Dodaj do ulubionych

Wynajem mieszkania - oferty widmo?

08.06.11, 15:41
Czyli chyba się dałam bajecznie wyrolować...

Z koleżanką intensywnie szukamy mieszkania, bo do końca czerwca musimy się wynieść z naszego kołchozu. Znalazłyśmy cudownie tanią ofertę w świetnej lokalizacji, bez zdjęć. Pani pod telefonem powiedziała, że żeby mieszkanie zobaczyć musimy podpisać umowę o miesięczną współpracę, jedyne 230zł, a ona w tym czasie będzie nam podsyłać różne propozycje. Brzmiało nieźle, podpisałyśmy umowę, pani umówiła nas do paru mieszkań w tym tego wypatrzonego, z zastrzeżeniem żeby dzwonić po 20, bo właścicielka cały dzień jest zajęta. Gdy byłyśmy już pod blokiem, właścicielka wreszcie odebrała, przeprosiła że mąż utknął w korku i nie ma z kim dziecka zostawić i przełożyła spotkanie z piątku na wczoraj na 21. Do tej pory nie włączyła telefonu, a jakże.

Szukamy i umawiamy się dalej na własną rękę bo ofert z naszej agencji jest malutko, z czego połowa nieodbierających telefonu. Dziś trafiłam na kolejne cudowne ogłoszenie, zdjęć brak, cena mniej więcej 500zł niższa niż mieszkania w tej lokalizacji. Dzwonię dopytać się o szczegóły i znów przemiła pani każe mi podpisać umowę z zupełnie inną agencją. A ja głupia dopiero wtedy uświadomiłam sobie, że tego mieszkania nie ma i nigdy nie było, a ogłoszenie służy tylko do przyciągania kolejnych jeleni.

Niby od dawna wiem, że za darmo to można tylko dostać w twarz, ale jak widać nadal jestem naiwna. Po przejrzeniu tysięcy ofert i zwiedzeniu X mieszkań mam już naprawdę serdecznie dosyć i chciałam po prostu zapłacić komuś, żeby przefiltrował dla mnie tylko te które mi odpowiadają. Gdybyśmy miały większy budżet, to pewnie bez problemu znalazłybyśmy coś pasującego, a tak biegamy jak głupie po całej Warszawie i okolicach i nic z tego nie wynika. Może któraś z was ma jakieś sprawdzone strategie jak skutecznie i szybko znaleźć tanie mieszkanie i nie dać się znów wyrolować?
Obserwuj wątek
    • kis-moho Re: Wynajem mieszkania - oferty widmo? 08.06.11, 15:59
      The_mariska, obawiam sie, ze to nie ty jedna - slyszalam juz pare razy ta historie w wawie... Wiem, ze kilku znajomych szukalo kogos, kto by wynajal ich mieszkanie, moge podpytac i ew. przeslac ci ogloszenie, jezeli jeszcze jest aktualne. Napisz mi moze tylko (tu albo na priv) w jakim budzecie chcesz sie zmiescic i jakie okolice wchodza albo nie wchodza w gre.
      • kis-moho Re: Wynajem mieszkania - oferty widmo? 08.06.11, 16:03
        Sorry, falszywy alarm. Ogloszenia juz zniknely...
        Swoja droga, to dobry przyklad na to, do czego moze przydac sie fb :o) Trzymam kciuki za znalezienie mieszkania!
    • jul-kaa Re: Wynajem mieszkania - oferty widmo? 08.06.11, 16:17
      Na to samo nabralam się ileś lat temu we Lwowie. Później okazało się, że ceny tego rzędu (jak Twoje 230zł) to ceny fałszywych agencji, które podawały numery telefoniczne do mieszkań dawno wynajętych, numery brane z gazety, numery do koleżanki. Prawdziwe miały ceny pięciokrotnie wyższe (ok. 2/3-1 czynszu).
    • milstar Re: Wynajem mieszkania - oferty widmo? 08.06.11, 17:01
      Ano, mądry Polak po szkodzie. Szkoda, że nie napisałaś przed skorzystaniem z tej oferty. Jeśli już koniecznie chcesz zapłacić agencji, wybierz taką, której płaci się PO wynajęciu mieszkania. Drożej, ale przynajmniej wiesz, za co płacisz.
    • elftherinii Re: Wynajem mieszkania - oferty widmo? 08.06.11, 17:05
      Ja też jestem na etapie szukania mieszkania. Dwupokojowego, do 1100zł z dobrym (bez przesiadek) dojazdem na AGH - różowy, niewidzialny jednorożec, wiadomo:D.

I ja nie rozumiem czemu ludzie nie mogą dokładnie pisać opisów?! Tak ciężko powiedzieć, że cena to XYZ plus XYS czynszu plus woda/prad/gaz.costamjeszcze. A nie, że dzwonię i dowiaduje się, że cena jest 4 razy wyższa niż w ogłoszeniu:(

No i ten, po co mówić w ogłoszeniu lub przez telefon, że w mieszkaniu jest i będzie pies? Dowiedziałam się w progu kiedy szczeniak zaczął się witać - tak, dobrze myślicie, od wczoraj mam jedną wielką czerwoną wysypkę na nogach na które skakał i na rękach, którymi próbowałam się bronić. Do tego oczy jak królik i megakatar. Ale pani twierdziła, że piesek hipoalergiczny.

Z plusów: dzwoniłam do pani z agencji w sprawie jakiegos mieszkania i miła pani po powiedzeniu, że ono jest nieaktualne obiecała poszukać dla mnie interesujących ofert. Za darmo i bez zobowiązań :).
    • genepi Re: Wynajem mieszkania - oferty widmo? 08.06.11, 17:53
      The_mariska, napisz do mnie na priwa, mam propozycje dla ciebie.
      • genepi Re: Wynajem mieszkania - oferty widmo? 08.06.11, 18:04
        Propozycję mieszkania oczywiście. Nie dopisałam :)
        genepi napisał:

> The_mariska, napisz do mnie na priwa, mam propozycje dla ciebie.
    • the_mariska Łał, dziewczyny, trzymałyście kciuki? ;) 08.06.11, 18:42
      Ledwo się wyżaliłam na forum jak mi źle, i już udało mi się cudem znaleźć mieszkanie bez pośredników i w bardzo wygodnym miejscu. Cudem, bo znalazłam ofertę 2 minuty po dodaniu, dzięki czemu byłam pierwsza w kolejce - w trakcie weszły 4 kolejne chętne ekipy. W piątek podpisuję umowę, wpłacam kaucję i mogę odetchnąć głęboko z ulgą.

A wątek zostawię, ku przestrodze.
      • kis-moho Re: Łał, dziewczyny, trzymałyście kciuki? ;) 08.06.11, 18:48
        Wiesz, lobby wie wszystko, takze to, jak trzymac kciuki, zeby zadzialalo :o)
        Super, ze sie udalo!
      • genepi Mieszkanie do wynajęcia 08.06.11, 19:46
        Gratuluję!
        Może i mnie lobbystki pomogą - mam problem bo do wynajęcia umeblowane mieszkanie 2 pok. blisko metra, chciałabym oddać w dobre ręce - najchętniej kobiece, od zaraz bo muszę pilnie wyjechać. Może znacie kogoś chętnego? Odbieram maila genepi@gazeta.pl
        • agafka88 Re: Mieszkanie do wynajęcia 08.06.11, 19:48
          Piszę maila.
    • pana.cotta Szkocja 08.06.11, 23:43
      A ktos moze moglby pomoc w szukaniu mieszkania w Glasgow? :) zachodnia albo centralna czesc najlepiej, jakas przyjemna dzielnica, jak najmniejsza ilosc patologii spolecznych u sasiadow itd.
      mozecie podrzucic jakies strony itd, bo kompletnie nie wiem gdzie w ogole szukac ogloszen.

