Dodaj do ulubionych

Kwasne pomarancze

15.11.12, 20:01
Jak to bywa z pomaranczami, kupuje sie kota w worku. No i moje okazaly sie byc kwasne. :-/ Poltora kilo mi zostalo, nie dam rady ich zjesc. Jakies pomysly, co moge z nich zrobic? Bede wdzieczna:)
Obserwuj wątek
    • azymut17 Re: Kwasne pomarancze 15.11.12, 20:17
      Kurczak w pomarańczach. Mięsu kwaskowatość nie zaszkodzi, a nawet pomoże.
      Tylko zgubiłam mój przepis i nie potrafię w necie go znaleźć, ale jak wpiszesz powyższe to wyskoczy Ci mnóstwo przepisów, coś pod swój smak znajdziesz :-)
      • agafka88 Re: Kwasne pomarancze 15.11.12, 20:28
        Polecam z tego przepisu, jest świetny:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71778779,71778779.html
        • zawsze_zielona Re: Kwasne pomarancze 15.11.12, 20:54
          Ten przepis mi sie podoba. I nie trzeba sie za mocno napracowac, wiec chyba sprobuje:)
    • akli-mak Re: Kwasne pomarancze 16.11.12, 10:53
      Dodać do soku, np. marchewkowego ;-)
    • szarsz Re: Kwasne pomarancze 16.11.12, 11:19
      Dodatek do wieprzowiny: twarde jabłko obrać i pokroić w ósemki. Podsmażyć na łyżeczce masła, zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, dodać 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, jeśli pomarańcza była bardzo bardzo kwaśna to dorzucić łyżeczkę miodu.

Sos słodko kwaśny robi się na bazie pomidorów i pomarańczy, ale dokładnych proporcji nie pamiętam, możesz poguglać.

Sos do sałaty - śmietana + sok z pomarańczy (lub mandaryki) + sól (i opcojonalne przyprawy, szczypta cukru, malusieńka szyczypta rozmarynu lub tymianku, pieprz)

Szaszłyki rybne:
      biała ryba (np. dorsz) w kawałki + pomarańcza w grube ćwierćplasterki (sam miąższ) + opcjonalnie czerwona papryka lub grapefruit, ewentualnie połowki pomidorków koktailowych, delikatnie posolić, do pierkarnika na krótko. Po upieczeniu posypać świeżą kolendrą i czarnym sezamem.
    • marta_monika Re: Kwasne pomarancze 16.11.12, 11:23
      Wycisnac sok i pomieszac z marchewkowym, a skorki przerobic na kandyzowane do ciasta. W sam raz na swiateczne keksy i inne.
      Wydaje mi sie, ze pomarancze poza sezonem zawsze beda kwasne bo pewnie byly zrywane niedojrzale i sztucznie dojrzewane.
      • maggianna Re: Kwasne pomarancze 16.11.12, 12:12
        Ale jezeli pomarancze sa hiszpanskie to teraz wlasnie jest na nie sezon (na poludniu zbiory sa dwa razy w roku), trzeba tylko wziac pod uwage to, ze hiszpanskie pomarancze zazwyczaj sa na sok a nie do jedzenia i oni do soku dodaja cukru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka