona, tak żebym mogła sobie choćby na każdej przerwie chapsnąć parę widelców. Podsuniecie coś? Dzięki. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: Pytanie mam w tej kwestii 05.06.11, 12:07 Na drugi dzień i od razu doprawione lepsze będą sałatki gdzie bazą jest kasza/ryż/makaron niż te, gdzie masz głównie zieleninę. Mniej oklapną. Np. ugotuj ryż z curry, potrzymaj kurczaka chwilę w jakiejś marynacie i podsmaż (ja najbardziej lubię smażonego bez tłuszczu na takiej "grillowej" patelni), dokrój ananasa i trochę papryki, wrzuć kukurydzę i wymieszaj z odrobiną majonezu zmieszanego z jogurtem naturalnym (może być sam majonez, ale z jogurtem jest lżejsza). Albo jak bez "zapychającej" bazy w postaci ryżu, kaszy czy makaronu, to na drugi dzień pyszna (nawet lepsza niż na pierwszy, bo się przegryza) jest taka zwykła wielowarzywna sałatka - marchewka, pietruszka, por, groszek, kwaśne jabłka, ogórki konserwowe, ziemniaki, seler, jajka (marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, selera i jajka oczywiście gotujesz :) ), kroisz wszystko w kostkę, przyprawiasz, mieszasz z majonezem, jogurtem i musztardą. Ją się dosyć długo robi, przez to gotowanie, czekanie aż wystygnie i krojenie, ale za to spokojnie można zrobić od razu dużą michę i z tydzień trzymać w lodówce. Odpowiedz Link
kaga9 Re: Pytanie mam w tej kwestii 05.06.11, 17:48 A, jarzynowa oczywiście, nie pomyślałam o niej, myślałam o takich bardziej, hm, nowoczesnych, chociaż wszystkie sałatki wielbię, jarzynową też. Kurczakowa zostanie wypróbowana na dniach. Serdeczne dzięki, Besame:) Odpowiedz Link