Dawno mnie tu nie bylo ;)
    • joana.mz Re: Wynajem mieszkania - oferty widmo? 09.06.11, 09:02
      Podobnie robią z ofertami pracy. Wystawiają w gazecie ogłoszenie na konkretne stanowisko a jak się później okazało to jest biuro pośrednictwa, które pobiera opłaty za swoje usługi
      • anna-pia Re: Wynajem mieszkania - oferty widmo? 09.06.11, 11:11
        Trzeba pamiętać, że uczciwe biuro pośrednictwa pobiera opłaty od dającego ogłoszenie, a nie od osób odpowiadających.
    • elrosa Jednorożce we Wrocławiu 16.06.11, 17:36
      I na mnie spadł obowiązek wyszukania mieszkania. Moja poprzednia współlokatorka wyjeżdża do Szwecji, więc szukam pokoju jednoosobowego. Właściwie od zaraz, bo już po sesji zaczynam wakacyjne praktyki. Rzecz jasna, darmowe, zatem maksymalna kwota, jaką mogę przeznaczyć na mieszkanie, to 500zł. Wstukuję te dane do różnych wyszukiwarek, wyskakuje mi nadspodziewanie wiele ofert. Cieszyłam się do czasu, gdy zaczęłam je przeglądać- owszem, czynsz 500zł. Plus dodatkowe opłaty za wodę, prąd, gaz, światło, powietrze i lodówkę. Ech, chyba zamieszkam pod mostem...
      • szarsz Re: Jednorożce we Wrocławiu 16.06.11, 19:39
        oj, nie wiem, czy znajdziesz... to by oznaczało dwupokojowe mieszkanie za tysiąc wszystkich opłat lub trzypokojowe za 1500. Raczej marne szanse.
        • elftherinii Re: Jednorożce we Wrocławiu 16.06.11, 20:47
          Nie wiem jak się mają ceny z Krk do Wro ale u nas się da znaleźć pokój za 450 zł za całość. Nie wiem jak moi znajomi to robią bo ja taniej niż 600 (całosc) nie widziałam, ale nie jest to niemożliwe.

Chyba, że uda Ci się mieszkanie 3 pokojowe w 5 osób ;)
        • elrosa Re: Jednorożce we Wrocławiu 16.06.11, 21:43
          No, właśnie te ceny mnie zastanawiają... w tej chwili mieszkam z koleżanką w jej kawalerce. 25 metrów kwadratowych, czynsz: 180 złotych (w tym woda i ogrzewanie), miesięczny rachunek za prąd nigdy nie jest większy od 100zł. Płacę - tadam! - moje maksimum, czyli 500zł. Rzecz jasna, wiem, że kiedyś to mieszkanie trzeba było kupić, ale - tak czy siak - cenę uważam za wygórowaną. W moim rodzinnym mieście tyle wychodzi łącznie za czynsz i opłaty, a mieszkanie trzy razy większe...
      • epistilbit Re: Jednorożce we Wrocławiu 16.06.11, 21:45
        500 zł to chyba za pokój w większych miastach, niestety.
        • kocio-kocio Re: Jednorożce we Wrocławiu 16.06.11, 21:53
          Za pokój przy rodzinie raczej...
          Ja za pokój z kuchnią w centrum Warszawy płacę 350 zł samego czynszu (w tym śmieci, ogrzewanie i ryczałt za wodę, wyrównywany 2 razy w roku). Do tego prąd i gaz, ok. 150 zł/miesiąc.
          Rynkowo wynajmuje się takie mieszkanie za 1400-1500 zł plus rachunki właśnie.
          • lolkalolka W-wa 2 pokoje 19.06.11, 01:14
            O, to skoro mamy taki wątek, to i ja się dopiszę. A nuż widelec...
            U mnie to nic pilnego, bo wynajmuję w tej chwili bezterminowo, ale nie jestem do końca zadowolona z obecnego mieszkania, więc bez stresu się rozglądam.
            Szukam w W-wie. Dwóch pokoi. Mogą być maleńkie, jeden może być nawet połączony z kuchnią, ale muszą być w sumie dwa :)
            Lokalizacja: Praga Północ lub Powiśle. Cenowo stać mnie raczej na to pierwsze, ale cuda podobno się zdarzają ;)
            Meble mogą być, ale nie muszą, bo mam skąd wziąć. Musi być agd, bo nie mam skąd wziąć.
            Musi być na dłużej.
            Nie imprezuję, nie robię burd, nie rzucam przedmiotów z balkonu :D ( o właśnie - musi być balkon!). Jestem spokojną Matką Polką :)))
            W razie jakby - kontakt to lolka ( małpa) onet.pl

• marlaba Re: Wynajem mieszkania - oferty widmo? 04.08.11, 18:17
      To było prawdopodobnie oszustwo. Taki się własnie robi że podpisuje się umowę na miesiąc za dwieście kilka złotych a agencja nic nie robi i bierze kasę albo daje nieaktualne, bądź nieistniejące adresy mieszkań do wynajmu.
      Radzę sobie przeczytać ten artykuł i inne z tego działu:www.poradnikwynajmu.pl/2011/01/uwaga-praktyki-oszustow.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka