Dodaj do ulubionych

[LWW] Szybkowar- garnek ciśnieniowy

28.11.11, 17:36
Poczułam potrzebę posiadania takiego. Przekopałam iinternet, znalazłm cała masę w cenach dwu-, trzy- i czterycyfrowych. Zgłupiałam.
Potrzebny mi raczej mały (myśle, że 5 litrów to absolutne maksimum) i tani. Wiem, że napisze herezję- ale chciałabym zmieścić się w 200 zł- w przedziale miedzy 100 a 200 sporo znalażłam w necie, kilka nawet w sklepie internetowym niedaleko mnie, w którym kiedyś byłam i sprawiał solidne wrażenia. Na Berhfowy i te na F mnie nie stać, nie zamierzam gotowac dla pięcioosobowej rodziny, ale od czasu do czasu udusić wołowinę czy inne mięso. Tak przynajmniej zakładam.
Założyłam, sobie, nie wiem, czy słusznie, że koniecznie stal, żądne aluminium. I jakoś boje sie totalnych no-name'ów. Wyszukiwarka ebayowska wyrzuciła mi...Ikeę, konkretnie cos takiego:
www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10191476/
Rozumiem, że kuchenka ciśnienowa = szybkowar? Bo dokładny opis produktu niczego w temacie nie wnosi- lub może ja jestem ciemna jak tabak w rogu. No i jakoś Ikea jako firma do mnie przemawia (właściwie, przemawia az tak bardzo, że tylko karnetowi do kina zawdzięczam to, że piszę posta na forum, a nie siedzę w autobusie ;-)- ale może nie powinna przemawiać?
Czy odpuścic sobie w ogóle i kupić coś za 3-4 stówy?
Obserwuj wątek
    • bebe.lapin Re: [LWW] Szybkowar- garnek ciśnieniowy 28.11.11, 23:03
      jedno jest pewne, jest to szybkowar. co do jakosci, nie moge sie niestety wypowiedziec, sama przymierzam sie do zakupu i to podobnych wymiarow, ale ja rzadko gotuje jakies konkrety, wiec nie wiem, czy mi sie oplaca zagracac kuchnie.
    • wodadobra Re: [LWW] Szybkowar- garnek ciśnieniowy 29.11.11, 15:45
      Firmy nie podpowiem.
      Ja mam jakiś szybkowar firmy francuskiej MERT International (made in europe więc nie chinina). Jestem bardzo zadowolona. Gar ma bardzo grube dno. Była dodatkowa uszczelka -ważne. Jest ze stali i wystarczy lekko pyrkający gaz by w środku szalało tornado.
      Jest cudny. Kocham go miłością bezgraniczną. Szczególnie gdy przygotowuję golonkę (podgotowuję) lub inne wymagające długiego gotowania potrawy.
      W związku z powyższym myślę, że niekoniecznie musi być to garnek popularnej firmy. Musi być po prostu solidny, a będziesz zadowolona.
      Ok. 10lat temu kosztował 150zł. i kupiony był w tzw gosposi - lokalnym sklepem AGD i tam radziłabym ci szukać - dotknij, obejrzyj. I jeszcze jedno - pamiętaj, że taki gar nie może być wypełniony po brzegi, więc bezpieczniej jest wziąć większy.
      • ederlezi1981 Re: [LWW] Szybkowar- garnek ciśnieniowy 29.11.11, 22:01
        Golonka, zapomniałam na śmierć! Jedna z moich kulionarnych milości, co niestety widać :/ Głupia o wołowinie myślałam tylko i innych twardziznach.
        A przy okazji się watek podbił.
        Jadę w czwartek do Ikei, a potem bedzie strogonow :-)
        A tak w ogóle- wczoraj przezyłam zdumienie- zobaczyłam setki aukcji przedmiotów z Ikei drozszych o kilka-kilkanascie procent niż w sklepie.
        • agafka88 Re: [LWW] Szybkowar- garnek ciśnieniowy 29.11.11, 22:25
          ederlezi1981 napisała:

> A tak w ogóle- wczoraj przezyłam zdumienie- zobaczyłam setki aukcji przedmiotów
          > z Ikei drozszych o kilka-kilkanascie procent niż w sklepie.

No bo nie w każdym mieście jest ikea, a popyt jak widać jest.
          • ederlezi1981 offtop IKEA 29.11.11, 22:32
            Tak, jak sie zastanowić, to jest logiczne. Ja mam Ikeę przystanek-dwa od mojego podstawowego miejsca pracy, a jadąc z (do trzeba łazić pod mostami i narażać się na przejechanie) mojej dodatkowej pracy wysiadam sobie pod samiutką Ikeą.
            Ale zastanowiło mnie to, że sprzedają głównie rzeczy (serie) tańsze.
            • babus2 Re: offtop IKEA 29.11.11, 23:08
              Witam

Sama kiedyś długo zastanawiuałam się nad kupnem takiego gara i w końcu się zdecydowałam
              mam takie coś :)
              Fagor
              Kupiłam, gdy cały komplet w promocji kosztował tyle co jeden 6 l garnek.
              Wybierając kierowałam się (poza ceną):
              - pojemnością - 6l na trzyosobową rodzinę
              - gabarytami - jedna długa rączka jest trudniejsza do upchnięcia niż 2 małe uchwyty
              - możliwością bezproblemowej wymiany uszczelki - sklep firmowy jest we Wrocławiu
              - ceną
              Wg mnie zakup bardzo udany, jeżeli gotuję tradycyjnie to mam wspaniałe garnki, a na co dzień zupy, ziemniaki, gulasz, ale rosół nijak mi nie wychodzi

Pozdrawiam
    • ederlezi1981 Epilog 06.12.11, 17:16
      jest taki, że kupiłam w Ikei ledwo sie trzema środkami transportu publcznego dotulałam do domu (bo nakupiłam inych rzeczy) po to, by w dzis w Biedronce zobaczć niemal identyczny....
      • wodadobra Re: Epilog 08.12.11, 16:26
        O kurcze. A jaka różnica w cenie?
        • ederlezi1981 Re: Epilog 08.12.11, 17:44
          20 zł na korzyśc Biedronki. Tu nie tyle o cenę mi chodziło, tylko transport- mam w odległości 5 minut do wyboru dwie Biedronki. A z Ikei wracałam trzema autobusami z plecakiem (kosze Bygel, jakieś pojemniczki, grzaniec), siatą z szybkowarem, siatą z plastikowymi pojemnikami na reklamówki i smieci i szyną Bygel w łapie....
          • wodadobra Re: Epilog 08.12.11, 20:32
            szapoba
            chyba bym grzańca na zimno wychyliła z rozpaczy
    • agnesp76 Re: [LWW] Szybkowar- garnek ciśnieniowy 08.12.11, 10:00
      My dostaliśmy w prezencie ślubnym, nie wiem czy ma jakąś markę, musiałabym się dokładnie przyjrzeć. Miał dodatkową uszczelkę i na moje oko wygląda na aluminiowy, ale jest gruby i bardzo ciężki. Ja w nim głównie fasolę gotuję, do fasolki po bretońsku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka