Dodaj do ulubionych

Zlota Jozefowska Jesien

04.11.15, 12:21
... moja najb. ulubiona pora roku:
czerwienie, brazy, zolcienie, pomarancze
w slonku

jestem ciekaw jak wy macie?
bo tez konkurencja duza:
Biala Jozefowska Gwiazdka,
Eteryczne Jozefowskie Lato,
Radosna Jozefowska Wiosna

mamy tego...
po kilka dni,.
razem,
w sumie
z miesiac bedzie

11 miesiecy to
Jozefowska Szaruga
Jesienna...
Wiosenna...
Kazda inna...
mozna sprzedac okna

Obserwuj wątek
    • feelek Re: Zlota Jozefowska Jesien 04.11.15, 18:55
      na Jozefowska Szaruge,
      jak sie rzeklo: 11 miesiecy
      najlepsza recepta to bar na rogu
      bo i pogoda barowa

Jozefowska Szaruga Barowa

do tego: dramatyczny brak barow w J.
      • feelek Re: Zlota Jozefowska Jesien 05.11.15, 11:38
        ten watek,
        to forum,
        to rodzaj bloga?
        monolog?
        mi to nie przeszkadza,
        a jak jeszcze ktokolwiek czyta,
        to' m szczesliw.

bo tez i sam siebie weryfikuje:
        to jak to
        - jest w J. Biale Boze Narodzenie? Jest pora roku:
        Biala Jozefowska Gwiazdka?
        (prawda, nie co roku )
        Czy tak ja tylko mam z naszym tu otoczeniem?
    • surmia Re: Zlota Jozefowska Jesien 05.11.15, 12:14
      Jesień w Józefowie piękna jest. To fakt.
      Lubie walczyć z liśćmi w ogrodzie. To moje drugie, po koszeniu trawnika, ulubione ogrodowe zajęcie.
      Sąsiadka wycina wszystkie liściaste, bo się boi liści.
      Dziwna jakaś.
      Tylko to powietrze.
      Dobrze, że szybko robi się ciemno, więc wracamy do domu, gdzie okna na szczęście pozamykane.
      • feelek Re: Zlota Jozefowska Jesien 05.11.15, 22:46
        wspolczuje
        chodzisz na spacery na jakies skrzyzowanie przelotowek?
        masz sasiada co pali smieciami?

PS. w dzisiejszej Wyborczej jest artykul o masowych falszerstwach portali informujjacych z 1000% bledem o zanieczyszczeniach powietrza ( 200 zamiast prawdziwych 20 w Radomiu), podawaniu wynikow z niepracujacych od 3 lat stacji pomiarowych( w Wwie)

Brak zanieczyszczen? to brak zycia: 70% zanieczyszczen komunikacyjnych wynika z tego,
        ze zyjemy, mamy samochody, uzywamy ich: to pyl ze scierania sie opon, scierania sie klockow hamulcowych, problem ten jest tym wiekszy im dalej w czasie od ostatniego deszczu, ktory gdy spadnie sytuacje poprawi. Od zawsze istniejacy w J. problem: gdy nas
        tu nie byllo tu,.bylo tu ladnie, czysto, dziewiczo. Gdy zamieszkalismy, pojawilly sie
        efekty naszego oddychania,
        • feelek Re: Zlota Jozefowska Jesien 05.11.15, 22:50
          cd.:
          ... oddychania, jezdzenia samochodami,...
          nic tej sytuacji radykalnie nie poprawi:
          nie zrezygnujemy z uzywania aut, to mzonka.
          Nie dajmy sobie jednak wmowic aby to byl problem tak duzy, zeby nie dalo sie z nim zwyczajnie zyc.
          • jozefow512 Re: Zlota Jozefowska Jesien 06.11.15, 08:24
            feelek napisał:

> Nie dajmy sobie jednak wmowic aby to byl problem tak duzy, zeby nie dalo sie z
            > nim zwyczajnie zyc.

Chciałeś chyba napisać:

Nie dajmy sobie jednak wmowic aby to byl problem tak duzy, zeby nie dalo sie z
            nim zwyczajnie umrzeć.
        • jozefow512 Śmierdząca Jozefowska Jesień :-( 06.11.15, 08:22
          feelek napisał:

> PS. w dzisiejszej Wyborczej jest artykul o masowych falszerstwach portali infor
          > mujjacych z 1000% bledem o zanieczyszczeniach powietrza ( 200 zamiast prawdziwy
          > ch 20 w Radomiu), podawaniu wynikow z niepracujacych od 3 lat stacji pomiarowyc
          > h( w Wwie)

Jakoś tak dziwnym trafem nie dałeś linku do samego artykułu, więc go zamieszczam, wraz z obszernym cytatem

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,19144940,panika-z-powodu-smogu-to-nie-przez-most-lazienkowski.html
          Inspektorat Ochrony Środowiska. Wczoraj napisaliśmy, że pochodzą z chińskiego portalu, który podaje niezrozumiałe dane, m.in. ze stacji pomiarowych, które nie istnieją. - To są bzdury i dane z kosmosu - mówi nam dr Artur Badyda z Politechniki Warszawskiej, były ekspert Ministerstwa Środowiska. Jego badania wpływu zanieczyszczenia powietrza w Warszawie na zdrowie opisywaliśmy w "Wyborczej" już w 2010 roku.
          [...]

https://bi.gazeta.pl/im/dd/42/12/z19144925Q.jpg
          O to kto jest winien zanieczyszczenia spierają się aktywiści z ratuszem. Rzecznik prezydent miasta Bartosz Milczarczyk powołuje się na dane WIOŚ i utrzymuje, że 56 proc. szkodliwych substancji przylatuje nad miasto z podwarszawskich miejscowości z domów opalanych węglem. Według tych danych samochody odpowiadają tylko za 30 proc. zanieczyszczeń.
          =====================

To, że w Józefowie jest szkodliwe powietrze, to wiadomo. Świadczą o tym dane, na które powołuje się Feelek (powołuje pisząc o artykule w Wyborczej, który zacytowałem, gdzie jednoznacznie wskazana jest przyczyna przekroczeń norm).

To, co jest istotne, to fakt, że normy czystości powietrza są przekraczane. Pozostaje pytanie, co miała dać akcja z podawaniem zawyżonych danych? Czy to miał być happening Śpiewaka i promowanie się na smogu? Nie wiem, czy Śpiewak ma jakiś pomysł, co zrobić.

Nasze władze (władze Józefowa) takiego pomysłu nie mają. A mieszkańcy (tacy jak Feelek) wolą udawać i chować głowę w piasek jak strusie.

Udawanie, że problemu nie ma go nie rozwiąże.
      • heca7 Re: Zlota Jozefowska Jesien 06.11.15, 08:38
        Kiedyś przyjechał do nas pracownik z naszej firmy. Przywiózł nam deski z tarasu- zerwane bo ktoś tam (nie my tongue_out) źle je położył. Trafiły do nas z przeznaczeniem do kominka. Wszedł na posesję żeby zobaczyć gdzie jest zrzucić. Rozejrzał się, zobaczył u nas wielkie ,piękne sosny (takie po 100 lat i więcej) i całkiem poważnie , naprawdę poważnie powiedział- a po co szefowi te deski?! Przecież macie tyle drzew na ogrodzie. Parę lat moglibyście za darmo palić! Przyznam, że mnie zatkało i tylko się krzywo uśmiechnęłam.
        • feelek Re: Zlota Jozefowska Jesien 06.11.15, 12:39
          typowa reakcja typu:
          "- a po co pani taki piesek?" - babiny z koszem jaj czy gęsi w "Wojnie Domowej" do p. Janowskiej co wiozła pudelka pociągiem. P. z pieskiem długo męczona odpowiedziała, że pudelka strzyże kilka razy w roku celem obstalowania sobie futra karakułowego (pudelek był czarny).
          Trzeba było powiedzieć, ze jutro zabierasz się do wycinki.
    • anet-a1972 Re: Zlota Jozefowska Jesien 05.11.15, 12:48
      Sama poezja smile

• feelek Re: Zlota Jozefowska Jesien 05.11.15, 19:38
        i juz mamy szaruge

i komu to przeszkadzalo?

szare jest piekne?
        • feelek Re: Zlota Jozefowska Jesien 06.11.15, 12:42
          szare na tle kolorów - też bezcenne.
          To nasz przepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiny,
          eteryczny,
          pachnący
          J.
          -----------------------
          jestem J., James J.
    • feelek Re: Zlota Jozefowska Jesien 06.11.15, 12:46
      ktoś tu jeszcze zauważa te urodę J.
      poza:
      Anetą,
      Hecą,
      Surmią (? właściwie to nie wiem)
      i niżej podpisanym?
      • surmia Re: Zlota Jozefowska Jesien 06.11.15, 13:51
        feelek napisał:
        ktoś tu jeszcze zauważa te urodę J. poza:
        Anetą,
        Hecą,
        Surmią (? właściwie to nie wiem)

Surmia w moim ogrodzie już całkiem goła. Jesień, panie...
        Co ja teraz będę grabić?
        Feelek! Ja, surmia, zapewniam z całą mocą: jesień w Józefowie piękna jest.
        Możesz spać spokojnie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka